17 martie 2008

Capriciile vremii afecteaza meteosensibilii


Este soare afara dar, totusi, brusc incepe sa va doara capul sau va simtiti astenici? Apare poate si o stare de moliciune sau dureri vagi prin maini sau picioare? Ati observat ca depindeti de capriciile vremii? In medicina, acest fenomen, cunoscut sub numele de meteosensibilitate, este tratat cu o deosebita seriozitate.
Daca sunteti meteodependenti, nu inseamna, insa ca sunteti si bolnavi! Dar nici ca va puteti angaja ca meteorologii! Este, de fapt, vorba despre diverse reactii ale organismului la diferiti factori fizici. Suferintele fizice si starile neplacute determinate de schimbarile bruste ale vremii depind de capacitatea organismului de a se adapta la diverse fenomene atmosferice, de la schimbarile de temperatura si presiune pana la schimbarea dintre anotimpuri.
Sunt mai multi agenti fizici bioclimatici care provoaca neplaceri organismului:
Temperatura influenteaza, in primul rand, starea persoanelor cu probleme cardiovasculare si reumatice. Pentru a pastra temperatura constanta, organismul dispune de un sistem de termoreglare. In timpul temperaturilor ridicate acesta comanda glandelor sudoripare sa produca transpiratia, avand ca efect racorirea corpului infierbantat. De aceea, cand temperatura de afara depaseste 35 de grade, este important sa se consume mai multe lichide decat de obicei si sa se umezeasca deseori pielea. Dar, cand se trece brusc de la cald la frig se produce o vasoconstrictie la nivelul circulatiei periferice, pentru a impiedica pierderea caldurii. Aceasta vasoconstrictie poate provoca dureri la nivelul mainilor si picioarelor. Daca va expuneti, dintr-o data, la caldura, se va produce in organism o vasodilatatie, valorile tensiunii arteriale incepand sa scada, putand declansa dureri anginoase si stari de lesin.
Presiunea atmosferica are influente mai ales asupra oxigenarii sangelui si asupra circulatiei sangvine. O presiune atmosferica scazuta poate duce la accelerarea batailor inimii si la o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta scade frecventa respiratiilor si favorizeaza oxigenarea sangelui.
Ploaia “este anuntata” mai ales de bolnavii de artroza, adica acele persoane care sufera de inflamatii ale incheieturilor mainilor si picioarelor sau cei care au reumatism cronic. Acestora le provoaca dureri continue, de cap, spate, maini sau picioare si deplasare greoaie. Pentru cei mai sensibili acestea durerile pot fi insotite chiar si de greturi, varsaturi sau anxietate sau astenii. Umiditatea face plamanii mult mai sensibili in fata atacului virusilor, atat de frecventi la sosirea zilelor ploioase ale toamnei. De aceea, este daunatoare mai ales pentru persoanele care au imunitatea scazuta, cum sunt copiii, varstnicii sau suferinzii de maladii cronice, care sufera frecvent in aceasta perioada de boli respiratorii ca bronsite, sinuzite.
Se stie ca ionii din aer sunt negativi si pozitivi. Atunci cand aeroionizarea este cu preponderent pozitiva, sistemul psihoendocrino-vegetativ poate suferi. Este mai buna aeroionizarea negativa si aceasta se produce mai ales seara. De asemenea, primavara este anotimpul in care puteti beneficia, la maximum, de aeroionizare negativa.
Ceata poate provoca diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie. Poate avea influente negative si pentru plamani si caile respiratorii. Umiditatea are, de asemenea, influente negative la nivelul aparatului respirator. Vantul rece poate declansa crize de angina pectorala. Greu de suportat este si cel fierbinte si uscat, incarcat de ioni pozitivi, care duce la cresterea concentratiei de serotonina; poate provoca palpitatii si dureri puternice de cap. Magnetismul terestru si cel atmosferic influenteaza mai ales pe plan psihic.

Ce se poate face?

Specialistii spun ca o dieta corespunzatoare si antrenamentul fizic sunt cele mai bune solutii.
Legume si fructe pentru intarirea sistemului imunitar si sporirea rezistentei organismului la diversele schimbari atmosferice.
Daca organismul este tanar si sanatos, atunci schimbarile meteorologice bruste nu vor afecta foarte mult sanatatea. Dar, pentru persoanele mai bolnavicioase si care mai sunt si cam sedentare, efectele agentilor din natura se vor resimti destul de neplacut. Antrenarea organismului se face in timp, dar aduce multe beneficii. Antrenamentul se face atat prin exercitii de sport cat si prin diverse procedee de hidroterapie (de exemplu baii alternative, dusuri scotiene etc). Dar toate acestea se fac la recomandarea specialistilor.
Unii specialisti recomanda imbogatirea dietei cu legume si fructe in functie de culoarea acestora. Astfel, legumele albe (radacini de patrunjel, telina, pastirnac) contin cantitati insemnate de magneziu, potasiu si vitamine. Legumele si fructele rosii contin mult fier si magneziu. Cele portocalii sunt bogate in betacaroten, iar cele verzi, bogate in clorofila, calciu, magneziu si fier aduc echilibrul necesar metabolismului nostru. De asemenea, otetul de mere, mierea, polenul, uleiul de peste, vitamina C sunt doar citeva remedii pe care meteodependentii le au la dispozitie.
Si, nu in ultimul rand, o anumita influenta o pot avea chiar si hainele pe care le purtati. Se stie ca hainele din materiale sintetice provoaca alergii dar si un cimp electrostatic nociv. Dar, imbracamintea din fibre naturale (in, canepa, bumbac) creeaza celor meteosensibili o stare de confort si de bine.

Sursa:www.ronduldesibiu.ro

Feng-shui cu bambusi spiralati


In Feng-shui, arta chineza a trairii in armonie cu mediul inconjurator, bambusul este considerat o planta norocoasa, unica si foarte eleganta.
Pentru a permite energiilor pozitive sa circule, bambusul este cultivat in vase cu apa sau cu pamant. Bambusul norocos, este, de fapt, o Dracaena sanderia. Daca nu are suficienta apa, bambusul se va usca. Cel mai potrivit sol este cel format din turba, pamant de gradina si de frunze. Daca ghiveciul contine pamant, acesta trebuie sa fie reavan si niciodata uscat. Este recomandat, de asemenea, sa nu se adauge ingrasamant. Daca doriti ca tulpinele de bambus sa se spiraleze, veti muta planta intr-o zona mai intunecata. Fiind dependenta de lumina, ea va cauta singura sursa de lumina. Dupa ce a crescut cativa centimetri, nu trebuie decat sa o intoarceti; va incepe sa creasca in sensul invers si astfel se obtine efectul de spiralare. Crescatorii de bambus obtin acest efect printr-un procedeu care necesita destul de mult timp si incepe inca de cand firul de bambus este foarte tanar. Astfel, in jurul bolului in care este plantat, se pozitioneaza pereti opaci si doar unul care permite trecerea luminii soarelui. Planta va creste inclinandu-se spre soare (lumina). Din timp in timp se modifica directia peretelui transparent, schimband in acest mod directia in care va creste planta.
In acelasi mod anevoios se pot obtine atat spirale cat si alte forme mai complicate.
Planta talisman, bambusul se mai poate tine si in recipiente umplute in permanenta cu apa si decorate cu pietre.
Ca planta decorativa, verdele puternic al tulpinii de bambus se combina foarte bine cu vase de sticla transparenta sau mata sau chiar cristal. Un efect deosebit se obtine daca in apa, pe langa tulpina, se pun pietre de rau. Pentru a obtine imaginea pe care o doriti puteti ajusta inaltimea firului de bambus prin simpla taiere a bazei tulpinii.

Masaj cu bambus

Pentru a va relaxa sau pentru a scapa de durerile de spat, masajul cu bambus pe spate este binevenit. Se fac miscari circulare, dinspre coloana vertebrala catre umeri. Presiunea exercitata asupra spatelui trebuie sa fie gradata si sa tina seama de suportabilitatea fiecarei persoane in parte.
De ce este folosit bambusul in efectuarea masajului? Pentru ca bambusul este gol pe dinauntru, este usor si nu exercita presiune mare asupra corpului. De asemenea, are capacitatea de a prelua din temperatura corpului. In comparatie cu masajul clasic, cel cu bambus actioneaza pe o suprafata mai mare a corpului. De asemenea, bambusul aluneca usor pe piele. Pentru fluidizarea miscarilor se pot folosi uleiurile de masline aromate cu uleiuri volatile sau uleiuri speiale de masaj.

Bambusul in gastronomie

In padurea de bambus, in fiecare primavara, cresc lastare de bambus, care sunt comestibile când ajung la o inaltime de 10 pâna la 25-30 de cm. Lastarele de bambus cu o inaltime de peste 50 de cm nu se manânca in nici un caz. Acestea sunt lasate sa creasca mari, urmand a fi exploatate ca materiale de constructie, sau pentru impletirea cosurilor, confectionarea mobilierului sau diverselor obiecte decorative.
Lastarii de bambus se cojesc, se taie in felii subtiri, ciupercile mari se taie in doua. Bambusul si ciupercile se oparesc, separat, 2-4 minute. Se aseaza pe foc tigaia cu 250 de grame de ulei. Dupa incalzire, se pun feliile de bambus sa se prajeasca 3-4 minute. Se scot si se recupereaza uleiul.
Se reasaza pe foc tigaia in care se pun 100 de grame de supa de pui sau de oase, sare, putin sos de soia, vin de masa, zahar, praf de gust, ciupercile si lastarii de bambus. La clocotire, se face focul potrivit 1-2 minute. Apoi se face focul mai mare. Se adauga, dupa gust, si putin ulei de susan. Se amesteca si mâncarea e gata.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro