29 mai 2009

Ficus Benjaminia

- Ficus Benjamina (Ficus)

Informatii generale:
Aspect:- tulpinile gingase si vaporoase;
- pot atige 1,5-2 m inaltime;

Ingrijire:- prefera locurile luminoase;
- udarea se face ponderat;
- ingrasamantul se foloseste din doua in doua saptamani inperioada de crestere
;
- frunzele pot fi udate separat;
- replantarea se face o data la 2-3 ani in amestec de nisip,turba si balegar;
- vara temperatura ideala este de 18-20 grade C, iarna 15 grade C;


Boli, daunatori:

- ciupercile pateaza frunzele si duc la pierderea lor;
- paduchii cu scut, paduchii de frunze si paianjenii .

27 mai 2009

Syngonium Podophyllum (Singonium)

Informatii generale:
Aspect:
- planta tropicala, agatatoare, cu tulpina de pana la 1,5-2 metri;
- frunzele sunt compus palmate, mai mult sau mai putin colorate si ondulate.


Ingrijire:
- prefera locurile luminoase, ferite de razele soarelui;
- se inmulteste prin butasi de lastari;
- replantarea de face in amestec de pamant de flori si frunze;
- prefera temperatura camerei si umiditatea ridicata;
- frunzele se pulverizeaza cu apa.

Boli, daunatori:
- paduchii de frunze.

24 mai 2009

Prajitura cu capsuni.



Ingrediente pt blat:
5 oua
1 cana zahar
5 linguri apa
5 linguri ulei
1 cana faina
1 praf copt
1 zahar vanilinat ,razatura de lamaie
un praf de sare

Ingrediente pt creme:

pt crema de frisca si iaurt
1 iaurt simplu -(200 ml)
200 ml frisca lichida
500 gr capsuni
o jumatate lamaie(pt a stropi capsunile taiate)

pt budinca de vanilie
400 ml lapte
3 linguri zahar
1 plic budinca de vanilie..


pt jeleu


un plic gelatina pt tort,(de preferinta rosu)
2 linguri zahar
250 ml zeama de compot..sau apa

Mod de preparare blat:

Se separa albusurile de galbenusuri,dupa aceea,se pune pe foc,intr-o cratita,cana de zahar si cele 5 linguri de apa....
Se lasa la topit,pana se formeaza un sirop,cand ridicam cu lingura din acel sirop,sa curga fir subtire fara sa se intrerupa,atunci este gata "siropul", il luam de pe foc si il lasam la racit putin, punem si cele 5 linguri de ulei,acolo..Intre timp batem albusurile,impreuna cu sarea si razatura de lamaie...spuma tare cand intoarcem vasul..sa nu curga.....,apoi adaugam siropul si galbenusurile,in 2 reprize..mestecand continuu....In cana de faina punem si praful de copt..si il incorporam treptat in acea compozitie,..mestecand usor..de jos in sus...cu o lingura de lemn...,iar daca o faceti la robotul de bucatarie....aceasta etapa,cand puneti faina...lasati pe viteza 1...pana la incorporarea fainii
Intr-o tava tapetata cu ulei si faina,Se pune compozitia,si se da la cuptor,acesta fiind incins in prealabil.,si nu se deschide usa cuptorului..pana cand aceasta nu este gata...se lasa..pana marginile blatului...sunt rumenii.


Mod de preparare crema:
Se bate frisca cu mixerul,se pune cutia de iaurt se bate in continuare...apoi adaugam capsunile taiate cuburi mici mestecand usor cu lingura (fara mixer)...pt a ramane bucatile de fruct .O punem la rece pana o intindem pe blat.

Mod de preparare budinca:
Se pune laptele cu zaharul la fiert,intre timp punem praful de budinca intr-un bol,si punem lapte mestecand cu telul pana se dizolva...cand laptele atinge punctul de fierbere,turnam compozitia in fir subtire,mestecand continuu.. apoi o lasam la racit.

Mod de preparare jeleu tort( rosu):
Urmam indicatiile de pe plic...respectiv..punem praful si zaharul intr-un vas dizolvam cu zeama de compot,mestecand continuu..apoi punem pt un minut pe foc...(nu trebuie sa fiarta mult)...

Acum urmeaza sa umplem blatul...,il taiem in doua...punem pe prima foaie,crema de frisca si iaurt,o intindem pe toata suprafata,
Punem foaia a 2-a...peste care intindem budinca de vanilie,
Asezam felii de capsuni .
Acum punem compozitia de jeleu.












Se lasa la frigider...si nu pot decat sa va doresc pofta buna!!!!










Intre timp a "disparut"..o bucata din cele trei..:))))

20 mai 2009

Shake de capsuni cu banane...



Daca tot e sezonul capsunilor...am facut si eu un shake cu capsuni si banane..este foarte delicios,rapid de pregatit si foarte racoritor...:))
Ingrediente:
1/2 kg capsuni
2 banane
1 plic zahar vanilat
3 linguri de zahar(optional)
topping ciocolata sau caramel
frisca sau inghetata pt decor

Se curata bine capsunile..se spala,..si se pun la mixat..impreuna cu bananele si zaharul vanilat...cand sunt mixate bine...le punem in pahare sau cupe..si le decoram dupa cum dorim...cu frisca sau inghetata....bucati din fruct....,iar peste toate punem pe toata suprafata topping.
Pofta buna!

Blat pandispan.



5 ouă
5 linguri de ulei
1 cana zahar
5 linguri de apa
1 cana faina
1 praf copt
1 zahar vanilinat
razatura de lamaie
un praf de sare
(cacao dupa caz)
Se separa albusurile de galbenusuri,dupa aceea,se pune pe foc,intr-o cratita,cana de zahar si cele 5 linguri de apa....Se lasa la topit,pana se formeaza un sirop,cand ridicam cu lingura din acel sirop,sa curga fir subtire fara sa se intrerupa,atunci este gata "siropul", il luam de pe foc si il lasam la racit putin.
Intre timp batem albusurile,impreuna cu sarea ,...spuma tare cand intoarcem vasul..sa nu curga.....,apoi adaugam siropul si... galbenusurile mixate bine cu galbenusurile si aromele(razatura lamaie,zaharul vanilat)..,in 2 reprize..amestecand continuu....
In cana de faina punem si praful de copt..si il incorporam treptat in acea compozitie,..amestecand usor..de jos in sus...cu o lingura de lemn...,iar daca o faceti la robotul de bucatarie....aceasta etapa,cand puneti faina...lasati pe viteza 1...pana la incorporarea fainii
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt...,Se pune compozitia,si se da la cuptor,acesta fiind incins in prealabil.,si nu se deschide usa cuptorului..pana cand aceasta nu este gata...se lasa..pana marginile blatului...sunt rumenii.

19 mai 2009

Amintiri din vacanta...:)

Azi cautand ceva pe niste Dvd-uri..am gasit si aceste filmulete,din vacanta ..la care m-as uita non-stop...:))
O superba demonstratie a leilor de mare...la zoo &aquarium Madrid...


Delfinii de la Zoo&Aquarium Madrid.







Cupa UEFA 2008- Espana...



Macheta stadionului Santiago Bernabeu -Real Madrid.




La Aquarium Madrid...sunt acvarii imense...cu specii marine si oceanice..

18 mai 2009

IMPATIENS SAU SPORUL CASEI...POATE FI SI EA O PLANTA DECORATIVA DE EXTERIOR.

Anul acesta e primul an in care pun si eu in jardiniera ..sporul casei...se pare ca ii merge foarte bine..desi sta in cea mai mare parte a zilei in soare direct...acum sa vedem in continuare...cum o sa fie..,dar pe langa muscate,petunii si alte asemenea plante pt decor exterior...,am mai adaugat una..:))

Cunoscuta si cu denumirea de Impatiens sau Lisa cea harnica, sporul casei este in principiu o planta de interior. Este adevarat ca atunci cand vremea o permite, ea poate fi scoasa afara, in ghiveci, insa nu este considerata a fi o floare de gradina.
Sporul casei - impatiens este o planta cu flori, una din cele aproape 1000 de specii de Impatiensapartinand familiei Balsamineaceae. Numele cu care mai este cunoscuta - Lisa cea harnicasau, mai rar la noi, Nu-ma-atinge - vin de la cateva trasaturi caracteristice plantei: abundenta de flori si faptul ca, la cea mai mica atingere, pastaile mature se sparg si isi imprastie semintele. Planta vine intr-o varietate de culori: alb, rosu, roz, violet, portocaliu si amestecuri.

Gradinarilor impatimiti, care nu se tem de experimente, le spunem ca sporul casei - impatiens poate fi plantata si in gradina, atata timp cat se respecta conditiile prielnice de dezvoltare. Fiind originara din Africa, floarea nu este rezistenta la inghet. Ea are nevoie de pamant usor drenabil, imbogatit cu humus. Desi sporul casei - impatiens poate fi asezata si intr-un loc cu partial soare atata vreme cat este udata suficient, ea va crestew din plin numai la umbra.
Sfat: daca planta incepe sa dezvolte tulpini inalte, mai ales la sfarsitul verii, ciupiti o treime de la varf, pentru a incuraja ramificarea; in acelasi timp, operatiunea va duce la aparitia altor flori.
Gradinamea.ro



Petunia-o superba planta pt balconul si gradinile noastre

Pe numele ei Ruellia makoyana...este o planta de exterior decorativa des intalnita in gradini,balcoane si terase.
Petunia are frunzele pufoase, groase si cu nervurile evidente si mai deschise la culoare. Floarea, cu un aer plapând si delicat, are aspect de trompeta si o multime de culori, de la alb la violet intens. Exista variante pitice, pentru ghivece mici, dar exista si petunia agatatoare (sau atârnatoare), pe care o poti tine in ghivece suspendate pe terasa sau balcon .

Ingrijirea plantei

Petunia este indragostita de soare si are nevoie de multa apa, mai ales vara, cand e bine sa o uzi dupa apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme. Daca nu e udata, frunzele se vor curba si usca, iar petalele isi vor pierde culoarea. Iarna, când umiditatea camerei nu mai este o problema, o poti uda o data pe saptamâna, dar evita sa o asezi foarte aproape de sursa de caldura. Daca florile s-au ofilit, e bine sa le indepartezi cu tot cu codita, pentru ca altfel nu mai infloresc abundent (isi dirijeaza seva spre seminte).
Ce trebuie sa eviti

Petuniei ii place foarte tare lumina si este o alegere excelenta pentru balcoane, dar trebuie avut grija la vântul puternic si la locurile in care sunt curenti puternici de aer, care ii pot distruge petalele sensibile. Vara e bine sa o protejam de razele de prânz si amiaza ale soarelui, care o pot pârli. Desi are nevoie de umiditate cât mai mare, evita sa pulverizezi apa direct pe ea, pentru ca exista riscul sa se usuce; e de preferat sa ai un umidificator de balcon sau sa pulverizezi apa in jurul ei (frunzele petuniei vor capta stropii de apa necesari).

Inmultirea
Petunia se inmulteste prin butasi de vârfuri pe care ii plantezi direct in pamânt (cauta in florarii turba olandeza neutra sau pamânt special pentru petunii si ai grija ca pamântul din ghiveci sa fie bine afânat). Alta modalitate este sa tai o frunza mai mare si mai robusta, s-o tii intr-un pahar cu apa pâna face mustati si apoi s-o plantezi in pamânt. Daca doresti sa cumperi flori din comert, alege un magazin de exterior, in care florile stau afara de mai mult timp, eventual mergi la o expozitie florala, pentru ca plantele crescute in sere se acomodeaza mai greu cu noile lor case. In plus, este posibil ca in sera sa existe daunatori, pe care sa-i transferi la tine acasa, contaminand si celelalte plante.
DaunatoriPetunia este un dusman natural al furnicilor si nu vei intâlni aceste insecte acolo unde creste ea. Este insa sensibila la paduchi, pe care ii poti combate cu un insecticid. O alta problema care poate aparea (destul de rar) este fainarea, cauzata de o ciuperca. .
sursa: www.evz.ro

17 mai 2009

Tort la metru..:)

 

Ingrediente:
pt blat:
5 ouă
5 linguri de ulei
1 cana zahar
5 linguri de apa
1 cana faina1 praf copt
1 zahar vanilinat
razatura de lamaie
un praf de sare
(cacao dupa caz)

pt crema:
1 pachet de margarina
1 ceasca de zahar pudra
2 linguri de cacao
1 ceasca de lapte fierbinte.

MOD DE PREPARARE BLAT:
Se separa albusurile de galbenusuri,dupa aceea,se pune pe foc,intr-o cratita,cana de zahar si cele 5 linguri de apa....
Se lasa la topit,pana se formeaza un sirop,cand ridicam cu lingura din acel sirop,sa curga fir subtire fara sa se intrerupa,atunci este gata "siropul", il luam de pe foc si il lasam la racit putin, punem si cele 5 linguri de ulei,acolo..Intre timp batem albusurile,impreuna cu sarea si razatura de lamaie...spuma tare cand intoarcem vasul..sa nu curga.....,apoi adaugam siropul si galbenusurile,in 2 reprize..mestecand continuu...



In cana de faina punem si praful de copt..si il incorporam treptat in acea compozitie,..mestecand usor..de jos in sus...cu o lingura de lemn...,iar daca o faceti la robotul de bucatarie....aceasta etapa,cand puneti faina...lasati pe viteza 1...pana la incorporarea fainii.
Tapetam 2 tavi de chec..cu ulei si faina...si punem jumatate din compozitie,intr-o tava ...iar in cealalta ramasa punem cacao..practic coacem 2 checuri ..unu alb si unu maro.


Se pun cele 2 tavi, la cuptor,acesta fiind incins in prealabil.,si nu se deschide usa cuptorului..pana cand acestea nu este gata...se lasa..pana marginile blatului...sunt rumenii.

MOD DE PREPARARE CREMA:
Eu de regula topesc margarina...si o las la racit .. apoi o pun la frigider,(o topesc de seara)..cand s-a intarit,o taiem pe jumatate si scurgem apa...o punem intr-un vas de mixer sau robot...impreuna cu zaharul pudra si cacao...o mixam bine,pana devine o crema..urmand sa punem lapte fierbinte putin cate putin...atat cat o dorim noi de cremoasa...(eu am pus o ceascuta ca si cantitate...dar cu siguranta daca puneti putin,cate putin...nu folositi toata ceasca..pt ca o sa iasa prea moale.

Acum urmeaza sa pregatim cu adevarat "tortul la metru"...si taiem checul felii...atat cel alb cat si cel maro...

Si luam pe rand...o felie alba ..o ungem cu crema..apoi punem una maro..iar crema...iar una alba..iar crema..iar una maro. ..si tot asa pana le punem pe toate...

IDEAL AR FI DACA ATI AVEA UN PLATOU MAI MARE...SI IN LOC DE 2 BUCATI CUM AM FACUT EU...SA FACETI DOAR O BUCATA...SI ATUNCI AR FI UN TORT LA METRU....IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI...:))

Apoi acoperim cu crema si deasupra si lateral...dandu-le la rece...


Dupa ce s-a intarit..crema...si pt a pregati feliile pt servire...taiem in diagonala...puteti opta pt crema in diverse culori...folosind in loc de cacao...diferite culori ..
Asa arata produsul final...este foarte delicioasa...si desi pare complicata...nu este deloc...incercati-o si voi...
POFTA BUNA!!!

15 mai 2009

KALANCHOEA MEA



Descriere:
Kalanchoe blossfeldiana este o planta de apartament foarte des intalnita in Europa. Este o planta mica, suculenta, cu frunze de un verde inchis si flori rosii, galbene, portocalii, roz si albe. Inflorescentele sunt mici, tubulare si seamana cu niste stelute.

Cultivare si ingrijire:
Kalanchoeeste o planta usor de cultvat; ea are nevoie de temperaturi crescute si ingrijiri minime. Poate fi crescuta ca planta de apartament, dar si ca planta de gradina, atata timp cat nu este plantata in gradina, ci in ghiveci. Temperatura ideala in care se dezvolta si infloreste variaza intre 12-30C.

Kalanchoe este foarte sensibila la frig - daca e expusa numai cateva ore la temperaturi aproape de 0C planta va muri. Planta adora sa stea singura, intr-un ghiveci mic. Cu toate acestea, cu cat este mai mare ghiveciul, cu atat vor fi si frunzele mai mari. Evitati sa plantati in acelasi ghiveci cu kalanchoe alte plante decorative; transplantati floarea in fiecare primavara, adaugand pamant proaspat. Kalanchoe creste relativ greu, atingand in medie 15-45 de cm; la plantele batrane, tulpina devine lemnoasa. Radacinile sunt foarte sensibile si este recomandat sa plantati kalanchoe in ghivece de ceramica care permit aerarea mai buna a radacinilor. Plasati pe fundul ghivecelor un strat de pietricele pentru a asigura un bun drenaj si folositi numai compost usor, cu multa turba, si nisip. Inlaturati intotdeauna excesul de apa care se aduna in tava si nu lasati ghiveciul sa stea in apa.



Planta are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta; daca nu primeste suficienta lumina frunzele se inrosesc pe margine. Vara nu o plasati in plin soare pentru ca frunzele sale, care contin multa apa, se vor arde. Primavara devreme si toamna, razele directe ale soarelui sunt destul de slabe cat sa nu raneasca planta.

Udati bine planta atunci cand pamantul este uscat la atingere, dar nu exagerati, pentru ca ii pot putrezi radacinile. Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Kalanchoe rezista si intr-un mediu uscat, dar nu pentru mult timp, pentru ca ii va afecta serios dezvoltarea; planta va avea nevoie de o perioada de adaptare cand va reveni la un mediu normal, si in aceasta perioada e bine sa evitati sa o udati pe frunze.

Cand florile incep sa se usuce, taiati-le si lasati planta sa se odihneasca; de asemenea, dupa ce rupeti florile este bine sa reduceti udarea, pentru ca pe perioada de repaus floarea are nevoie numai de putina apa. In curand vor aparea noi boboci si planta va inflori din nou. Aceasta alternanta de perioade de inflorire si de odihna va continua tot anul, indiferent de anotimp. Nu uitati insa ca inflorirea este direct legata de cantitatea de lumina pe care o primeste. Cu alte cuvinte, daca ii asigurati plantei un maxim de 8-10 ore de lumina pe zi planta va imboboci continuu. Dupa aparitia bobocilor, planta poate primi mai putina lumina, pentru ca, pana la urma, prea multa lumina va duce la o dezvoltare generala buna, dar va reduce sansele de inflorire. Kalanchoe tinde sa infloreasca mai mult toamna pana primavara devreme, din cauza ca zilele sunt mai scurte in aceste anotimpuri.

Tratati planta cu un fertilizator lichid la fiecare 2-3 saptamani.
gradinamea.ro

14 mai 2009

Valencia -un oras superb la Marea Mediterana

...Mediterana intr-o zi de ianuarie..

Nu pot spune decat ca am ramas placut impresionata de acest loc, plin de palmieri si portocali fie chiar pe mici stradutze nu numai pe marile bulevarde...intr-un loc ca acesta te simti intr-o vacanta continua..:))