27 septembrie 2009

Branul in sarbatoare..."Festivalul Branzei si al Pastramei..2009"

Iubitorii de natură, sărbători rustice, de brânză şi pastramă ,s-au adunat in perioada 25-27 Septembrie 2009 la Bran, pe Platoul „Inima Reginei” şi în Parcul Central Bran, la cea de-a cincea ediţie a „Festivalului BRÂNZEI şi PASTRAMEI”, desfăşurat în cadrul sărbătorii tradiţionale : ”RĂVĂŞITUL OILOR”, ajuns la cea de-a 41-a ediţie.













”RĂVĂŞITUL OILOR” este de fapt o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral. La festival, s-a cantat, jucat şi mai ales ..s-a mâncat pe săturate, tot soiul de preparate specifice şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.

Şi anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul „Inima Reginei” – Bran şi în Parcul Central Bran, festivalul a debutat, cu o expoziţie gastronomică, ce s-a desfăşurat pe întreg parcursul evenimentului unde au fost expuse diverse sortimente de brânză şi pastramă, care au putut fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producători, membrii ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran.













Gurmanzii nu au fost uitaţi, întrucât li s-au pregătit degustari ale produselor de brânză şi pastramă care au culminat, aşa cum e firesc, cu acordarea unor premii producătorilor expozanti, pentru cele mai reuşite produse, reţete , expunere, etc… .













Festivalul a fost însoţit permanent de muzică şi joc, printr-o serbare câmpenească susţinută de interpreţi şi ansambluri de renume din folclorul românesc.

De la eveniment nu au lipsit meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral.


Brănenii vă asteaptă la ei acasă sau în pensiuni ca de obicei cu bucurie, bucate alese şi cu multă ospitalitate!

23 septembrie 2009

STROMANTHE-o planta ideala pt birou...si nu numai.

Originara din Brazilia si Costa Rica, Aglaonema sau Stromanthe este cultivata pentru efectul decorativ deosebit al frunzelor, nu al florilor sale, de altfel, extrem de rare, si face parte din categoria destul de restransa a plantelor de birou, usor de intretinut si cu perioada vegetativa lunga.


Stromanthe se prezinta ca o rozeta compacta de frunze lanceolate (in forma de varf de lance), avand reversul pufos, de un frumos rosu-bordeaux, si fata superioara lucioasa, vargata in doua culori, verde inchis si alb, ceea ce-i confera un deosebit efect decorativ. Planta infloreste foarte rar, iar florile, deloc spectaculoase, sunt dispuse in inflorescente de tip spadice.
Inmultirea plantei se produce prin drajonare, respectiv cu ajutorul mugurilor vegetativi de pe radacina. Fiind putin pretentioasa si pastrandu-si aspectul decorativ pe o lunga perioada din an, este foarte potrivita pentru ambientarea spatiilor interioare, in special a birourilor sau a locurilor de munca, dar si a locuintelor.

Lumina: Rezistenta la semi-umbra, Aglaonema are nevoie sa fie amplasata in locuri luminoase, dar fara insorire directa. Interiorul unei camere cu o buna iluminare naturala ar fi ideal, dar nu o asezati chiar langa fereastra.
Aspectul florilor: Acestea sunt albe, nedecorative si grupate in inflorescente de tip spadice.
Dimensiuni: Planta poate atinge, in conditii optime de cultivare, inaltimea de 1 m.
Toleranta fata de caldura: Pentru o buna dezvoltare, se recomanda mentinerea unei temperaturi constante, cu valori de peste 15 grade Celsius, si ferirea plantei de curentii de aer. Prin urmare, tineti-o departe de ventilatoare sau eventualele guri de aerisire din incapere.
Udare: Medie, nu prea abundenta. De preferat a se face hidratarea solului de 2 ori pe saptamana, cu cantitati mici de apa. Pe timpul verii, hidratarea trebuie asociata cu fertilizarea, adaugandu-se in apa de udare un fertilizant solubil. (eva.ro)

19 septembrie 2009

Zacusca de vinete si ciuperci.

A venit...a venit toamna.....:),o toamna intradevar frumoasa si calda...dar cu toate astea trebuie sa pregatim si pt iarna,conservele ce ne plac..,am pregatit si eu zacusca..,trebuie sa recunosc,ca e cea mai preferata conserva ce o pregatesc pt iarna...:D


Pt o portie,avem nevoie de urmatoarele cantitati... (ne ies vreo 20-25 borcane de 420 gr...)
-5 kg vinete
-4 kg gogosari
-4 kg ardei gras
-1 kg ceapa alba
-0,750 l ulei
-1 kg bulion de casa..sau 2 borcane de pasta de tomate .
-1 kg ciuperci champignon.
-100 gr zahar
-sare ,piper si foi de dafin...sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Se pun vinetele la copt,intre timp spalam ardeii,si ii stergem bine de tot,sa nu ramana apa pe ei,ii curatam de seminte,curatam si ceapa,si o punem la fiert(ASTA E UN SECRET AL ACESTUI PREPARAT,FIERBEREA CEPEI,INAINTE DE A FI CALITA,ARE EFECT SI IN GUSTUL ZACUSCAI....E MAI DULCEAGA...DAR SI DIGESTIV,NU O SA MAI EXISTE ACEA SENZATIE DE ARSURA DUPA CONSUMAREA EI...,O SA VEDETI CA APA,DUPA FIERBERE E GALBENA..PRACTIC, IASA TOATA ACEA AMAREALA).Asadar,cat timp fierbe ceapa si se coc vinetele,tocam legumele,ardeii si ciupercile,ori prin masina de tocat cu o sita mai mare...sau cu robotul pe viteza 1...la 20-25 secunde...,e ideal sa ramana legumele tocate mai mare...


Cand toate sunt tocate .. vinetele coapte, curatate si tocate,ceapa dupa fierbere,o scoatem din apa,o lasam la racit si o tocam si pe ea,la fel ca si celelalte legume...,punem uleiul la incins intr-un vas mai mare,adaugam ceapa tocata,amestecam bine pana se rumeneste bine,apoi punem ardeii,si lasam sa fiarba impreuna,urmeaza la rand ciupercile....,potrivim cu sare,piper,punem si zaharul si foile de dafin,lasand sa fiarba impreuna cam o ora,amestecand mereu...
Dupa acea ora,adaugam si vinetele, lasam sa fiarba in continuare,tot cam o ora,la foc potrivit,urmand sa adaugam pasta de tomate,eu de asta am folosit,nu am avut bulion de casa...:D..,si amestecam lasand sa fiarba,pana iasa uleiul deasupra...(imi suna tare sod,fraza asta),.:))..adevarul este.. ca totul imi place pana incepe ea sa improaste prin toata bucataria...,si tot amesteci..si ea...face "bulbuci"...:)))..oricum merita tot efortul...,:D...de fapt cam dupa 3 ore de fiert,incepe ea sa se ingroase...punem si 2 plicuri de conservant ..,o punem in borcane,le capsam bine cu o bucata de celofan si capac ermetic de borcane..dupa care se fierb in duntzi...:)...sau hai sa zic bain-marie...:D,le lasam cam 45 minute dupa ce a inceput sa fiarba apa,dupa aceea acoperim bine acea cratita cu paturi groase ,lasandu-le asa acoperite pana se racesc .

Cam asta ar fi tot...,o asezam in pivinte sau camari...si la iarna...yumm..yummm..:))

13 septembrie 2009

Prajitura cu struguri

Am prajiturit weekend-ul asta..:)..aceasta prajiturica cu fructele noastre preferate...
Avem nevoie de :
-1 blat pandispan reteta aici

Crema:
-200 gr zahar tos
-4 oua
-3 plicuri zahar vanilinat
-1 pachet de unt
-400 gr struguri albi si negrii.

Mod de preparare:
Batem oualele cu zaharul si zaharul vanilinat,pana nu se mai simt cristalele,apoi le punem intr-o cratita la foc pe bain-marie.

Amestecam bine, intre timp pregatim strugurii,ii spalam bine,si daca sunt boabe mari le taiem in doua.. ,dupa ce a fiert compozitia si a inceput sa se ingroase ,o luam deoparte si mai amestecam bine cu telul,pt cateva minute..si o lasam la racit...timp in care ,batem bine untul cu mixerul pana scoatem apa din el..:))..daca nu alegeti varianta cu topitul dinainte pe foc.. lasat sa se raceasca ,pus in frigider...si apoi scurs apa...dar trebuie facuta cu o zi inainte....
Dupa ce l-am batut bine..il adaugam treptat in compozitia racita de oua si zahar...
Taiem blatul in doua bucati,punem o parte din crema,cam 1/2 din compozitie..,urmand sa asezam strugurii dupa preferinta....punem inca un strat de crema,dupa care ultima parte de blat..


Si deasupra decoram cu restul de crema si ciocolata topita.


Se lasa la rece cam 2 ore...pana se intareste crema..este delicioasa..:)

11 septembrie 2009

Salata mediteraneana cu paste si ton.

Am revenit la salate..:),dar sunt gustoase,rapid de pregatit..si te "scoti"..atunci cand timpul e scurt...si nici de stat prea mult in bucatarie,nu-ti "arde"...:))
Ingrediente:

-300 gr paste ce forma preferati,sau de care aveti la indemana...:)
-1 conserva ton
-2-3 rosii,de preferinte cherry
-5 linguri ulei de masline
-100 gr branza feta..sau telemea grasa
-sare,piper alb,busuioc.
-1 lamaie
-1 plic salad dressing de la Knorr

Mod de preparare:
Pastele se pun la fiert in apa cu sare,intre timp,spalam si taiem rosiile,bucati potrivite,iar daca folositi cherry,in jumatate.Branza se taie si ea cuburi mici,conserva de ton se scurge de ulei.
Pregatim dressing-ul dupa cum urmeaza:...punem zeama de lamaie,intr-un bol impreuna cu uleiul de masline,sare,piper si plicul de salad dressing,le amestecam bine,iar dupa ce au fiert pastele,punem si o jumatate de cana din apa in care au fiert pastele.Scurgem pastele si le trecem printr-un jet de apa rece,dupa care le punem in bol,peste dressing .
Amestecam bine,si adaugam pe rand, rosiile,branza si tonul.
Decoram dupa preferinta,se pune si coaja de lamaie data pe razatoare,eu nu am pus,ne place doar la prajituri si dulciuri,nu in alte combinatii..:) .Se lasa la frigider cam o ora..dupa care se poate servi...e foarte delicioasa...:D

10 septembrie 2009

Ardei umpluti cu carne.

Am pregatit acest preparat,care noua ne place foarte mult,l-am facut de cateva ori,vara asta...de data asta am avut timp,sa fac cateva poze,in timpul prepararii..:)

Ingrediente:

-500 gr-Carne tocata de vita si porc
-1 kg ardei gras
-100 gr orez
-200 ml ulei
-2 cepe
-1 ou
-100 gr faina-100 gr pasta de tomate sau rosii proaspete(500 gr)
-verdeata(patrunjel si marar verde)
- 100 gr smantana
-piper si sare

Mod de preparare:
Pregatim umplutura,dupa cum urmeaza,o ceapa o tocam si o calim in putin ulei,orezul il spalam bine,si il punem la fiert,(cu de 3 ori cantitate de apa,adica la o cana orez,punem 3 cani de apa).Intre timp spalam bine ardeii,le taiem capacele,le scotem semintele,si presaram faina in fiecare ardei,pt a se lipi mai bine compozitia de carne tocata.Cand orezul e fiert si racit, se amesteca cu carnea tocata,ceapa calita,condimentele,oul,sare ,piper si verdeata tocata marunt,amestecandu-se bine.Cu ajutorul unei linguri,umplem toti ardeii,punandu-le deasupra,fiecaruia cate o felie de rosie.Nu-l umpem pana sus,lasam cam 3/4 din el,umplut cu carne.


Intr-o cratita punem putin ulei si asezam ardeii,ii prajim putin pe toate partile.
Separat pregatim sosul ce urmeaza sa acopere ardeii,calim cealalta ceapa,daca folosim rosii proaspete,le punem si pe ele la calit,iar daca folosim pasta de tomate,punem 3 linguri de faina in pasta de tomate,amestecam bine si diluam cu apa rece,dupa care o turnam peste ceapa calita,eu pun si putin zahar,pe langa celelalte condimente,sare, piper.Daca este prea gros ,sosul ..mai punem apa,amestecand bine de tot,dupa ce a fiert putin,trecem acest sos printr-o sita,dupa care turnam peste ardeii din cratita,si lasam sa fiarba impreuna,punand cratita la cuptor.
















Cand sunt gata,punem verdeata tocata marunt,si smantana..dupa preferinta.

7 septembrie 2009

Galuste cu prune...sau Gomboti cum se mai numesc in Ardeal.

In sfarsit.. am facut si eu galuste cu prune fara aluat din cartofi fierti...,abatandu-ma de la reteta clasica,..:D..pot sa va spun ca au iesit delicioase,delicioase...,si sunt mult mai rapid de pregatit decat cele cu cartofi..cred ca o sa fac mai des,acum...:))
Ingrediente:

-1 kg prune
-6 linguri ulei
-500 gr faina
-500 ml apa
-2 oua
-50 gr zahar
-razatura de lamaie,zahar vanilinat
-scortisoara
-100 gr pesmet
-50 gr unt

Mod de preparare:

Punem apa cu ulei si putina sare,intr-o cratita,dupa care o punem pe foc,pana da in clocot,o dam deoparte si turnam faina,toata cantitatea deodata,mestecand bine,pana la incorporarea totala a fainii.Lasam la racit.

Intre timp,pregatim prunele,le spalam bine, le taiem in doua si scoatem samburii,le asezam pe o farfurie,punand in locul samburilor,cu lingurita zahar si scortisoara.
In compozitia de faina,punem pe rand cele 2 oua si razatura de lamaie,zaharul si zaharul vanilinat,continuand sa amestecam bine de tot
Din aluatul rezultat formam un sul,pe care il taiem in portii de 1-2 cm
Si in fiecare bucata de aluat,punem cate o jumatate de pruna,invelind-o bine de tot.
Intr-o cratita punem apa,si o punem pe foc,cand da in clocot,adaugam rand pe rand,galustele formate.
In timpul in care galustele fierb,punem intr-o cratita ,untul la topit,dupa care adaugam pesmetul,il lasam sa se rumeneasca putin....cand s-a racit putin,adaugam zahar,4 linguri si scortisoara,amestecand bine.
Cand galustele s-au ridicat deasupra,cam dupa vreo 15-20 minute de fiert,le scoatem cu grija,le lasam putin,dupa care le dam prin compozitia de pesmet,zahar si scortisoara....