19 decembrie 2010

Batoane cu Ciocolata,Nuci si Cereale


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr ciocolata cu lapte sau amaruie
-100 gr unt
-200 gr frisca lichida
-100 gr zahar tos(optional)
-200 gr biscuiti simpli
-200 gr nuca
-1 fiola esenta rom.
-100 gr cereale(optional).
-1 foaie de napolitana(taiata in jumatate pe orizontala).

Mod de preparare:
Ciocolata taiata bucati mici,o punem intr-un vas ... Urmeaza a fi topita pe baie de aburi ,cand este topita adaugam frisca lichida,untul si zaharul..( daca va doriti  mai dulci aceste batoane,)..continuam sa amestecam pana obtinem un sirop de ciocolata ...
 Lasam sa se raceasca,siropul..,iar intre timp maruntim biscuitii,nucile si cerealele..
 Daca siropul s-a racit,adaugam esenta de rom..si omogenizam bine acel sirop..
Turnam treptat siropul peste biscuiti,nuci ,cereale...pana la incorporarea totala .
Foaia de napolitana o taiem in 2 bucati pe orizontala,asezam prima foaie ,turnam compozitia de ciocolata,nuci,cereale..intindem uniform pe toata suprafata...,iar deasupra.. cea de a doua foaie de napolitana..
Daca va doriti puteti lasa asa simpla,foaia...sau sa decorati cu ciocolata topita...eu am oprit cateva linguri din siropul de ciocolata,inainte de a-l amesteca cu biscuitii/nucile/cerealele..
Se lasa la rece,pana se intareste...dupa care se portioneaza dupa preferinta ..
Sunt delicioase si foarte rapid de pregatit..:)

13 decembrie 2010

Turta Dulce pentru Mos Craciun.

Am pregatit aceste turte dulci dupa reteta Bucatarului Maniac,caruia tin sa-i multumesc pentru reteta....pot spune ca sunt foarte,foarte delicioase si aromate,nici nu ma asteptam sa regasesc acel gust al turtelor dulci din copilarie,iar combinatia caramel/scortisoara e nemaipomenita...:))..Cred ca pana la Craciun le dam gata..:)..asa ca o sa mai pregatesc o tura pentru colindatori , pentru Mos Craciun..si pentru noi,evident..:))
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-3 galbenusuri
-200 gr zahar ce urmeaza a fi ars si stins cu 100 ml apa calda
-200 ml lapte
-2 linguri scortisoara
-200 gr zahar tos
-50 gr unsoare
-1 lingura de bicarbonat de amoniu
-aproximativ 1 kg faina alba.

Pentru decor:
-3 albusuri
250 zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-bilute colorate
-colorant alimentar..sau creioane colorate pentru decor de la Dr.Oetker.


Mod de preparare:
Se pun cele 200 gr zahar pe foc,cand este caramelizat se pune 100 ml apa calda,atentie la abur!!
Se lasa la racit...,pregatim celelalte ingrediente:Galbenusurile le amestecam cu laptele in care am dizolvat bicarbonatul de amoniu,200 gr zahar,untura si scortisoara,cand s-au omogenizat bine,adaugam siropul de zahar ars rece,pana la incorporarea totala,dupa care adaugam si faina treptat,continuand sa amestecam bine,pana obtinem un aluat potrivit ,legat ,numai bun de intins..
Se lasa cateva ore la rece,pus intr-o folie alimentara..Eu l-am lasat peste noapte..
Se pudreaza cu faina,masa de lucru,se intind bucati din aluat,decupand diverse forme,in ton cu evenimentul..:),se pun in tava tapetata cu hartie pentru copt...lasandu-se la cuptor,10-15 minute..
Asadar,am inceput cu Mos Craciun...ca doar el e vedeta Sarbatorilor ce tocmai se apropie..:)
Am continuat cu braduti..:)
A venit si randul oamenilor de zapada,clopoteilor si fulgilor de nea..:)
Acum dupa coacerea tuturor formelor...incepe distractia...:)).si rabdarea pusa la incercare..:D..
Pregatim si glazura ce urmeaza a fi pusa pe forme...Albusurile le mixam bine,adaugam treptat si zaharul pudra,iar spuma rezultata se imparte in mai multe boluri ,colorandu-se dupa preferinta...
Astea fiind spuse..:).....va las si voua un cosulet cu turta dulce...:))

Se pastreaza in cutii inchise ermetic,parca din ce stau mai mult,sunt mai gustoase..acum na,..depinde cat de mult, se poate experimenta asta..:))


7 decembrie 2010

Cornulete vanilate(Vanillekipferl)..:)


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr unt
-50 gr zahar
-200 gr nuca sau migdale(eu am folosit nuca de data aceasta)
-1 plic zahar vanilat
-1 ou
-300 gr faina
Pentru decor:
-150 gr zahar pudra
-2 sau 3 plicuri zahar vanilat
-100 gr ciocolata+3 linguri frisca lichida.(optional).

Mod de preparare: 
Se cerne faina intr-un vas,se presara migdalele/nucile maruntite,zaharul vanilat si zaharul.
Peste acestea se pune untul rece taiat cuburi si oul...Se amesteca bine,iar aluatul obtinut se pune la rece pentru cateva ore..
Dupa care,taiem aluatul bucati egale mici,de cca 1cm grosime...,formam din acele bucati mici ,baghete rotunde,dandu-le forma dorita...eu le-am facut sub forma de bastonase..si forma de potcoave..

Cornuletele astfel obtinute se coc intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt..la foc moderat timp de 15-20 minute...pana devin rumene pe margini..
Dupa coacere se dau prin zahar pudra amestecat cu zaharul vanilinat..(asa fierbinti)..
 Le puteti lasa asa...sau sa le puneti varfurile in ciocolata topita amestecata cu frisca lichida..
Sunt delicioase,foarte aromate,....se intalnesc de fiecare data in Targurile de Craciun,si nu numai...sub denumirea de Vanillekipferl,fiind o specialitate tipic austriaca..
 

5 decembrie 2010

Prajitura delicioasa pentru Mos Nicolae..:)


Ehh..nu este doar pentru Mos Nicolae..dar nu stiam cum sa  numesc prajitura,iar faptul ca acest post este scris chiar in seara in care fiecare dintre noi asteptam pe Mos Nicolae..i-am dedicat-o lui..:))..i-am mai facut si niste cornulete(kipferl) aromate si cu multa nuca..:)..revin cu reteta cat de curand posibil..:D
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 albusuri
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-200 gr nuca macinata
-putina sare,putin praf copt(un varf de lingurita)
-zahar vanilat si coaja rasa de lamaie. 

Pentru Creme:
-5 galbenusuri
-400 ml lapte
-200 gr zahar tos
-75 gr amidon sau faina.
-1 plic gelatina Dr.Oetker
-250 ml frisca lichida.
-1 esenta vanilie
-3 linguri cacao si esenta de rom(optional)


Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea blatului..Batem bine albusurile cu un praf de sare..Nucile le punem putin la cuptor,le lasam sa se raceasca ...Cand albsuurile sunt mixate bine,adaugam treptat zaharul si aromele,continuand sa mixam pana nu se mai simt cristalele de zahar..Adaugam faina amestecata cu praful de copt ,iar in cele din urma adaugam  nuca,amestecam usor cu o paleta sau lingura,pana la omogenizare..Turnam compozitia de blat,in forma tapetata cu hartie pentru copt...Lasam la cuptor pana devine rumen si trece testul scobitorii.

 
Pana se raceste blatul,pregatim crema:
Galbenusurile le amestecam cu faina sau amidonul si 100 ml lapte..
Restul de lapte (300 ml) il punem pe foc cu zaharul..Cand incepe sa fiarba ,adaugam compozitia de galbenusuri in fir subtire,iar cu ajutorul unui tel,amestecam continuu.,lasam sa fiarba cateva clocote si il dam deoparte,lasam la racit,continuand sa amestecam(sa nu se formeze acea pojghita).
Gelatina pusa in prealabil la hidratat cu 5 linguri de apa...se pune cateva secunde la microunde(fara a fierbe!!),pana devine lichida..
Cand crema s-a mai racit...adaugam si gelatina..,dupa care impartim compozitia in 2 boluri..Lasam la frigider pana batem frisca si taiem blatul..
Intr-un bol punem esenta de vanilie..,iar in celalalt bol punem cacao si esenta de rom(optional)..

Adaugam si frisca batuta,la fel o impartim in doua..in fiecare dintre boluri..


 Insiropam blatul (taiat in 2 felii orizontale) cu zeama de compot(eu am folosit de ananas)..sau cu sirop din zahar+apa+esenta..Punem peste prima foaie de blat,crema cu cacao...peste crema,cea de a doua foaie de blat..si crema de vanilie..
Decoram dupa preferinta cu crema,frisca sau ciocolata..:)

28 noiembrie 2010

Tort cu Fructe de Padure

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-putina sare
-1 plic zahar vanilat
-razatura de lamaie
-1 varf lingurita praf copt  .


Pentru Crema cu Zmeura:
-1 iaurt simplu mare(200/300 gr)
-150 gr zahar pudra
-1 plic gelatina Dr.Oetker
- 200 ml frisca lichida.
-100 gr zmeura
Pentru Crema cu Afine:
-1 iaurt simplu mare (200/300 gr)
-150 gr zahar pudra
-1 plic gelatina Dr.Oetker.
-200 ml frisca lichida. 
-100 gr afine. 

Pentru Sirop:
-1 fiola esenta de vanilie
-100 gr zahar 
-200 ml apa calduta

Pentru Decorul de Fructe:
-200 gr zmeura
-200 gr afine
-150 gr zahar
-1 plic tort gelee(rosu).Dr.Oetker.

Pentru Ornare:
Frisca batuta din 200 ml frisca lichida.

Mod de preparare:
Incepem cu prepararea blatului:..Se mixeaza cele 5 oua cu un praf de sare,cand sunt batute bine si si-au dublat volumul,,se adauga treptat cele 5 linguri de zahar,si aromele,continuam sa mixam ,pana nu se mai simt cristalele de  zahar.
Faina se amesteca cu praful de copt,adaugandu-se treptat in compozitia de oua,amestecand usor cu o lingura sau spatula,pana la incorporarea totala.
Tapetam forma cu hartie de copt,turnam compozitia de blat,si dam la cuptor ,la foc moderat,pana suprafata blatului devine maronie si trece testul scobitorii.
Pana se raceste blatul,pregatim cremele:
Incepem cu crema de zmeura...Gelatina o punem la hidratat cu 5 linguri apa..sau daca folositi fructe congelate,folositi zeama lasata de fructe,in urma dezghetarii..

Iaurtul il mixam cu zaharul pudra..
In iaurt turnam gelatina ce in prealabil a fost pusa cateva secunde la microunde sau pe bain- marie..(fara a fierbe...doar pana devine lichida..  )
Punem bolul cu iaurt si gelatina la frigider,pana batem frisca...
Cand frisca e batuta bine,o adaugam treptat in compozitia de iaurt...,iar in cele din urma adaugam si zmeura,amestecam usor..
Taiem blatul in 2 pe orizontala,punem prima foaie intr-o tava cu pereti detasabili,insiropam cu ajutorul unei pensule sau linguri..
Daca aveti un inel de tort cu diametru mai mic...e bine...:)..daca nu,confectionati unu'..:),am pus o foaie A4 pe o folie de aluminiu,am pliat marginile si am taiat la inaltimea formei de tort principala..
Am asezat-o in centru primei foi de blat(vezi imaginile)..:)
Am turnat amestecul de crema de zmeura..
Pregatim si crema de afine,in acelasi mod ca si cea de zmeura...
O turnam de jur-imprejurul formei cu crema de zmeura..,venim cu cea de-a doua foaie de blat,decupata...o insiropam si pe ea....dupa care o lasam la frigider cateva ore.
Acum dupa ce crema s-a intarit,scoateti usor,"inelul" din folie de aluminiu,ridicand in sus,putin cate putin,daca vreti puteti incalzi putin folia de aluminiu..la mine nu a fost nevoie..:)
Urmeaza sa punem jeleul de fructe,care-l pregatim in felul urmator,amestecam fructele(afine+zmeura) cu zaharul,punem vasul pe foc,pana se infierbanta bine si atinge punctul de fierbere..Luam vasul deoparte si in compozitia de fructe,presaram praful de tort gelee,amestecam bine,iar compozitia rezultata o punem deasupra tortului de jur imprejurul formei mici cu crema de zmeura..
Lasam din nou la frigider ,pana se intareste si jeleul de fructe..

Intre timp batem frisca ce o sa imbrace tortul..
Scoatem inelul detasabil si decoram dupa preferinta cu frisca batuta.
Acum cand ma uit cat am scris,..:)poate parea prea complicat,nu este deloc...,imaginile spun mai mult,decat am incercat eu sa explic..:)
O poza si in sectiune..:)
Este un tort deliciossss...,poate sunt eu subiectiva,..:))dupa cum puteti observa,suntem fani...fructe de padure,tocmai de asta prajiturile mele contin,(aproape majoritatea )aceste fructe..,iar cand sunt ele in plin sezon,ne pregatim intens pentru sezonul de iarna,sa nu fie nevoie,sa le ducem asa tare,dorul..:))
Aceasta felie este pentru voi,dorindu-va "O saptamana frumoasa"..:)

 

22 noiembrie 2010

Prajiturele cu aroma de vanilie si ciocolata


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-6 albusuri
-6 linguri zahar
-6 linguri faina
-razatura de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-putina sare
-putin praf copt(1 lingurita)

Pentru Crema:
-6 galbenusuri
-150 gr zahar tos
-1 pachet unt
-1 fiola esenta vanilie.

Pentru Glazura:
-100 gr ciocolata(lapte sau amaruie)
-3 linguri frisca lichida.

Mod de preparare:
Pregatim blatul:...Albusurile le mixam bine cu putina sare,adaugam treptat si zaharul,zaharul vanilat,razatura de lamaie..continuam sa mixam ,pana nu se mai simt cristalele de zahar.   
Adaugam si faina amestecata in prealabil cu praful de copt...Amestecam usor,de jos in sus..pana la incorporarea completa a fainii..
Tapetam o tava cu hartie pentru copt..Turnam compozitia,lasam tava in cuptor la foc moderat,pana blatul devine rumen si trece testul scobitorii.
Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Galbenusurile le mixam bine impreuna cu zaharul..Punem vasul pe bain-marie,continuand sa amestecam,pana crema atinge punctul de fierbere,si incepe sa se ingroase..Lasam la racit,iar cand este rece,adaugam esenta de vanilie..
Separat mixam untul,pana devine spuma...apoi treptat turnam compozitia de galbenusuri in untul batut spuma..
Taiem blatul in doua pe orizontala...punem prima foaie de blat,peste care intindem 3/4 din crema,continuam cu cea de a doua foaie..si restul de crema..(1/4).
Lasam prajitura la frigider...pana pregatim glazura..
Asadar,ciocolata o maruntim in bucati egale,le punem intr-o punga, impreuna cu frisca lichida,iar punga o punem intr-un vas cu apa pe foc..Cand este topita complet,o amestecam bine...,taiem un colt al pungii....si decoram dupa preferinta..
Se lasa la frigider pana se intareste glazura...dupa care se portioneaza..
Este o prajitura aromata...rapid de pregatit..,iar acum ca  Sarbatorile vin...este numai buna de asezat pe platouri printre alte prajituri si fursecuri..:)
 

18 noiembrie 2010

Gem de Gutui



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-3 kg gutui
-1,5 kg zahar.
-1 l apa
-2 lamai.
-3 plicuri zahar vanilat.

Mod de preparare:
Gutuile se spala,se curata de coaja si seminte...Se maruntesc la robot sau se dau pe razatoare...,dupa care se stropesc cu zeama celor 2 lamai.
Apa,zaharul si zaharul vanilat se pun pe foc...se lasa sa fiarba putin,pana se leaga ca un sirop..
Se adauga gutuile maruntite in acel sirop,lasandu-se sa fiarba cam 60 minute,amestecand din cand in cand..Timpul scris de mine,e relativ...mai precis ,este gata cand fructele sunt fierte,iar daca luam cu o lingura din compozitie si punem pe o farfurie, aceasta nu trebuie sa curga..
Se pregatesc borcanele...se spala,se pun in cuptor intr-o tava...pentru a le steriliza..
Punem gemul in fiecare borcan,capsam bine borcanele , le punem cu capacul in jos..acoperindu-le,pana la racirea completa.

Si cu acest gem..am incheiat seria conservelor pe anul acesta...:)

14 noiembrie 2010

Prajitura cu Crema Ganache de Ciocolata



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-1 lingurita praf copt
-zahar vanilat,razatura lamaie.
-3 linguri cacao.(in functie de concentratie,mai mult sau mai putin).

Pentru Crema :
-400 ml frisca lichida
-200 gr ciocolata amaruie.
-1/2 plic gelatina alimentara Dr.Oetker.
-1 lingurita miere.(optional)

Pentru Sirop:
-50 ml apa calduta
-2 lingurite zahar
-3 lingurite ness
-1/2 fiola esenta rom.

Pentru Glazura:
-1 ciocolata cu lapte
-3 linguri frisca lichida.
       sau
-200 gr zahar pudra.
-2 linguri ulei
-3 linguri apa fierbinte.

Mod de preparare:   
Pregatim blatul: Batem cele 5 oua cu cele 5 linguri de zahar,razatura de lamaie,zaharul vanilat, pana isi dubleaza volumul si devine o crema deschisa la culoare.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacao.
In compozitia de oua,incorporam usor faina/cacao/praful copt...
Intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt..se toarna compozitia,dupa care se da la cuptor la foc moderat,pana capata o culoare rumenie..si trece testul scobitorii.

 Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Punem jumatate din cantitatea de frisca lichida,respectiv 200 ml..intr-o cratita pe foc,cand atinge punctul de fierbere,se pune ciocolata rupta in bucatele aproximativ egale..Se ia de pe foc,amestecam continuu pana la topirea completa a ciocolatei...,adaugam si lingurita de miere...
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa..
Se bate bine restul de frisca lichida (200 ml).
Daca ciocolata este aproape racita,adaugam gelatina pusa in prealabil la microunde( cateva secunde,pana devine lichida)...fara a fierbe..!!Adaugam  si frisca batuta,amestecand usor pana la incorporarea totala...Crema rezultata o lasam putin la frigider,pana pregatim siropul...si taiem blatul..
Blatul il taiem in 2 sau 3 felii orizontale,in functie de inaltimea lui .

Continuam cu asamblarea prajiturii...punand prima foaie de blat,o insiropam cu (ness+zahar+apa calduta+esenta rom),va puteti folosi de o pensula sau lingura..,turnam jumatate din crema,o nivelam pe toata suprafata,asezam si cea de a doua foaie,o insiropam....peste care nivelam si restul de crema..
Se lasa la frigider,cateva ore...pentru a o putea portiona.
Dupa ce le-ati portionat..(eu am preferat de data asta forma dreptunghiulara..)..
Pregatim glazura...de regula folosesc ciocolata si frisca lichida,insa de data asta nu aveam in casa, decat ciocolata cu alune...asa ca am recurs  la reteta mamei...de glazura rapida..:))..
Asadar,zaharul pudra il amestecam cu cacao,uleiul...si treptat putin cate putin punem apa fierbinte,se pune apa foarte putina,deodata..amestecam bine...si ne oprim cand obtinem o glazura consistenta si usor de manevrat,nici prea groasa nici prea subtire...
Cu ajutorul unei lingurite,se pune deasupra fiecarei bucati de prajitura..lasand sa curga si pe margini..
 Se pun la frigider,pentru a se intari glazura...,iar dupa preferinta puteti decora cu cate o avelina din crema...sau frisca...sau ce mai vreti voi..:)
 Este delicioasa,cu un gust puternic de ciocolata si cafea...,combinatia perfecta( pentru noi)..,a unei prajituri la cafeaua de dimineata...si nu numai..:))