24 iunie 2011

Tarta cu Ciuperci si Dovlecei


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr aluat foetaj
-500 gr ciuperci(eu am folosit conservate)
-1 dovlecel potrivit ca marime
-250 gr sunca Praga
-200 gr cascaval ras
-2 oua
-sare si piper alb
-cateva fire marar.

Mod de preparare:
Ciupercile se spala bine si se taie in doua sau mai marunt..cum preferati..:)
Dovlecelul se spala,se curata de coaja...taiem cateva felii sa avem pentru decor...restul il dam pe razatoarea mare..
Sunca se taie fasii mici..Mararul se spala.. se toaca marunt..

Dupa ce am ras dovlecelul ,il lasam intr-o sita..presarand putina sare...
 Aluatul se lasa la decongelat ..la temperatura camerei...apoi se decupeaza dupa marimea formei in care urmeaza a fi coapta tarta..
 Se pun ciupercile,cascavalul,sunca,dovlecelul ras si stors in prealabil..intr-un vas...,se adauga sarea si piperul alb,...se amesteca bine,adaugam si cele 2 oua batute si mararul verde tocat marunt...Turnam compozitia rezultata peste aluatul din forma..si o intindem uniform.. pe toata suprafata.
Deasupra puneti felii de dovlecel si fasii din aluat..sub forma de grilaj..
Se da forma la cuptor la foc moderat pentru 20-25 minute in functie de tipul cuptorului...pana se rumeneste frumos..,iar marginile se desprind usor de forma..


 Este o tarta delicioasa si rapid de pregatit..Va doresc un weekend placut..!!
 

22 iunie 2011

Dulceata de Capsuni

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-5 kg Capsuni.
-3 kg zahar tos
-3 lamai.

Mod de preparare:
Spalam foarte bine fructele le curatam de codite.. ,dupa care le asezam intr-un vas...alternand un rand de capsuni si unu de zahar..,precum si zeama de la cele 3 lamai..
Se lasa vasul la rece,de preferat la frigider,cateva ore..pana se topeste zaharul..si se formeaza acel sirop..
Se pune vasul pe foc...si se fierbe cam 1 ora..1 ora jumatate...Este fiert atunci cand luam cu o lingura din dulceata formata...o punem in centru unei farfurii..si nu curge,ci isi pastreaza forma..
Intre timp..cat dulceata este pe foc..pregatim borcanele si capacele..le spalam bine..le lasam la uscat,iar cand dulceata este aproape fiarta...,asezam borcanele in tava aragazului,lasandu-le sa se incalzeasca bine..
Umplem borcanele cu dulceata...infiletam capacele...si le intoarcem cu capacele in jos..
Le lasam asa 10-15 minute,apoi le intoarcem si le acoperim bine...(raman asa pana la racirea completa) .
Cu aceasta dulceata am incheiat sezonul capsunilor de anul acesta..:)

20 iunie 2011

Prajitura cu Capsuni III



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-150 gr zahar
-120 gr faina
-1/2 lingurita praf de copt
-1 zahar vanilinat
-putina sare
-razatura de lamaie.

-3 linguri cacao.

Pentru Crema:
-500 gr capsuni.
-150 gr zahar tos
-2 plicuri gelatina alimentara Dr.Oetker.
-250 ml frisca lichida.


Pentru Sirop:
-250 ml apa 
-3 linguri zahar
-1 esenta vanilie..


Mod de preparare:
 Pregatim blatul dupa cum urmeaza:..Ouale la temperatura camerei se mixeaza foarte,foarte bine impreuna cu sarea,zaharul vanilat,zaharul tos si razatura de lamaie,pana devine o crema fina albicioasa..si care si-a triplat volumul... Faina o amestecam cu praful de copt si cacaoa...dupa care o adaugam treptat compozitiei de oua...pana la incorporarea totala (aceasta operatiune o realizam fara mixer,doar cu o spatula sau lingura,cu miscari usoare de jos in sus)..Forma de tort se tapeteaza cu hartie de copt,turnam compozitia si dam la foc moderat pentru 20-30 minute,pana blatul devine rumen si trece testul scobitorii..
Lasam la racit..si ne ocupam de crema..
Fructele le spalam si curatam de codite...,se pun intr-un blender impreuna cu zahar si se mixeaza pana obtinem un piure fin...Il strecuram si-l punem pe foc,pana atinge punctul de fierbere...
Gelatina o punem la hidratat cu 10 linguri de apa sau zeama de compot..lasam 10-15 minute...,iar apoi o punem cateva secunde la microunde sau pe baie de abur....pana devine lichida(fara a fierbe!!)..
Cand piureul de fructe este inca caldut...adaugam si gelatina...

Vasul cu piureul de capsuni si gelatina,se lasa la frigider pana mixam frisca..


 Turnam in frisca putin cate putin,piureul cu capsuni..pana la incorporarea totala..continuand sa amestecam foarte bine..
Blatul se taie pe jumatate...
Pregatim siropul..amestecand toate ingredientele..Insiropam prima parte de blat..asezam jumatate din crema(eu am pus mai mult de jumatate)...,peste crema cea de a doua parte de blat..insiropam ...si asezam restul de crema..
Puteti decora dupa preferinta cu ciocolata rasa sau ornamente de ciocolata..

10 iunie 2011

Prajitura rapida si racoroasa cu Capsuni



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr capsuni
-1 iaurt simplu sau cu fructe (200-300 gr)
-150 gr zahar pudra
-200 ml frisca lichida
-2 plicuri gelatina alimentara Dr.Oetker
-1 pachet piscoturi(12 buc)
 Pentru decor:
-1 ciocolata alba +50 ml frisca lichida (optional)
-capsuni

Mod de preparare:
Fructele se spala bine,se curata de codite..taindu-le mai apoi bucati mici...(oprim cateva bucati pentru decor.. )
Iaurtul se mixeaza cu zaharul pudra..
Gelatina o punem la hidratat in 150 ml apa sau zeama de compot ananas..
Punem gelatina la cuptorul cu microunde sau pe baie de abur...(asta dupa ce a absorbit tot lichidul)..pentru cateva secunde pana devine lichida...(fara a fierbe!!!)...O adaugam usor in compozitia de iaurt..Dam vasul la frigider pana batem frisca..
Scoatem vasul cu iaurt si gelatina,din frigider...si incorporam frisca...amestecand usor...
Compozitia rezultata o impartim in doua vase...si doar intr-un vas punem capsuni..
Pregatim forma...umezind-o cu apa..sau puteti folosi folie alimentara..
Punem crema alba...
 Apoi cea cu fructe...
 Piscoturile le inmuiem in zeama de compot..si le asezam deasupra..
Acoperim cu folie alimentara...si lasam la frigder..cateva ore..sau de seara pana dimineata..
A doua zi intoarcem forma..
 O putem lasa asa...sau decora...cu ciocolata alba topita pe baie de abur si amestecata cu frisca lichida..
Este delicioasa si foarte aromata..si evident,foarte rapid de pregatit..:))
Un weekend placut tuturor!!
 

3 iunie 2011

Tort cu Capsuni II



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-150 gr zahar
-150 gr faina
-1/2 lingurita praf de copt
-1 zahar vanilinat
-putina sare
-razatura de lamaie. 

Pentru Crema:
-500 gr capsuni
-250 ml frisca lichida
-1 plic gelatina alimentara Dr.Oetker
-150 gr zahar pudra.

Pentru sirop:
-150 ml apa calduta
-3 linguri zahar tos
-1 esenta vanilie

Pentru Decor:
-Crema de capsune si frisca.
-300 gr capsuni .
-100 ml frisca lichida
-1 plic tort gelee transparent Dr.Oetker.

Mod de preparare:
Pregatim blatul dupa cum urmeaza:..Ouale la temperatura camerei se mixeaza foarte,foarte bine impreuna cu sarea,zaharul vanilat,zaharul tos si razatura de lamaie,pana devine o crema fina albicioasa..si care si-a triplat volumul... Faina o amestecam cu praful de copt...dupa care o adaugam treptat compozitiei de oua...pana la incorporarea totala (aceasta operatiune o realizam fara mixer,doar cu o spatula sau lingura,cu miscari usoare de jos in sus)..Forma de tort se tapeteaza cu hartie de copt,turnam compozitia si dam la foc moderat pentru 20-30 minute,pana blatul devine rumen si trece testul scobitorii..
Cand este copt...lasam la racit..si ne ocupam de crema..



Spalam bine fructele si le curatam de codite...le punem intr-un blender impreuna cu zaharul pudra..si le mixam pana devin un piure fin...Il strecuram printr-o sita...
Gelatina o punem la hidratat cu 5 linguri de apa,lasam pana se "umfla" bine si absoarbe toata apa..,dupa care o punem cateva secunde la microunde sau pe baie de abur...pana compozitia devine lichida..(Fara a fierbe!!!!)..O adaugam piureului de capsuni..si dam vasul la frigider pana batem frisca..
Asadar,mixam bine de tot frisca..putem pune si un intaritor pentru frisca...Scoatem vasul  din frigider si adaugam frisca putin cate putin..pana la incorporarea totala..
Taiem blatul in trei fasii orizontale...Intr-o forma cu pereti detasabili,punem prima foaie de blat,insiropam si adaugam 1/3 din crema..urmeaza cea de a doua foaie blat insiropam,inca o 1/3 de frisca..apoi ultima foaie de blat si restul de crema..(opriti din crema cateva linguri daca doriti sa folositi si la decor)..sau imbracati doar.. in frisca...
 Fructele se taie in felii subtiri in lungime..si le asezam deasupra ..bine infipte in crema..:))..(dupa preferinta)..Peste fructe turnam jeleul transparent,pregatit dupa instructiunile de pe plic..
Peretii ii imbracati in frisca...sau cu crema de capsune..
De data aceasta nu am poze cu sectiunea...tortuletul facand parte din cadoul..pentru ziua Mamei mele..
Va doresc un weekend placut!!