31 ianuarie 2012

Budinca din cozonac


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 cozonac
-100 gr unt
-1 punga stafide
-300 ml lapte
-3 oua
-200 smantana 
-100 gr zahar
-1 esenta de vanilie
-zahar praf pentru presarat deasupra.


Mod de preparare:
Feliile de cozonac se ung cu unt,asezandu-se intr-un vas de yena,uns in prealabil si el cu unt..Peste feliile de cozonac asezam stafidele..
Ouale se bat cu zaharul,se adauga smantana si laptele,iar in cele din urma esenta de vanilie..
Se toarna aceasta compozitie peste cozonac,si se lasa 15 minute pana se imbiba bine cozonacul ..
Se pune vasul la cuptor pentru 30-40 minute,pana se rumeneste frumos deasupra ..
Se lasa la racit,apoi se portioneaza si pudreaza cu zahar pudra...mai puteti decora cu ciocolata topita,dar este suficient de dulce..doar asa simpla,budinca..
Este foarte delicioasa si aromata,o pregatesc de regula dupa sarbatori,cand ne raman de fiecare data, felii de cozonac..:D

20 ianuarie 2012

Tort cu mousse din zmeura



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-4 oua
-4 linguri zahar
-4 linguri faina
-2 linguri cacao
-4 linguri apa.
-putina sare,zahar vanilat.

Pentru Crema:
-500 gr zmeura
-400 ml frisca 
-1 plic de gelatina alimentara (10 gr)
-200 gr zahar tos
-1 pachet piscoturi


Pentru Decor:
-400 ml frisca 
-ornamente din zahar


Mod de preparare:
Pregatim blatul de tort,dupa cum urmeaza:
Separam albusurile de galbenusuri..Albusurile la mixam bine de tot cu un praf de sare si 2 linguri de apa,adaugam treptat 2 linguri de zahar,continuand sa mixam pana raman tepi la scoaterea mixerului din compozitie..:)
Galbenusurile le mixam si pe ele, cu 2 linguri de zahar ,2 linguri de apa si zaharul vanilat..Adaugam galbenusurile in compozitia de albusuri..
Faina o amestecam cu cacao..,adaugand-o mai apoi in compozitia de oua,sub forma de ploaie,iar aceasta operatiune o executam cu o spatula sau o lingura,cu miscari usoare de jos in sus..
Se tapeteaza forma, cu hartie pentru copt...,se toarna compozitia..
Se coace la foc moderat...Dupa coacere il lasam sa se raceasca complet..
Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Fructele le mixam la robot impreuna cu zaharul pana obtinem un piure ..Gelatina se pune la hidratat in 5-6 linguri de apa sau zeama de compot..Piureul obtinut il strecuram printr-o sita,(pentru a inlatura acei samburi ai zmeurei),si-l punem pe foc pana se infierbanta bine(fara  a fierbe),adaugam gelatina hidratata,amestecam bine pana gelatina s-a dizolvat,..lasam compozitia sa se raceasca complet...Batem frisca,iar cand compozitia din zmeura s-a racit,o adaugam in frisca putin cate putin pana la incorporarea totala..
Blatul il taiem in doua parti pe orizontala,pregatim o forma cu pereti detasabili,punem prima bucata de blat,o insiropam apoi adaugam mousse-ul de zmeura,..peste crema asezam un rand de piscoturi inmuiate in compot de visine sau de care aveti(de preferat un compot cu zeama rosie),continuam cu crema,iar peste crema,ultima parte de blat si inca un strat subtire de crema deasupra..Se lasa la rece pentru cateva ore..sau de seara pana dimineata..
Decoram dupa preferinta cu frisca batuta..
Si o sectiune..:)

6 ianuarie 2012

Chec "Sah"



Bine v-am regasit in noul an !!..:) La multi ani!!Va doresc inca o data sa aveti un an bun cu multe realizari si multe,multe bucurii!!
Prima postare a acestui an este un chec sah..foarte delicios si simplu de realizat..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Checuri:
-3 oua
-12 linguri zahar
-12 linguri ulei
-12 linguri lapte
-12 linguri faina
-1/2 plic praf de copt
-razatura de lamaie
-putina sare
-2 linguri de cacao


Pentru Crema:
-200 gr unt
-500 ml lapte
-80 gr amidon
-200 gr zahar tos.


Mod de preparare:
Pregatim checurile in felul urmator..Ouale se mixeaza bine de tot cu sarea,zaharul si zaharul vanilat,razatura de lamaie..pana isi tripleaza volumul si devine o crema fina alba..Adaugam pe rand uleiul si laptele..continuam sa mixam...Faina o amestecam cu praf de copt..apoi o cernem peste compozitia de oua,amestecand usor cu o spatula sau lingura..pana la omogenizarea compozitiei..Impartim compozitia in doua boluri,iar intr-unu din ele adaugam cele 2 linguri de cacao..Tapetam doua forme de chec cu hartie pentru copt...Turnam intr-o tava checul alb,iar in cealalta checul cu cacao..Dam tavile la cuptor la foc moderat pentru 30-35 minute,pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.


Pana se racesc checurile,pregatim crema dupa cum urmeaza:
Punem zaharul sa se caramelizeze la foc moderat,amestecand continuu..cand s-a topit complet si a devenit un sirop maroniu...adaugam untul..(atentie la abur si stropi)...lasam sa se topeasca complet..Amidonul il diluam cu 150 ml lapte,iar restul de 350 ml lapte il punem in vasul cu unt si caramel...lasam se se incalzeasca bine si sa se dizolve zaharul caramelizat..,iar in cele din urma adaugam  si amidonul..Lasam sa fiarba cateva minute pana se ingroasa ,continuand sa amestecam foarte des..
Lasam crema  sa se raceasca putin,pana taiem checurile in fasii..Asadar ,taiem fiecare chec in jumatate pe orizontala...si in trei pe verticala...rezultand sase fasii din fiecare .
Urmeaza sa asamblam checul sah..Foarte simplu..Pe un platou asezam o fasie alba,unsa cu crema pe margini,la mijloc o fasie cu cacao,iarasi crema pe margine..si apoi inca o fasie alba..turnam crema pe toata suprafata rezultata...,iar pe cel de al doilea rand,asezam fasiile invers..peste cele albe,cele cu cacao..si invers...:)Rezulta tot doua checuri...
Puteti sa le glazurati cu ciocolata,frisca..si ce mai vreti voi..eu am ales sa le imbrac tot in crema de caramel..