Este un preparat de patiserie specific grecesc,se prepara sub forma de placinta sau triunghiuri..,de data aceasta am ales placinta.:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pachet cu foi de placinta .
-150 gr unt topit
-500 gr spanac verde
-3 bucati ceapa verde
-4 catei de usturoi
-250 gr branza Feta
-4 oua
-cateva fire de patrunjel si marar verde
-sare,piper alb si 1/2 lingurita nucsoara
-50 ml ulei de masline
-zeama unei jumatati de lamaie.
Mod de preparare:
Foile de placinta congelate,se lasa la temperatura camerei ,pana pregatim umplutura..
Spalam bine frunzele de spanac, ceapa,patrunjelul si mararul...Ceapa o tocam marunt si partea verde si partea alba ,usturoiul il zdrobim ..Incingem uleiul de masline intr-un wok , adaugam ceapa si usturoiul ,lasam sa se caleasca putin,adaugam spanacul rupt bucati potrivite si il amestecam cu ceapa si usturoiul ,potrivim de sare si piper..lasam pe foc pana spanacul devine lucios,la sfarsit adaugam patrunjelul ,mararul si nucsoara..Dam vasul deoparte sa se raceasca putin,dupa care adaugam si branza Feta maruntita...
In cele din urma adaugam si ouale batute peste spanac...amestecam bine de tot..
Pregatim tava si foile de placinta ..Un vas dreptunghiular de yena...se unge cu unt topit...peste care incepem sa asezam foile de placinta,in asa fel incat sa "ïmbrace" si forma..Fiecare foie se unge cu pensula cu unt topit..Peste restul foilor din pachet.. se pune un prosop umed..sa nu se usuce ,pana le ungem pe toate si punem umplutura..Dupa ce am pus un strat de 7 foi,(unse cu unt topit pe fiecare),turnam compozitia de spanac..
Adunam spre mijloc toate foile de pe peretii vasului...,formand un pachet ,apoi peste mai punem inca un strat de 7-8 foi unse separat pe fiecare in parte..
Se cresteaza cu un cutit din loc in loc..apoi dam forma la cuptor (incins in prealabil)..la foc moderat pentru 30-40 minute...pana se rumeneste frumos...,eu am uns deasupra cu un galbenus si putin lapte...pentru a fi mai aurie..:))
Asta e tot...e foarte simplu de pregatit,ceva de lucru cu foile..:))...dar e delicioasaaaa..:)
Weekend placut tuturor!!
Bine v-am regasit in noul an ,care tocmai a inceput...va doresc un an bun cu multe impliniri alaturi de cei dragi!!
Pentru acest tort avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Blat:
-4 oua
-120 gr zahar tos
-110 gr faina
-10 gr cacao
-1/2 plic praf copt
-putina sare
Crema din frisca :
-200 gr iaurt
-150 gr zahar pudra
-2 plicuri gelatina alimentara
-1 esenta vanilie
-300 ml frisca lichida.
Topping-ul din zmeura:
-300 gr zmeura
-100 gr zahar tos
-3 linguri de amidon
Sirop:
-250 ml apa
-100 gr zahar
-1 esenta vanilie.
Decor:
-250 ml frisca lichida
-50 gr ciocolata .
Mod de preparare:
Incepem cu blatul..:),Se mixeaza ouale cu putina sare si zaharul,pana aceasta compozitie devine o crema alba pufoasa..(cam 15-20 minute mixate continuu)..Faina se amesteca cu cacaoua si praful de copt...Se adauga mai apoi in compozitia de oua putin cate putin pana la omogenizarea completa..(aceasta operatiune o executam fara mixer,doar cu o spatula,lingura...etc..)..Forma de tort (24 cm),se tapeteaza cu hartie pt copt,dupa care turnam compozitia,niveland-o frumos pe toata suprafata..Lasam la cuptor 25-30 minute la foc moderat,pana incepe sa se rumeneasca pe margini,desprinzandu-se usor de acestea..
Pregatim toppingul de zmeura,dupa cum urmeaza...Zmeura se spala se pune intr-un vas,se adauga zaharul si amidonul,se pune pe foc lasandu-se sa fiarba cateva clocote,amestecand continuu...Lasam sa se raceasca..
Pregatim crema de iaurt si frisca...Iaurtul il mixam cu zaharul pudra si esenta de vanilie...Gelatina o punem la hidratat in zeama de compot sau apa(cam 10 linguri)..Cand gelatina s-a hidratat,o punem cateva secunde la microunde sau pe baie de abur,pana devine din nou lichida(atentie ,nu trebuie sa fiarba,este foarte important)..Adaugam gelatina la compozitia de iaurt..si dam vasul la frigider pana mixam frisca..Dupa ce am mixat frisca,o adaugam compozitiei de iaurt,omogenizand bine ..
Blatul il taiem in 3 felii ..Punem prima felie,o insiropam ..adaugam jumatate din compozitia de zmeura,peste zmeura ..1/3 din crema de iaurt..
Continuam cu cea de a doua felie de blat insiropat..cealalta jumatate din topping-ul de zmeura,si cealalta 1/3 de crema...apoi blat insiropat si ultima 1/3 crema..Lasam la frigider cateva ore bune,ideal de seara pana dimineata...
Se decoreaza dupa preferinta cu frisca si frisca amestecata cu ciocolata..
Si o sectiune...:)