6 martie 2013

Prajitura cu foi si crema caramel

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru foi:
 -10 linguri zahar
-10 linguri ulei
-10 linguri lapte
-2 oua
-1 lamaie
-1 lingurita cu varf  de bicarbonat de amoniu.
-putina sare
-1 plic de zahar vanilinat.
-500-600 gr de faina..

Pentru crema:
 -200 gr unt
-500 ml lapte
-80 gr amidon sau faina.
-200 gr zahar tos.


Pentru decor:
-100 gr ciocolata cu lapte sau neagra
-3 linguri de ulei.

Mod de preparare:
 Incepem sa pregatim foile,dupa cum urmeaza..:Intr-un vas mixam ouale cu putina sare,adaugam pe rand zaharul,laptele,uleiul ,razatura de lamaie ,zaharul vanilinat..si in cele din urma ,adaugam ..bicarbonatul de amoniu, stins cu zeama de la lamaie..Urmeaza sa adaugam treptat si faina..tocmai de aceasta am aproximat cantitatea de faina,..stiti voi expresia cunoscuta "faina cat cuprinde"..:)),adica depinde cat de bine e absorbita de lichidele din compozitie,trebuie sa obtinem un aluat numai bun de intins..Se imparte aluatul obtinut in patru parti egale..
 Se intind foi de marimea tavii in care urmeaza a fi coapte..
 Dosul tavii se unge cu o pensula cu ulei,iar apoi se intinde foaia pe toata suprafata ...

 Se introduce tava in cuptorul deja incins,pentru 10 minute..nu trebuie lasata foarte mult, pana incep marginile sa fie rumenite..
 Se aseaza foile pe un blat de lemn,se acopera cu un prosop curat....se lasa asa pana se racesc complet...
Intre timp pregatim crema dupa cum urmeaza:
Punem zaharul sa se caramelizeze la foc moderat,amestecand continuu..cand s-a topit complet si a devenit un sirop maroniu...adaugam untul taiat cuburi..(atentie la abur si stropi)...lasam sa se topeasca complet..Amidonul/faina il diluam cu 200 ml lapte,iar restul de 300 ml lapte il punem in vasul cu unt si caramel...lasam se se incalzeasca bine si sa se dizolve zaharul caramelizat..,iar in cele din urma adaugam  si amidonul in fir subtire..Lasam sa fiarba cateva minute pana se ingroasa ,continuand sa amestecam foarte des..
Se intinde crema intre foi..deasupra peste ultima foaie,se pune inca un blat de lemn,pentru a se lipi bine crema de foi si a nu se ridica la colturi..Se  lasa la frigider o ora...apoi se pune glazura..
Intr-o punga alimentara se pune ciocolata rupta bucati egale si uleiul,se leaga punga ,dupa care se pune intr-un vas cu apa clocotita...o lasam acolo pana se topeste complet...taiem punga la un capat si decoram ultima foaie dupa preferinta..:)

 Este una din prajiturile copilariei mele..:D..tocmai de asta o consider cea mai buna prajiturica,pe langa multe altele..:)