22 februarie 2008
Siropul din ace de brad calmeaza tusea
In medicina veche, romaneasca, celor care sufereau de dureri de oase si piept, dar si convalescentilor, li se recomanda sa faca baie in apa cu cetina de brad. Pentru vindecarea ranilor sau a arsurilor se foloseau unsori pe baza de rasina.
Medicina actuala a cercetat si confirmat eficacitatea acestor terapii. De exemplu, bolnavilor cu afectiuni ale aparatului respirator, medicii le recomanda chiar si doar simple plimbari, cat mai dese si mai lungi, prin padurile de brad.
Siropul de ace de brad este recomandat in tratarea racelilor si bolilor pulmonare. De pe ramurile de brad proaspat culese (de cateva ore, pentru a nu avea timp uleiul volatil sa se evapore) se rup numai acele, care se zdrobesc, apoi, pe o planseta de lemn, cat mai bine, cu ajutorul unui tocator. Intr-un borcan de sticla, cu capac si cu gura larga, se pun cateva linguri de miere, peste care se adauga un strat subtire de ace de brad, apoi urmeaza, iarasi, un strat de miere si unul de ace de brad, pana borcanul se umple. Ultimul strat va fi unul gros de miere, dupa care se inchide borcanul ermetic.
Se lasa acest amestec in camara, sau la loc friguros, de la doua la patru saptamani, apoi se scoate si se filtreaza totul, rezultand un sirop parfumat si cu efecte tamaduitoare deosebite. Acest sirop se poate face si primavara, din muguri, dar cel din acele culese in lunile friguroase este cel mai bogat in uleiuri volatile si, ca atare, are efectele tamaduitoare cele mai puternice in bolile respiratorii.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu