27 aprilie 2008
Plantele in lupta cu cearcanele
Lipsa somnului, fumul de tigara, oboseala excesiva sau anumite afectiuni sunt doar cateva dintre cauzele care duc la aparitia cearcanelor.
Intrucat este destul de greu sa scapam de ele, produsele cosmetice anticearcan si folosirea plantelor medicinale sunt binevenite. Anticearcanele servesc la mascarea cearcanelor, dar, doar daca sunt aplicate corect!
Ele sunt, de obicei, mai eficiente decat fondul de ten, servind in acelasi timp si la mascarea altor mici imperfectiuni ale pielii, cum ar fi urmele de cosuri si petele de culoare. Aceste substante nu trebuie sa fie nici prea uscate, pentru a nu accentua ridurile, nici prea grase. Astfel, anticearcanul trebuie sa fie mai deschis decat fondul de ten, pentru a masca zonele de umbra ale fetei. Aplicati anticearcanul in mici puncte, sub ochi, chiar pe cearcane pentru a le masca, la colturile gurii pentru a estompa ridurile, pe pleoape - daca ochii sunt intunecati.
Specialistii recomanda sa imbinati, cu atentie, nuanta fondului de ten cu cea a anticearcanului. Nuanta acestuia trebuie aleasa dupa aplicarea fondului de ten, deoarece acesta din urma ascunde si el o parte din cearcan. Alegeti o nuanta mai rosiatica pentru cearcane cu tendinta verzuie; nuanta care bate spre galben este potrivita pentru cearcane cu tendinta albastru-violet.
In fiecare seara aplicati pe ochi, timp de 15-20 de minute, comprese inmuiate in infuzie calduta de tei sau albastrele - o lingurita de planta la 200-250 ml apa. Dimineata, treziti-va cu o jumatate de ora mai devreme si puneti pe fiecare ochi cate o feliuta de castravete rece (din frigider), fara coaja, si lasati sa actioneze 15-20 de minute. Consumati zilnic 2 litri de apa minerala, daca este posibil, alternand sortimentele. De asemenea, plimbati-va cat mai mult prin paduri sau parcuri linistite. Aerisiti cat mai bine camerele, in special dormitorul, dimineata (daca se poate inainte de ora 7) si seara (dupa ora 21).
Cataplasmele cu infuzie de flori de albastrele au, de asemenea, efecte benefice in lupta cu cearcanele.
Sursa:www.rpnduldesibiu.ro
Incaltamintea necorespunzatoare provoaca dureri de spate si bataturi
Durerile de spate pot fi influentate, mult, atat de tinuta dumneavoastra cat si de incaltaminte. Daca purtati pantofi sport, legati intotdeauna sireturile. Daca pantofii vor fi purtati cu sireturile dezlegate, veti fi nevoiti sa va indoiti degetele de la picioare, in asa fel incat sa puteti prinde talpa, transmitand tensiune prin picioare, in spate, si astfel, vor aparea si durerile. In general sunt patru tipuri de pantofi sport: cei care asigura stabilitatea piciorului, pantofii sport pentru relaxare, pantofii sport usori si cei cu talpa cu crampoane. Pantofii pentru stabilitate se recomanda persoanelor care merg, apasat, pe degetele din fata, deoarece, datorita rigiditatii lor, diminueaza aceasta tendinta. Chiar daca sunt mai grei, acestia au o durabilitate mai mare. Sunt buni si pentru persoanele cu platfus. Pantofii cu talpa moale sunt indicati persoanelor cu picioare rigide si imobile, care nu arcuiesc piciorul in timpul mersului. Ei asigura mobilitatea piciorului, fiind ideali si pentru arcuirea foarte mare a talpii. Incaltamintea pentru sportul de performanta este mult mai usoara decat cea standard, adaptandu-se la orice tip de suprafata. Este foarte buna si pentru jogging, unde este nevoie de pantofi care sa nu aduca un surplus de greutate corpului. Incaltamintea cu crampoane este indicata pentru alergatul pe teren cu denivelari.
Daca preferati pantofii cu toc, alegeti cu grija tocurile. Toti pantofii cu tocuri inalte pot cauza probleme, dar, tocurile-cui sunt cele mai daunatoare. Acestea curbeaza partea inferioara a spatelui, schimba pozitia intregului corp si incordeaza muschii de la picioare. Recomandati sunt pantofii moi, confortabili, cu un toc nu mai mare de 2,5 cm. Acestia sunt cei mai potriviti pentru mersul pe jos. Daca doriti, totusi, sa purtati uneori si pantofii mai eleganti, alegeti o pereche cu tocuri mai mici de 5 cm si incercati sa nu stati in picioare prea mult timp. In caz contrar, daca obosesc muschii gambei va fi ingreunat si mersul. Specialistii spun ca cel mai bine tolerat este tocul de trei-patru centimetri, ideal pentru serviciu sau plimbari. Cu cat inaltimea tocului creste, cu atat oasele sunt obligate sa suporte o parte mai mare din greutatea corpului. De exemplu, un toc trecut de sapte centimetri poate duce la aparitia varicelor si a entorselor. Din aceasta cauza, se recomanda ca incaltamintea cu tocuri inalte sa fie purtata numai la ocazii. Pentru a menaja incaltamintea, se recomanda purtarea, alternativa, a mai multor perechi de pantofi. Si deosebit de important este ca aceasta sa fie si comoda pentru a nu aparea bataturile, care sunt asa de suparatoare.
Cauzele bataturilor sunt diverse. Una ar fi pantofii nepotriviti. Daca pantofii sunt prea mici, acestia strang piciorul, marind astfel presiunea. Daca sunt mari, piciorul aluneca si se freaca de pantof. De asemenea, si pantofii cu toc nepotrivit pot face bataturi. Pantofii cu toc inalt, de exemplu, pentru ca maresc presiunea asupra piciorului. Bataturile mai pot fi provocate si de frecarea piciorului de o cusatura sau eticheta din interiorul pantofului sau chiar si de sosete care nu sunt incaltate cum trebuie.
Daca aveti un inceput de batatura este bine sa nu o neglijati. Specialistii recomanda urmatoarele: inmuiati picioarele, regulat, in apa caldura si folositi o piatra ponce sau o pila pentru bataturi pentru a reduce marimea acestora. Galbenelele au calitati antiseptice. Seva din tulpina ajuta la vindecarea bataturilor. Inainte de culcare, se tin picioarele in apa calduta timp de 20 de minute. Amestecati o jumatate de cana de faina de orez cu putina apa pana se formeaza o pasta. Aplicati pasta pe batatura si lasati pana se usuca.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro
17 martie 2008
Capriciile vremii afecteaza meteosensibilii
Este soare afara dar, totusi, brusc incepe sa va doara capul sau va simtiti astenici? Apare poate si o stare de moliciune sau dureri vagi prin maini sau picioare? Ati observat ca depindeti de capriciile vremii? In medicina, acest fenomen, cunoscut sub numele de meteosensibilitate, este tratat cu o deosebita seriozitate.
Daca sunteti meteodependenti, nu inseamna, insa ca sunteti si bolnavi! Dar nici ca va puteti angaja ca meteorologii! Este, de fapt, vorba despre diverse reactii ale organismului la diferiti factori fizici. Suferintele fizice si starile neplacute determinate de schimbarile bruste ale vremii depind de capacitatea organismului de a se adapta la diverse fenomene atmosferice, de la schimbarile de temperatura si presiune pana la schimbarea dintre anotimpuri.
Sunt mai multi agenti fizici bioclimatici care provoaca neplaceri organismului:
Temperatura influenteaza, in primul rand, starea persoanelor cu probleme cardiovasculare si reumatice. Pentru a pastra temperatura constanta, organismul dispune de un sistem de termoreglare. In timpul temperaturilor ridicate acesta comanda glandelor sudoripare sa produca transpiratia, avand ca efect racorirea corpului infierbantat. De aceea, cand temperatura de afara depaseste 35 de grade, este important sa se consume mai multe lichide decat de obicei si sa se umezeasca deseori pielea. Dar, cand se trece brusc de la cald la frig se produce o vasoconstrictie la nivelul circulatiei periferice, pentru a impiedica pierderea caldurii. Aceasta vasoconstrictie poate provoca dureri la nivelul mainilor si picioarelor. Daca va expuneti, dintr-o data, la caldura, se va produce in organism o vasodilatatie, valorile tensiunii arteriale incepand sa scada, putand declansa dureri anginoase si stari de lesin.
Presiunea atmosferica are influente mai ales asupra oxigenarii sangelui si asupra circulatiei sangvine. O presiune atmosferica scazuta poate duce la accelerarea batailor inimii si la o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta scade frecventa respiratiilor si favorizeaza oxigenarea sangelui.
Ploaia “este anuntata” mai ales de bolnavii de artroza, adica acele persoane care sufera de inflamatii ale incheieturilor mainilor si picioarelor sau cei care au reumatism cronic. Acestora le provoaca dureri continue, de cap, spate, maini sau picioare si deplasare greoaie. Pentru cei mai sensibili acestea durerile pot fi insotite chiar si de greturi, varsaturi sau anxietate sau astenii. Umiditatea face plamanii mult mai sensibili in fata atacului virusilor, atat de frecventi la sosirea zilelor ploioase ale toamnei. De aceea, este daunatoare mai ales pentru persoanele care au imunitatea scazuta, cum sunt copiii, varstnicii sau suferinzii de maladii cronice, care sufera frecvent in aceasta perioada de boli respiratorii ca bronsite, sinuzite.
Se stie ca ionii din aer sunt negativi si pozitivi. Atunci cand aeroionizarea este cu preponderent pozitiva, sistemul psihoendocrino-vegetativ poate suferi. Este mai buna aeroionizarea negativa si aceasta se produce mai ales seara. De asemenea, primavara este anotimpul in care puteti beneficia, la maximum, de aeroionizare negativa.
Ceata poate provoca diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie. Poate avea influente negative si pentru plamani si caile respiratorii. Umiditatea are, de asemenea, influente negative la nivelul aparatului respirator. Vantul rece poate declansa crize de angina pectorala. Greu de suportat este si cel fierbinte si uscat, incarcat de ioni pozitivi, care duce la cresterea concentratiei de serotonina; poate provoca palpitatii si dureri puternice de cap. Magnetismul terestru si cel atmosferic influenteaza mai ales pe plan psihic.
Ce se poate face?
Specialistii spun ca o dieta corespunzatoare si antrenamentul fizic sunt cele mai bune solutii.
Legume si fructe pentru intarirea sistemului imunitar si sporirea rezistentei organismului la diversele schimbari atmosferice.
Daca organismul este tanar si sanatos, atunci schimbarile meteorologice bruste nu vor afecta foarte mult sanatatea. Dar, pentru persoanele mai bolnavicioase si care mai sunt si cam sedentare, efectele agentilor din natura se vor resimti destul de neplacut. Antrenarea organismului se face in timp, dar aduce multe beneficii. Antrenamentul se face atat prin exercitii de sport cat si prin diverse procedee de hidroterapie (de exemplu baii alternative, dusuri scotiene etc). Dar toate acestea se fac la recomandarea specialistilor.
Unii specialisti recomanda imbogatirea dietei cu legume si fructe in functie de culoarea acestora. Astfel, legumele albe (radacini de patrunjel, telina, pastirnac) contin cantitati insemnate de magneziu, potasiu si vitamine. Legumele si fructele rosii contin mult fier si magneziu. Cele portocalii sunt bogate in betacaroten, iar cele verzi, bogate in clorofila, calciu, magneziu si fier aduc echilibrul necesar metabolismului nostru. De asemenea, otetul de mere, mierea, polenul, uleiul de peste, vitamina C sunt doar citeva remedii pe care meteodependentii le au la dispozitie.
Si, nu in ultimul rand, o anumita influenta o pot avea chiar si hainele pe care le purtati. Se stie ca hainele din materiale sintetice provoaca alergii dar si un cimp electrostatic nociv. Dar, imbracamintea din fibre naturale (in, canepa, bumbac) creeaza celor meteosensibili o stare de confort si de bine.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro
Feng-shui cu bambusi spiralati
In Feng-shui, arta chineza a trairii in armonie cu mediul inconjurator, bambusul este considerat o planta norocoasa, unica si foarte eleganta.
Pentru a permite energiilor pozitive sa circule, bambusul este cultivat in vase cu apa sau cu pamant. Bambusul norocos, este, de fapt, o Dracaena sanderia. Daca nu are suficienta apa, bambusul se va usca. Cel mai potrivit sol este cel format din turba, pamant de gradina si de frunze. Daca ghiveciul contine pamant, acesta trebuie sa fie reavan si niciodata uscat. Este recomandat, de asemenea, sa nu se adauge ingrasamant. Daca doriti ca tulpinele de bambus sa se spiraleze, veti muta planta intr-o zona mai intunecata. Fiind dependenta de lumina, ea va cauta singura sursa de lumina. Dupa ce a crescut cativa centimetri, nu trebuie decat sa o intoarceti; va incepe sa creasca in sensul invers si astfel se obtine efectul de spiralare. Crescatorii de bambus obtin acest efect printr-un procedeu care necesita destul de mult timp si incepe inca de cand firul de bambus este foarte tanar. Astfel, in jurul bolului in care este plantat, se pozitioneaza pereti opaci si doar unul care permite trecerea luminii soarelui. Planta va creste inclinandu-se spre soare (lumina). Din timp in timp se modifica directia peretelui transparent, schimband in acest mod directia in care va creste planta.
In acelasi mod anevoios se pot obtine atat spirale cat si alte forme mai complicate.
Planta talisman, bambusul se mai poate tine si in recipiente umplute in permanenta cu apa si decorate cu pietre.
Ca planta decorativa, verdele puternic al tulpinii de bambus se combina foarte bine cu vase de sticla transparenta sau mata sau chiar cristal. Un efect deosebit se obtine daca in apa, pe langa tulpina, se pun pietre de rau. Pentru a obtine imaginea pe care o doriti puteti ajusta inaltimea firului de bambus prin simpla taiere a bazei tulpinii.
Masaj cu bambus
Pentru a va relaxa sau pentru a scapa de durerile de spat, masajul cu bambus pe spate este binevenit. Se fac miscari circulare, dinspre coloana vertebrala catre umeri. Presiunea exercitata asupra spatelui trebuie sa fie gradata si sa tina seama de suportabilitatea fiecarei persoane in parte.
De ce este folosit bambusul in efectuarea masajului? Pentru ca bambusul este gol pe dinauntru, este usor si nu exercita presiune mare asupra corpului. De asemenea, are capacitatea de a prelua din temperatura corpului. In comparatie cu masajul clasic, cel cu bambus actioneaza pe o suprafata mai mare a corpului. De asemenea, bambusul aluneca usor pe piele. Pentru fluidizarea miscarilor se pot folosi uleiurile de masline aromate cu uleiuri volatile sau uleiuri speiale de masaj.
Bambusul in gastronomie
In padurea de bambus, in fiecare primavara, cresc lastare de bambus, care sunt comestibile când ajung la o inaltime de 10 pâna la 25-30 de cm. Lastarele de bambus cu o inaltime de peste 50 de cm nu se manânca in nici un caz. Acestea sunt lasate sa creasca mari, urmand a fi exploatate ca materiale de constructie, sau pentru impletirea cosurilor, confectionarea mobilierului sau diverselor obiecte decorative.
Lastarii de bambus se cojesc, se taie in felii subtiri, ciupercile mari se taie in doua. Bambusul si ciupercile se oparesc, separat, 2-4 minute. Se aseaza pe foc tigaia cu 250 de grame de ulei. Dupa incalzire, se pun feliile de bambus sa se prajeasca 3-4 minute. Se scot si se recupereaza uleiul.
Se reasaza pe foc tigaia in care se pun 100 de grame de supa de pui sau de oase, sare, putin sos de soia, vin de masa, zahar, praf de gust, ciupercile si lastarii de bambus. La clocotire, se face focul potrivit 1-2 minute. Apoi se face focul mai mare. Se adauga, dupa gust, si putin ulei de susan. Se amesteca si mâncarea e gata.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro
22 februarie 2008
Siropul din ace de brad calmeaza tusea
In medicina veche, romaneasca, celor care sufereau de dureri de oase si piept, dar si convalescentilor, li se recomanda sa faca baie in apa cu cetina de brad. Pentru vindecarea ranilor sau a arsurilor se foloseau unsori pe baza de rasina.
Medicina actuala a cercetat si confirmat eficacitatea acestor terapii. De exemplu, bolnavilor cu afectiuni ale aparatului respirator, medicii le recomanda chiar si doar simple plimbari, cat mai dese si mai lungi, prin padurile de brad.
Siropul de ace de brad este recomandat in tratarea racelilor si bolilor pulmonare. De pe ramurile de brad proaspat culese (de cateva ore, pentru a nu avea timp uleiul volatil sa se evapore) se rup numai acele, care se zdrobesc, apoi, pe o planseta de lemn, cat mai bine, cu ajutorul unui tocator. Intr-un borcan de sticla, cu capac si cu gura larga, se pun cateva linguri de miere, peste care se adauga un strat subtire de ace de brad, apoi urmeaza, iarasi, un strat de miere si unul de ace de brad, pana borcanul se umple. Ultimul strat va fi unul gros de miere, dupa care se inchide borcanul ermetic.
Se lasa acest amestec in camara, sau la loc friguros, de la doua la patru saptamani, apoi se scoate si se filtreaza totul, rezultand un sirop parfumat si cu efecte tamaduitoare deosebite. Acest sirop se poate face si primavara, din muguri, dar cel din acele culese in lunile friguroase este cel mai bogat in uleiuri volatile si, ca atare, are efectele tamaduitoare cele mai puternice in bolile respiratorii.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro
21 februarie 2008
Plante de interior care mentin aerul curat
Plantele de interior adauga frumusete si eleganta casei sau biroului. Dar stiati ca ele pot fi folosite si pentru a curata aerul din incaperea unde sunt puse? Covorul, unele piese de mobilier modern, diverse vase din plastic, detergenti si alte materiale emana substante chimice care polueaza aerul dintr-o incapere.
Printre plantele de apartament despre care se stie ca indeplinesc acest rol si care sunt, in general, usor de ingrijit se numara ficus benjamina, iedera, planta paianjen, spathiphyllum, ferica si palmierii.
Ficus Benjamina este un arbust deseori cultivat ca planta de apartament. Are frunze stralucitoare, de culoare verde-inchis, care atarna de ramuri subtiri. Plasati ghiveciul in locuri luminoase, dar nu in bataia directa a razelor de soare. Nu il asezati niciodata direct in fata ferestrei pentru ca soarele direct poate arde frunzele. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar niciodata saturat de apa. Folositi un amestec, obisnuit, de compost cu nisip pentru a asigura un bun drenaj. Nu udati planta abundent, pentru ca radacina ficusului nu trebuie sa stea in umezeala. Tratati planta cu fertilizator cu actiune generala, la cateva luni.
Iedera se gaseste intr-o varietate de forme, culori si texturi ale frunzei. Ea trebuie plasata la o fereastra orientata spre nord sau intr-un loc in care sa beneficieze de lumina filtrata. Iedera se dezvolta cel mai bine intr-un loc mai racoros. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar nu saturat cu apa. Nu trebuie sa tratati planta cu fertilizator, din contra, se pare ca iedera se dezvolta mai bine in pamant sarac in substante nutritive decat alte plante. Puteti sa lasati iedera sa creasca si sa se intinda cum doreste sau o puteti ajusta la forma dorita. Cel mai des intalnit daunator al acestei plante este puricele de plante; pentru a preveni aparitia lor sau pentru a-i combate, stropiti frunzele pe ambele parti cu un insecticid special.
Planta paianjen este o planta des folosita in ghivece atarnate sau asezate pe mijlocul mesei datorita frunzelor lungi, subtiri si a florilor albe. Planta se dezvolta cel mai bine intr-un loc bine luminat si umed. Daca atmosfera din camera este uscata, puteti duce planta in baie. Pamantul trebuie lasat sa se usuce intre udari, dar nu il lasati uscat pentru mult timp; udati din abundenta si tratati lunar cu o substanta fertilizatoare nu foarte concentrata pentru a incuraja cresterea foliajului.
Spathiphyllum are frunze mari, lucioase si flori delicate, de un alb stralucitor, care apar tot timpul anului. Asezati planta intr-o camera calda, cu atmosfera putin umeda, pentru a inflori mai des. Folositi pamant obisnuit de ghiveci amestecat cu putin nisip, pentru ca spathiphyllum prefera pamantul bine drenat. Udati frecvent, iar daca frunzele devin galbui, tratati planta cu fertilizator.
Feriga este cunoscuta pentru foliajul deosebit; sunt potrivite pentru cosuri atarnate, ca plante singure sau in aranjamente. Plasati feriga intr-un loc luminos, dar niciodata in bataia directa a soarelui. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar pe perioada de iarna nu necesita udari frecvente. Ca sa obtineti rezultate foarte bune, feriga trebuie amplasata intr-un medu umed; puteti stropi frunzele cu apa o data pe zi, dar nu seara, pentru ca apa va strica frunzele.
Palmierii dau camerei un aer tropical. Au nevoie de lumina puternica si umezeala constanta. Daca frunzele devin maronii, probabil ca planta trebuie udata mai mult; de asemenea puteti stropi frunzele cu apa si tratati planta cu un fertilizator slab. Palmierii de interior se planteaza in ghivece mari, intrucat radacinile lor ocupa mult spatiu.
Sursa:www.ronduldesibiu.ro