Este una din specialitatile casei,
nu lipseste de la nicio sarbatoare sau
zi de nastere,indiferent,cate
alte feluri de prajituri ..
vreau sa incerc..
sa le fac...mereu isi gaseste locul pe platou.
BLAT
5 ouă
5 linguri de ulei
o cana zahar
5 linguri de apa
o cana faina
1 praf copt
1 zahar vanilinat
razatura de lamaie
un praf de sare
Se separa albusurile de galbenusuri,dupa aceea,
se pune pe foc,intr-o cratita,
cana de zahar si cele 5 linguri de apa....
se lasa la topit,pana se formeaza un sirop,
cand ridicam cu lingura din acel sirop,
sa curga fir subtire fara sa se intrrupa,
atunci este gata "siropul",
si il luam de pe foc si il lasam la racit putin,
si punem si cele 5 linguri de ulei,acolo..
Intre timp batem albusurile,impreuna
cu sarea si razatura de lamaie....
spuma tare cand intoarcem vasul..
sa nu curga.....,apoi adaugam siropul
si galbenusurile,in 2 reprize..mestecand
continuu....In cana de faina punem
si praful de copt..si il incorporam
treptat in acea compozitie,.
.mestecand usor..de jos in sus..
.cu o lingura de lemn...,iar daca o
faceti la robotul de bucatarie....
aceatsa etapa,cand puneti faina..
.lasati pe viteza 1...pana la incorporarea fainii
Intr-o tava tapetata cu ulei si faina,
se pune compozitia,si se da la cuptor,
acesta fiind incins in prealabil.,
si nu se deschide usa cuptorului..
pana cand aceasta nu este gata...
se lasa..pana marginile blatului...sunt rumenii.
Acum cu ajutorul unui cutit..adunam
crusta de deasupra a blatului..cam asa arata.
CREMA DE NESS
1 PACHET UNT SAU MARGARINA "UNIREA"....
(EU FOLOSESC MARGARINA,IMI PLACE MAI MULT..
LA GUSTUL CREMELOR.)
1 GALBENUS OU
4 LINGURI DE NESS
100 GR ZAHAR PUDRA
SI RESTURILE DE LA CURATAREA CRUSTEI
DE DEASUPRA A BLATULUI
Mod de preparare: Margarina se topeste pe foc...(pt a inlatura apa)..
si dupa ce se raceste,o punem la frigider...(e bine de facut cu o seara inainte),
apoi dupa ce s-a intarit,o taiem pe jumatate,(acea bucata de margarina,
care a luat forma cratitei,)..si scurgem apa..apoi luam cele 2 bucati
formate de margarina,si le punem intr-un bol pt mixer,cu zaharul
galbenusul,ness-ul...si acea crusta de la blat....si le batem cu mixerul
pana se omogenizeaza..si capata o culoare..alb-maronie.
Acum urmeaza sa pregatim blatul..il insiropam putin...cu o compozitie
zahar,esenta rom.,,si apa calduta...lasam sa se absoarba(dar nu exageram
cu siropul,daca ar fi dupa mine nu as pune deloc..:)..)..dupa aceasta,punem
crema pe toata suprafata blatului,intinzand-o bine..si uniform...
o punem la rece...
Pregatim nuca...
100-150 gr (depinde cat doriti de multa)..o alegem bine,sa nu aiba
impuritati sau acele mici coji....apoi cu ajutorul unui sucitor pt aluat,
merdenea,intinzator..spuneti-i cum vreti..o ZDROBIM,pe un tocator de lemn..
(sa se mărunteze....)....si o punem intr-o cratita mica.,NUCA si o punem
pe foc la prajit.....ideal...este in dinaceia...din material de tuci,ceaun...
sa nu se arda cratita..:)....dupa ce s-a rumenit...(noua ne place un pic arsa)..
.nu am uitat-o
pe foc....:))...
o lasam la racit..apoi o asezam peste crema de ness....
si o apasam usor...
cu mainile...pt a ne fi mai usor..cand intindem glazura...
Pregatim glazura,
Daca nu aveti ciocolata ganaj,faceti rapid
O GLAZURĂ DE CIOCOLATA LA RECE..
asa am facut eu azi,din urmatoarele ingrediente:
100 gr zahar pudra
4-5 linguri cacao...(depinde cat este de inchisa la culoare cacaoa)
2 linguri de ulei
si 4-5 linguri de apa fierbinte(aici cu apa ,e relativ,
punem cate putin,
nu toate 4-5 deodata,punem cate putin,pana
capata o consistenta,
sa poata fi intinsa ,nici prea subtire).
O intindem apoi peste nuca...si o intidem usor,cu grija ....
uniform pe toata suprafata.....
Deasupra eu am pus...ciocolata alba rasă...nu ne place nuca de cocos..
si mereu cand pot sa o inlocuiesc...fie si pt decor...o fac....:)..
.prin urmare puteti pune ca si decor...ce doriti...
Incercati-o...sper sa va placa..!
Draga Danna,
RăspundețiȘtergerece dimensiuni are tava ta?
Tava mea are 24 cm x 35 cm..:)
ȘtergereIti multumesc de vizita..O seara buna!
Merci pentru raspuns. Am incercat multe retete de la tine si mi-au iesit foarte bine: Snickers, prajitura cu crema de cacao si rom, prajitura cu aroma de vanilie si ciocolata, etc.
RăspundețiȘtergereAm redus la toate cantitatea de zahar dupa gustul nostru, dar restul a fost autentic ca la tine. Ne-au placut foarte mult. Multumesc mult.
Salutari,
Lydia
Lydia,ma bucur tare mult ca v-au placut prajiturile preparate, dupa retetele mele..Iti multumesc din suflet pt cuvintele tale..si te mai astept oricand cu mare drag!!
ȘtergereToate cele bune..!
Weekend placut!!