Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 kg capsuni
-2 banane
-150 gr zahar pudra(sau mai putin ,daca fructele sunt foarte dulci)
-200 gr smantana pt frisca,(eu am folosit smantana cu grasime 25%).
Se pregateste foarte rapid si simplu... in zilele caniculare de vara...e un adevarat deliciu...:)...,se poate face si cu alte fructe...
Capsunile se spala bine,se curata de codite...se pun in robot...sau blender.,la fel procedam si cu bananele..
Adaugam zaharul pudra...mixam foarte bine...pe viteza mare...,mai dam si pe pulse...din cand in cand...,iar in cele din urma adaugam smantana,continuand se mixam ...
Se pune compozitia intr-o cutie cu capac...dupa care se da la congelator...pentru 12 ore...
Dupa trecerea timpului de congelare,se pune din nou la robot...mixandu-se bine...pana devine o crema fina,fina...(pt a elimina acele ace de gheata)...daca aveti masina de inghetata atunci "scapati" de aceste operatiuni repetate...:))...se pune din nou in cutie la congelator ...daca mai este necesar,puteti repeta mixarea..
Se decoreaza dupa preferinta cu diferite topping-uri..eu am folosit dulceata de capsuni..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 foaie aluat foietaj
-500 gr caise
-5 linguri de zahar tos
-1 lingura de unt.
Aluatul se decongeleaza la temperatura camerei..
Caisele se spala si se taie felii...
Intr-o cratita punem zaharul sa se topeasca...cand a capatat culoarea caramelului...(nu lasam sa se arda...,)adaugam untul...,iar in cele din urma fructele..(.in cazul de fata ,caisele...),amestecandu-se bine cu siropul format,chiar lasate putin sa fiarba in acel sirop..
Aluatul se intinde,decupandu-se cercuri cu diametru egal cu al formelor in care urmeaza a fi coapte ..
Eu am folosit formele de briose,...punand in fiecare cateva bucati de caise si sirop...
Deasupra cate un disc de foietaj...
Dam la cuptor la foc moderat...pana foietajul devine rumen...
Scoatem din cuptor...si cu mare grija..intoarcem tava pe un platou..
Sunt delicioase,rapid de pregatit...se pot folosi si alte fructe:mere,pere,gutui,piersici...
Se servesc alaturi de o inghetata de vanilie...si nu numai...:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente pt Ciorba:
-1 buc.ardei gras
-2 buc.ceapa
-3 buc. morcovi
-1 patrunjel radacina+1/2 telina mijlocie.
-1 rosie
-100 ml ulei
-sare,piper,patrunjel,marar,tarhon si leustean
-100 ml sos de rosii.
-200 gr smantana
-putin otet sau zeama de lamaie....sau bors magic de la Knorr..
Pt Ardeii Umpluti avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 kg ardei gras
-300 gr carne tocata vita+porc
-100 gr orez
-2 rosii
-2 oua
-100 gr faina
-verdeata(patrunjel si marar verde)
-piper si sare
Mod de preparare:
Pregatim umplutura pentru ardei: Carnea tocata o amestecam cu orezul bine spalat,si scurs..adaugam sarea,piperul,ouale,faina..si verdeata..
Spalam bine ardeii,le taiem capacele,le scotem semintele,si presaram faina in fiecare ardei,pt a se lipi mai bine compozitia de carne tocata..
Cu ajutorul unei linguri,umplem toti ardeii,punandu-le deasupra cate o felie de rosie.Nu-i umplem pana sus,lasam cam 3/4 din el,umplut cu carne.
Legumele le spalam si curatam..apoi le taiem cuburi...sau le tocam la robot...
Punem la incins uleiul....adaugam legumele...le lasam putin sa se caleasca,adaugam putina apa calda...acoperim oala...si lasam sa se inabuse putin legumele..
Adaugam sare,piper...dupa gust...punem ardeii si completam cu apa...pana umplem oala...
Lasam sa fiarba...cand este aproape fiarta carnea din ardei.....adaugam sosul de rosii...si mai lasam sa fiarba...
Cand este gata...oprim focul..si dam oala deoparte..
Pregatim compozitia: din 2 galbenusuri si smantana...la care adaugam bors magic...sau zeama de lamaie/otet...formam un dressing..la care adaugam treptat cu polonicul din ciorba fierbinte..pana aducem la temperatura aproximativa a ciorbei...apoi o turnam in oala cu ciorba.. in fir subtire...continuand sa amestecam...
Adaugam verdeata tocata marunt...si potrivim(daca mai este cazul)..cu sare sau otet/zeama de lamaie.
Puteti fierbe fara grija.. n-o sa iasa carnea din ardei...eu i-am fiert in oala cu presiune...si au ramas intregi...:))
Pentru Blat avem nevoie de urmatoarele:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri ulei
-5 linguri faina
-1/2 plic praf copt
-putina sare
-razatura de lamaie,esenta rom,zahar vanilat
-2 linguri cacao.
Pentru Crema avem nevoie de urmatoarele:
-300 gr frisca batuta
-1 iaurt mare
-100 gr zahar(optional..doar daca folositi iaurt simplu..)
-1 plic gelatina alimentara dr.Oetker.
-500 gr capsuni.
Pentru Decor avem nevoie de urmatoarele:
-50 gr ciocolata alba
-50 gr ciocolata amaruie sau cu lapte.
-5 linguri de frisca lichida
Pregatim blatul..dupa reteta clasica...separam albusurile de galbenusuri...albusurile le batem cu putina sare..galbenusurile le amestecam cu uleiul.. cu esenta de rom,razatura de lamaie si zaharul vanilat...Cand albusurile sunt batute tare..se adauga treptat zaharul..continuand sa mixam...,pe rand adaugam si compozitia de galbenusuri...,iar faina o amestecam cu cacaoa.. praful de copt..si o adaugam usor in bolul cu albusuri.. pana la incorporarea completa...(aceasta etapa cand adaugam faina..e bine sa amestecam cu lingura,..usor..de jos in sus..)
Se tapeteaza cu hartie de copt tava in care urmeaza a fi copt blatul...dandu-se la cuptor la foc moderat...pana devine rumen..si trece testul scobitorii...
Intre timp pregatim fructele...le spalam bine.. le taiem in bucati potrivite...si le stropim cu zeama de lamaie..
Iaurtul il amestecam cu zaharul cu un tel...pana la dizolvarea completa a zaharului...daca folositi iaurt cu fructe...nu mai este necesar sa puneti zahar...
Batem frisca...o dam la frigider..
Gelatina o punem la hidratat in apa rece...
Daca blatul este racit....pregatim crema in felul urmator...
In iaurt adaugam gelatina pusa in prealabil la microunde sau pe bain- marie..pana la dizolvarea granulelor..(fara a fierbe)!!!...lasand-o la racit,putin...
Adaugam si frisca...continuam sa amestecam...
Blatul il taiem in 2 bucati...il insiropam...cu un sirop format din apa,zahar si esenta de rom...sau daca aveti puteti folosi zeama din compot...
Punem prima foaie de blat,insiropam....turnam 1/3 din compozitia cu frisca....peste crema..asezam fructele..peste fructe inca 1/3 din crema...peste crema..ultima foaie de blat...,iar deasupra...restul cremei...
Se decoreaza dupa preferinta...cu capsuni...,iar peste fructe...am pus ciocolata alba topita amestecata cu putina frisca lichida...,am mai pus si putina ciocolata cu lapte topita amestecata cu frisca lichida......,folosind blat cu cacao...am zis ca merge si putina culoare in decor...:)
Cam asta e tot....:)..