9 ianuarie 2011

Prajitura cu Gem de Mere/Gutui


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Foi:
-10 linguri zahar
-10 linguri ulei
-10 linguri lapte
-1 ou
-1 lamaie
-1 lingurita cu varf  de bicarbonat de amoniu.
-putina sare
-1 plic de zahar vanilinat.
-Faina cat cuprinde pentru a obtine un aluat destul de tare,ce poate fi intins cu usurinta .Aproximez eu 400-500 gr.Se pune treptat,si tocmai de asta poate fi mai mult sau mai putin..

Pentru umplutura:
-2 borcane gem de mere sau gutui..(eu am avut gem asortat mere+gutui+pere) 
-100 gr nuca macinata(optional)
-Daca nu aveti gem de mere, puteti opta pentru mere rase ,scurse de zeama si calite cu putin zahar si scortisoara.

Pentru Decor:
-50 gr zahar pudra amestecat cu 1 plic de zahar vanilinat .

Mod de preparare:
Pregatim foile,respectiv:..Intr-un vas mixam oul cu putina sare,adaugam pe rand zaharul,laptele,uleiul ,razatura de lamaie ,zaharul vanilinat..si in cele din urma ,adaugam ..bicarbonatul de amoniu, stins cu zeama de la lamaie..Urmeaza sa adaugam treptat si faina..
Aluatul rezultat se imparte in 3 bucati.
Se intind foi de marimea tavii in care urmeaza a fi coapte..

Dosul tavii se unge cu o pensula cu ulei,iar apoi se pune foaia pe toata suprafata ...
 Se introduce tava in cuptorul deja incins,pentru 10 minute..nu trebuie lasata foarte mult, pana incep marginile sa fie rumenite..

Se aseaza foile pe un blat de lemn,se acopera cu un prosop curat..lasandu-le pana s-au racit..
Pregatim umplutura,gemul se amesteca cu nuca macinata .
Se ia prima foaie,se pune jumatate din compozitia de gem,cea de a doua foaie,restul de gem...si ultima foaie..Se lasa acoperite cu o greutate,(am pus inca un blat de lemn..pentru a nu se indoi marginile in sus)..Apoi se ia blatul deoparte si se pudreaza cu zahar..
Sunt foarte fragede foile..nu necesita insiropare...
Asta e tot..:)..e foarte simpla,foarte delicioasa...s-a aflat pe platou,printre tot felul de prajituri cremoase,torturi..de Sarbatori...a  "disparut" foarte repede,nici o bucatica macar... nu se afla printre resturile prajiturilor din congelator..:))

6 comentarii:

  1. Mmmm...cred ca s-au topit in gura ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ohh da..si inca cum..:))
    Multumesc de vizita,Liana..:*
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu reteta, a doua zi e mai buna ca se inmoaie foile si se tipesc in gura. Bravo, pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,erau baza prajiturilor facute de mama in copilarie..:))..,erau foarte economice,rapid de pregatit..Nu le-am mai facut nici eu demult foile astea:))
    Multumesc Sara&Miki..O zi buna!
    Pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. minunata, pozele sunt si ele de zile mari :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc diamond,draga mea...:*...ma bucur cand spui tu asta...:).avand atatea poze superbe si-un stil anume, pe blogul tau..:)
    te pup..

    RăspundețiȘtergere