Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 foaie aluat foietaj(in functie de marimea formei in care urmeaza a fi coapta tarta)
-300 gr branza telemea grasa de oaie
-200 gr branza de vaci
-2 oua
-3 buc. ceapa verde
-cateva fire marar verde (optional)
-piper alb..si sare (doar daca branza nu e asa sarata)
-1 galbenus(pentru uns pe deasupra).
Mod de preparare:
Aluatul foietaj se lasa la decongelat... la temperatura camerei...
Intre timp pregatim umplutura..Branza telemea se spala bine,se faramiteaza...,se adauga si branza de vaci..
Ceapa verde se taie fasii subtiri(folosim doar foile,fara partea alba)..
Mararul il tocam marunt...il adaugam compozitiei de branza,la fel procedam si cu ceapa...urmeaza ouale batute bine cu piper si sare daca e cazul..
Foaia de aluat foietaj...se taie in functie de diametru formei de tarta...
Forma de tarta se unge cu putin unt...Se intinde foaia de aluat..se ridica putin si pe margini...
Compozitia de branza se pune pe marginea aluatului de jur imprejur..lasand mijlocul aluatului,fara umplutura..
Se sectioneaza aluatul din mijloc...in opt parti egale..
Ridicam fiecare colt...si-l aducem spre margine..asezandu-l usor sub umplutura...
Galbenusul se bate cu putina sare..si se unge aluatul foietaj ce vine peste umplutura..
Se pune forma la cuptor la foc moderat,pentru 20-30 minute.. pana aluatul devine auriu...
Si in detaliu...:))
Este foarte delicioasa..si aspectoasa la o masa festiva..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-150 gr zahar
-150 gr faina
-1 plic zahar vanilinat
-1/2 plic praf copt
-putina sare
-razatura lamaie
Pentru Crema de Mure:
-400 gr mure
-150 gr zahar
-40 gr amidon
-150 ml apa
-200 ml frisca lichida.
Pentru Crema de Zmeura:
-400 gr zmeura
-150 gr zahar
-40 gr amidon
-150 ml apa
-200 ml frisca lichida.
Pentru Sirop:
-200 ml apa calduta
-100 gr zahar
-1 fiola esenta vanilie
Pentru Decor:
-200 gr frisca lichida
-Ornamente zahar
Mod de preparare:
Pregatim blatul de tort..dupa cum urmeaza...Batem ouale cu un praf de sare,zaharul,zaharul vanilat si razatura de lamaie,pana compozitia devine alba..si isi dubleaza volumul...Faina o amestecam cu praful de copt...,adaugand-o mai apoi treptat in compozitia de oua..(aceasta operatiune se realizeaza fara mixer..doar cu o lingura sau spatula)...Tapetam forma de tort cu hartie de copt...turnam compozitia rezultata,batem usor..tava de 2 ori, de masa...(pentru a iesi aerul) ,si dam tava la cuptor la foc moderat pentru 20-25 minute..pana blatul devine rumen..si trece testul scobitorii...
Lasam blatul la racit,iar cand este rece se taie in trei felii orizontale...
Incepem cu crema de mure...desi ..si cea de zmeura, tot la fel se prepara..:)
Asadar,...Murele se spala,se pun in vasul robotului de bucatarie,blender,mixer vertical sau ce aveti voi...,se adauga zaharul si 100 ml apa,se mixeaza bine de tot,iar amestecul rezultat,se pune intr-o sita,pentru a scapa de acei mici samburi..
Amidonul se amesteca cu 50 ml apa, apoi se toarna in piureul obtinut din mure..
Se pune vasul cu mure pe foc,lasandu-l sa fiarba cateva clocote,se da deoparte ...si se lasa la racit.
Batem frisca lichida..bine de tot...,adaugand-o mai apoi compozitiei de mure...
Crema obtinuta se lasa la frigider ..pana pregatim crema de zmeura..
Modul de preparare este identic cu cel al cremei de mure...,iar dupa preparare se pune si aceasta la frigider pentru cateva minute..pana pregatim blatul si siropul..
Asamblam tortul...Intr-o forma de tort cu peretii detasabili,se pune o foaie de blat...se insiropeaza cu ajutorul unei pensule...turnam crema de zmeura...,punem cea de-a doua foaie de blat,se insiropeaza....turnam crema de mure..,iar deasupra cea de-a treia foaie de blat..
Lasam tortul la frigider pana batem frisca pentru decor.....
Se decoreaza dupa preferinta..:)..Am oprit cateva linguri din fiecare crema..pentru avelinele de deasupra..
O sectiune...
A fost foarte,foarte delicios...si aromat...,iar odata cu el..s-au terminat proviziile cu fructe de padure din congelator..:))...Asa ca.. abia le asteptam pe cele proaspete..:))
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pachet, paste Fusilli
-400 gr piept pui
-300 gr ciuperci proaspete sau 1 cutie ciuperci conservate
-4 catei usturoi
-1/2 ardei gras
-2 rosii
-50 ml ulei masline
-1 pahar vin alb(150 ml)
-sare,condimente pentru paste.
-100 gr parmezan(optional)
Mod de preparare:
Pastele se pun le fiert in apa cu sare,conform indicatiilor de pe pachet ..
Pieptul de pui se spala,se taie fasii subtiri..
Ciupercile se spala.. se taie si ele fasii...usturoiul se toaca marunt..,iar rosiile si ardeii se taie cuburi..
Punem uleiul de masline la incins...adaugam pieptul de pui...lasam sa se rumeneasca putin..
Adaugam usturoiul si ciupercile...
Lasam sa se prajeasca si ele putin...
Adaugam rosiile si ardeii,condimentam dupa gust...
Adaugam si paharul de vin alb...,lasand mai apoi sa fiarba 10-15 minute...
Dupa trecerea timpului de fierbere al pastelor...scurgem apa...si le trecem printr-un jet de apa rece..
Se aseaza amestecul de ciuperci/pui...peste paste...se decoreaza dupa preferinta..,iar deasupra se pune parmezan...daca va place..in aceasta combinatie..:)