Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr iaurt grecesc sau un iaurt gras,ar putea fi si smantana..(am folosit iaurt grecesc Pilos.. de la Lidl )
-3 fire de ceapa verde (chivas)
-3- 4 fire de marar verde
-3-4 catei de usturoi
-50 ml ulei de masline
- 1/2 de lamaie (zeama)
-2 castraveti potriviti
-1 ceapa alba tocata marunt
-sare si piper alb.
Mod de preparare:
Se spala castravetii,se curata de coaja , se dau pe razatoarea mare ..se presara peste ei un praf de sare..se pun intr-o sita ,lasandu-se la scurs...La fel procedam si cu ceapa alba..Se lasa asa cu sare aproximativ o ora..
Mararul si ceapa verde se spala bine si se toaca si ele marunt..
Zeama de lamaie,uleiul de masline si usturoiul pisat se amesteca impreuna cu sarea si piperul alb..
Iaurtul,daca nu este grecesc....e bine sa-l lasati intr-o sita la scurs..
Iaurtul se amesteca bine ,se adauga ceapa verde si mararul..dupa care stoarcem bine in maini, castravetii si ceapa alba maruntita..si le adaugam compozitiei..
Amestecam bine de tot...dupa care adaugam putin cate putin compozitia de ulei de masline/zeama de lamaie /sarea si piperul alb..optional puteti adauga oregano si chimen macinat...Se lasa la frigider inainte de a fi servit..
Se serveste ca aperitiv , garnitura pentru friptura , gratar, gyros, souvlaki...etc...sau pur si simplu pe felii de paine prajita..ideala ar fi pita greceasca...:))
Imi place mult sosul asta, pana acum nu l-am incercat cu ceapa verde, dar suna tare bine in varianta asta!
RăspundețiȘtergereNoua ne-a placut in varianta asta...e prima data cand il fac si cu ceapa, dupa ce l-am vazut preparat de Jamie...:)
ȘtergereIti multumesc pentru vizita,Paula..
O seara buna!