Pentru aluatul de turta dulce, ingredientele si modul de preparare le gasiti aici .
Pentru lipirea casutei si decor avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Royal icing -ul in preparam din :
-2 albusuri
-500 gr zahar pudra (ideal este cel cumparat la cutie ,deoarece contine si amidon) eu am folosit zaharul pudra "Margaritar"
-2 linguri zeama de lamaie
Decorul il realizam din :
-Bomboane si figurine din zahar
-Nuca de cocos (alba si colorata).
In rest trebuie sa va inarmati cu multa,multa rabdare ..:))
Mod de preparare:
Incepem prin taierea unor sabloane din carton ,pentru a ne usura munca in ceea ce priveste asamblarea si imbinarea laturilor...Este nevoie de cate doua bucati din fiecare ,respectiv doua pentru acoperis,partea frontala si spatele ...si doua pentru laterale ..Am folosit ca dimensiuni pentru laterale:Lungime-14 cm, Latime-8 cm (2 bucati) pentru frontala si spate Lungime-14 cm ,Latime-8 cm (2 bucati),iar pentru acoperis Lungime-19 cm ,Latime -16 cm (2 bucati).
Se decupeaza usa si ferestrele cum se vede si in imagini.
Se intinde aluatul de turta dulce se taie forma sablonului...si se coc pe rand la fel ca si turta dulce...Din aluatul ramas am facut si figurine..
Se lasa la racit cateva ore..Pregatim royal icing-ul ,mixand bine albusurile apoi treptat se adauga zaharul pudra..la sfarsit adaugam si zeama de lamaie..Avem nevoie de un pos cu duiul subtire si cateva obiecte pentru a sprijini "peretii" ..:)
De aici incolo ramane la latitudinea fiecaruia cum isi decoreaza casuta...:)Acoperisul mi-a cam dat de furca ,dar na...data viitoare sper sa iasa mai bine..:D
Si acum incepe distractia...:))
Se incepe cu partile laterale punand royal icing pe toate laturile de imbinare,apoi pe partea din fata si spate...va ajutati de ce aveti prin preajma,cani boluri..etc..Se lasa sa se intareasca bine..cateva ore...apoi se pune acoperisul..daca o sa aiba tendinta sa alunece prindeti cu scobitori,iar la baza puneti ceva boluri mici..:))
In mare..cam asta e tot...:))..In jurul casutei puneti figurine si ornati dupa cum va place..
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr ciocolata menaj sau ciocolata neagra
-250 ml lapte
-500 ml frisca lichida
-150 gr zahar
-3 galbenusuri
-1 fiola esenta de rom (optional)
Mod de preparare:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema fina ,adaugam treptat si laptele...Transferam compozitia astfel obtinuta intr-un vas cu fund dublu...sau intr-un vas ce poate fi pus pe baie de aburi..O lasam pe foc pana incepe sa se ingroase..in tot acest timp trebuie amestecat continuu..
Intr-un vas antiaderent...turnam 150 ml de frisca lichida si ciocolata taiata bucati ,iar vasul il punem mai apoi la foc mic..pana se topeste ciocolata...
Compozitia rezultata o turnam peste compozitia de galbenusuri...dupa care lasam sa se raceasca bine...
Mixam restul de 350 ml frisca lichida...apoi o amestecam cu galbenusrile/ciocolata si esenta de rom...
Se lasa la frigider cateva ore, daca folositi o masina de inghetata...la fel procedati si cu vasul masinii de inghetata il lasati la congelator cel putin 12 ore inainte.
Daca nu aveti masina de inghetata ,compozitia o puneti in caserola...dupa care o scoateti din 30 in 30 minute..si o mixati bine..
Se serveste simpla sau cu diverse topping-uri...preferatul nostru fiind cel de caramel..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pachet de piscoturi
-500 ml frisca lichida
-5 galbenusuri
-500 ml lapte
-200 gr zahar
-2 linguri faina
-2 plicuri gelatina alimentara
-1 esenta de vanilie.
-1 compot ananas (doar siropul.. pentru a insiropa piscoturile )
-1 plic tort gelee transparent..
Mod de preparare:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana nu se mai simt cristalele de zahar..adaugam faina si apoi laptele..Compozitia rezultata se pune pe foc intr-un vas cu fund dublu...sau pe baie de abur..amestecand continuu..pana incepe sa se ingroase...Lasam vasul deoparte sa se tempereze..Gelatina o lasam la hidratat in 100 ml sirop de ananas..Intre timp pregatim fructele..le spalam bine si le taiem cuburi mici..,iar pentru decor le taiem subtiri pe lungime..
Cand compozitia de galbenusuri este calduta..adaugam gelatina si amestecam energic..Dam vasul la frigider pana batem frisca..Frisca se mixeaza bine..iar la final adaugam esenta de vanilie..
Amestecam frisca cu compozitia de galbenusuri..
Pe un platou asezam un inel de tort...si asezam piscoturile insiropate in prealabil ..Pentru a se aseza bine ,le taiem la un capat sa ramana marginea dreapta..
Punem un rand de crema..asezam un rand de fructe..( puteti pune si ananas daca va place)..apoi inca un rand de crema...din nou piscoturi,crema ,fructe,crema..
Peste ultimul rand de crema...se pun fructele taiate felii subtiri pe lungime..
Peste decorul de fructe se toarna jeleul...preparat dupa instructiunile de pe plic..si anume..250 ml sirop de fructe sau apa..se amesteca cu continutul plicului.,iar daca nu folositi zeama de compot ,puneti si 2 linguri de zahar..,lasati sa se înfierbânte bine..(fara a fierbe...)..apoi se toarna peste fructe incepand din mijloc..
Se lasa la frigider cateva ore ..de preferabil se seara pana dimineata...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-6 galbenusuri
-150 gr zahar tos
-300 gr faina
-1 pachet unt (200 gr)
-1/2 plic praf de copt
-razatura de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-un praf sare.
Pentru Bezea:
-500 gr capsune
-6 albusuri
-200 gr zahar tos
Mod de preparare:
Se mixeaza untul(tinut in prealabil la temperatura
camerei) cu galbenusurile cu zaharul,aromele si putina sare...pana
devine o spuma pufoasa..Faina se amesteca cu praful de copt,adaugandu-se
treptat peste compozitia din galbenusuri,amestecandu-se continuu pana
la incoporarea totala..Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt,se toarna
compozitia niveland frumos pe toata suprafata..Dam tava la cuptor
pentru 15 minute pana se coace putin blatul..
Intre timp pregatim fructele si bezeaua...Fructele le spalam bine si le curatam ,apoi le taiem cuburi...Albusurile le mixam bine cu zaharul adaugat treptat pana se intareste bine bezeaua...Adaugam fructele peste bezea,amestecam usor..
Scoatem tava din cuptor ,turnam bezeaua cu capsunile si nivelam pe toata suprafata..
Se pune din nou tava in cuptor la foc moderat.. pana se rumeneste frumos deasupra...
Dupa ce se raceste...se portioneaza..
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg biscuti simpli
-150 gr unt
-50 gr cacao
-150 gr zahar
-1 l apa
-100 gr rahat
-100 gr stafide
-100 gr nuca
-2 esente de rom .
Pentru decor:
-300 gr zmeura congelata sau proaspata.
-100 gr zahar
-1 plic gelee rosu Dr.Oetker.
Mod de preparare:
Intr-un vas punem apa,zaharul si cacaoa, pe foc..lasam sa se topeasca zaharul,adaugam untul si stafidele ,iar in cele din urma adaugam si rahatul...Dupa cateva clocote,dam vasul deoparte si lasam siropul sa se raceasca,apoi adaugam esenta de rom...Intre timp maruntim biscutii si nuca..Turnam siropul peste biscuti si amestecam bine..
Forma de tort o tapetam cu folie alimentara.... asezam compozitia de biscuti,dupa care dam tava la rece,pentru cateva ore..
Zmeura se amesteca cu zaharul ,se pune pe foc...se lasa sa fiarba 2-3 minute...,iar in cele din urma adaugam plicul de tort gelee de la Dr.Oetker..
Se toarna peste blatul de biscuti..se niveleaza frumos deasupra ,iar daca vreti puteti sa-l imbracati si pe laterala..
Se pune din nou la frigider...pana se intareste jeleul..apoi se portioneaza..
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-6 albusuri
-6 linguri zahar tos
-3 linguri de faina
-1/2 lingurita praf copt
-150 gr alune de padure
-1 plic zahar vanilat .
-un praf de sare.
-1 ciocolata alba.
-3 linguri frisca lichida
Pentru Crema:
-6 galbenusuri
-200 gr zahar tos
-200 gr alune de padure
-200 gr unt
Pentru Decor:
-1 ciocolata lapte
-1 ciocolata amaruie
-5 linguri ulei.
Mod de preparare:
Pregatim blatul,dupa cum urmeaza:Albusurile le mixam bine cu un praf
de sare,cand sunt batute bine,adaugam treptat zaharul,zaharul vanilat si alunele macinate,(ideal ar fi ca alunele, sa fie lasate in prealabil in cuptor ,vreo 5 minute...apoi racite bine..)..Faina o amestecam cu praful de copt,dupa care o adaugam sub
forma de ploaie in compozitia de albusuri...amestecand usor pana la
incorporarea completa.Tapetam o tava, cu hartie pentru copt,(tava mea are 25x30 cm )..turnam
compozitia si lasam la cuptor pentru 20 minute,la foc moderat..pana
blatul devine rumen..
Ciocolata alba se topeste impreuna cu frisca lichida.. pe baie de abur ..Apoi se intinde peste blat..
Pregatim crema...
Galbenusurile le mixam cu 100 gr zahar tos..Adaugam alunele maruntite si lasate la cuptor vreo 10 minute..
Intr-un vas cu peretii grosi,punem restul de zahar (100 gr),si il lasam sa se caramelizeze pe foc,amestecand din cand in cand,pana la topirea completa..
Adaugam pachetul de unt (200 gr),lasam sa se topeasca si el in
caramel,continuand sa amestecam bine,cand s-a dizolvat zaharul
ars..adaugam si compozitia de galbenusuri+alune...si lasam sa fiarba 8-10
minute, pana se ingroasa compozitia...
Lasam crema sa se raceasca bine...
Se toarna peste blat+ciocolata alba..
Punem tava la frigider,pana pregatim glazura de ciocolata..Ciocolata amaruie si ciocolata cu lapte se marunteste in bucati
aproximativ egale,se pune intr-un vas pe baie de abur,peste care turnam
si 5 linguri de ulei,amestecand bine pana la topirea completa..
Turnam ciocolata peste crema...
Punem prajitura din nou la frigider pentru cateva ore...apoi o portionam dupa preferinta..
Va doresc un weekend minunat!!
Bine v-am regasit in noul an...!!Va doresc din suflet ,sa aveti un an cu multa sanatate, fericire si realizari pe toate planurile,..alaturi de cei dragi!!!!
Reteta cremei tortului o gasiti aici.
Reteta blatului o gasiti aici .