Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-2 dovlecei mai mici sau 1 dovlecel mai mare
-3 oua
-50 gr faina
-200 ml lapte
-50 gr unt
-50 gr cascaval( eu am adaugat si telemea rasa)
-putina sare,piper.
Mod de preparare:
Dovleceii se spala,se curata...se dau pe razatoarea mare,se lasa la scurs intr-o sita.
Untul il punem sa se topeasca pe foc,adaugam faina,amestecam bine, adaugam laptele..rezultand un sos alb...care-l lasam sa se raceasca.
Stoarcem bine dovleceii,peste care punem sosul alb,galbenusurile unul cate unu' .. cascavalul,iar la sfarsit se incorporeaza albusurile batute bine...potrivim gustul cu sare si piper.
Ungem cu unt un vas termorezistent,turnam compozitia in vas,radem cascaval pe deasupra..si dam la cuptor 30-40 minute ..pentru gratinare.
Se consuma cald...noua ne-a placut si rece...:))
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente pentru 12 bucati:
-2 oua
-4 linguri ulei
-150 gr zahar
-1 iaurt (200 gr)sau lapte batut
-zahar vanilat,coaja de lamaie
-praf copt
-200 gr faina
-300 gr zmeura.
Mod de preparare:
Se mixeaza ouale cu zaharul si aromele,pana nu se mai simt cristalele de zahar,si devine o crema fina...adaugam treptat si cele 4 linguri de ulei si iaurtul sau laptele batut,continuand sa mixam..
Praful de copt se amesteca cu faina....adaugandu-se mai apoi,putin cate putin sub forma de ploaie,in restul compozitiei.
Pregatim tava de muffins,punem hartiute speciale in fiecare forma..(la mine au lipsit de data asta)..:)
Adaugam compozitie in fiecare forma..,iar deasupra asezam zmeura...daca nu vreti sa fie deasupra , sa ramana "mot"..:))...mai adaugati putina compozitie in fiecare forma..
Se dau la cuptor pentru 20-30 minute in functie de tipul cuptorului.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-5 kg caise
-2,5 kg zahar tos
-2 lamai(optional).
Mod de preparare:
Caisele se spala,se curata de samburi...se maruntesc la robot...sau se lasa jumatati...
Se pune alternativ,un strat de fructe...unu de zahar...etc..lasandu-le la rece cateva ore....pana isi lasa zeama..
Se pune vasul pe foc...amestecand din cand...
Este gata cand scade zeama..,fructele sunt fierte,iar compozitia este legata,punand cu o lingura intr-o farfurie...acesta nu mai curge..Daca doriti sa puneti si lamaie taiata marunt ,aceasta se adauga spre sfarsitul fierberii..
Pregatim borcanele,le spalam bine...le uscam in cuptor...,urmand a le umple cu gemul obtinut..,iar in cele din urma le capsam .
Ingredientele si modul de preparare al acestei prajituri sunt identice cu cel al prajiturii cu cirese,prezentat mai jos...reteta o gasiti aici....exceptie facand bezeaua,care o preparam in felul urmator:
Avem nevoie de:
-3 albusuri
-6 linguri zahar
-6 linguri apa
Batem albusurile bine cu apa...cand sunt batute tare...adaugam treptat zaharul,continuand sa mixam pana nu se mai simt cristalele de zahar,iar suprafata devine lucioasa .
Cand blatul cu fructe este pe jumatate copt,scoatem tava si intindem bezeaua pe toata suprafata tavii.
Facem diverse forme cu lingura...:)
Se da tava la cuptor pentru inca 10-15 minute (in functie de cuptor),bezeaua devine aurie.
Cand se raceste,se portioneaza...,iar acele mici "perle" formate in bezea imi plac enorm...:)
Este foarte delicioasa,pufoasa si rapid de pregatit...am facut-o de doua ori pana acum...si pana s-or termina prunele,cred ca am s-o mai fac..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-5 kg prune
-1,5 kg zahar tos(cantitatea de zahar poate varia,in functie de cat de dulci sunt prunele)
-3 plicuri zahar vanilat.
-250 gr nuca tocata marunt.(optional)..mie imi aminteste de gemul facut candva de bunica mea..:(
Modul de preparare:(cunoscut de toata lumea..:)..)
Prunele se spala, se curata de codite si samburi..si se maruntesc la robot sau se lasa asa jumatati...eu am optat pentru varianta cu robotul,dar doar cateva secunde,(lasandu-le bucati mai mari...sa nu fie tocate marunt..)le asezam in cratita ce urmeaza a fi fiert gemul...un rand prune ,un rand zahar.Se pot lasa pana a 2-a zi,sau se fierb imediat.
Nuca se toaca si ea ,dupa preferinta...dupa care se da pentru cateva minute la cuptor..
Lasam la foc moderat amestecand din cand in cand...cand este fiert mai mult de jumatate,se adauga nuca tocata..
Cand este gata fiert,adica incepe sa se ingroase,(luand cu o lingura si pus intr-o farfurie,nu trebuie sa curga)....,se pune in borcane...si se capseaza.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-10 kg gogosari
-1 l otet 9 grade
-3 l apa
-300 gr zahar
-sare grunjoasa(eu pun 2 linguri de sare, la litru de lichid...acum in cazul asta 3l apa+1 l otet=4 l lichid...8 linguri sare)
-boabe de piper,boabe de mustar,foi de dafin
Mod de preparare:
Punem intr-o oala,apa,otetul,sarea si zaharul....la care adaugam si condimentele...si o dam la foc moderat...
Intre timp pregatim gogosarul ,il spalam..il curatam de seminte...taindu-l mai apoi in sferturi...daca este prea mare...si jumatati daca este mai mic..
Cand incepe sa fiarba lichidul din oala...adaugam gogosarii pe rand...,lasandu-i sa fiarba cateva clocote,dupa care ii scoatem si ii lasam la racit...(Ii adaugam treptat,nu o sa putem adauga toti deodata in oala.)
Cand i-am terminat pe toti..,ii lasam la racit..si pregatim borcanele.
Ii asezam in borcane,unu peste altul,presand bine,iar deasupra punem compozitia de otet,pana se acopera ultimul strat de gogosar..
Capsam borcanele...le lasam acoperite,pana la racirea completa..
O prajitura foarte simpla,se pot folosi si alte fructe...desi, sezonul cireselor a trecut demult,aceasta am realizat-o cu cirese congelate..,dar este foarte delicioasa cu prune,piersici,caise...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-5 oua
-5 linguri de zahar
-5 linguri de faina
-3 linguri de ulei
-3 linguri de lapte
-razatura de lamaie,zahar vanilat
-praf de copt
-putina sare
-500 gr cirese.
Mod de preparare:
Se pregatesc fructele....se spala se curata de codite si samburi...se dau prin faina..(pentru a nu se lasa pe fundul tavii)..le lasam deoparte pana pregatim blatul..
Separam oualele...Batem albusurile bine cu putina sare,adaugam zaharul treptat,continuand sa mixam pana nu se mai simt cristalele de zahar.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul,laptele ,razatura de lamaie,zaharul vanilat..si in cele din urma adaugam si faina putin cate putin..
In compozitia de galbenusuri,adaugam si albusurile batute...amestecand usor de jos in sus..pana la incorporarea completa..
Tapetam o tava cu hartie pentru copt,adaugam compozitia blatului...,iar deasupra asezam fructele,in acest caz, ciresele..
Se lasa la foc moderat..pana suprafata devine rumena...si trece testul scobitorii..
Se presara zahar pudra...amestecat cu zahar vanilat..