25 martie 2011

Negresa(de Post)


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 cana zahar tos
-1/2 cana ulei
-1 cana apa minerala
-2 cani faina
-1/2 borcan dulceata sau gem(de care aveti)..eu am pus de caise..
-1 fiola esenta rom
-putina razatura lamaie+portocala
-1 plic praf copt
-putin sare
-2 -3 linguri de cacao..
Este important sa masurati cu aceeasi cana ingredientele.

Mod de preparare:
Este o prajitura simpla..si rapid de pregatit,de asemenea poate fi, un desert ideal pentru o zi de post.
Intr-un vas pentru mixer,punem apa,uleiul,dulceata/gem,praful de sare,zaharul,esenta de rom si razatura de lamaie...mixam bine compozitia,iar faina o amestecam cu praful de copt si cacao,....adaugand-o treptat in vasul cu restul ingredientelor..
 Tapetam o tava cu hartie pentru copt..sau..in lipsa acesteia...ungem tava cu pensula cu ulei...apoi presaram faina...si scuturam tava ..
Se pune tava la cuptor pentru 30-40 minute..in functie de tipul cuptorului..
Se lasa sa se raceasca..dupa care o portionam in patrate..
 Acum,in functie de preferinta se poate decora cu zahar pudra...sau sa faceti o glazura rapida din:
-200 gr zahar pudra
-3-4 linguri apa fierbinte
-1 lingura ulei
-2 linguri de cacao,prevede reteta,(eu am pus foarte putina cacao,o lingurita mica)..nu am vrut sa fie prea inchisa la culoare,pentru a se diferentia de blatul cu cacao..
Se amesteca zaharul cu cacao,se pune si lingura de ulei...,turnam putin cate putin,din apa fierbinte..se omogenizeaza  bine.. puneti apa,pana glazura devine manevrabila..si numai buna de intins pe blat..
Da,da...a disparut una ..intre timp..inainte de a pune glazura...:))
Astea sunt pentru voi.:))..dorindu-va sa aveti un weekend minunat...(eu m-am pricopsit cu o viroza,cum n-am avut niciodata pana acum..asa ca..numai minunat nu va fi...:)..)..voi insa...profitati de zilele astea cu soare..ca, se pare.. de luni,se intoarce iarna ...:D

17 martie 2011

Prajitura cu Mere(de Post)


 Am pregatit aceasta prajitura dupa reteta lui Edith ,..de foarte multe ori..de data aceasta am reusit sa fac si fotografii din timpul prepararii...nu pot decat sa va spun ca este delicioasaaa si foarte aromata..:))Iti multumesc Edith pentru reteta,este nemaipomenita pentru un desert ,intr-o zi de Post..si nu numai...:)

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

-1 kg mere
-1 cana gris
-1 cana faina
-1 cana zahar
-200 gr margarina(sau unt daca nu o faceti de post)
-2 plicuri zahar vanilat
-1 plic praf copt
-200 gr nuca tocata.
-2 lingurite scortisoara
-2 linguri miere(optional).


Mod de preparare:
-Merele se spala,se curata de coaja..se dau pe razatoarea mare..se adauga scortisoara si un plic de zahar vanilinat..
Intr-un vas ,punem cana de faina,cana de zahar si cana de gris,impreuna cu praful de copt si plicul de zahar vanilinat..Le amestecam bine...impartind mai apoi compozitia rezultata .. in 2 boluri..
La fel procedam si cu merele...le imartim in 2 parti..
Margarina o taiem in 3 parti egale..si fiecare parte o taiem in cuburi sau felii mici..
Pregatim vasul de yena in care urmeaza a fi coapta prajiturica...cu putina margarina si pesmet..
Pe toata suprafata vasului,asezam 1/3 din margarina taiata cubulete..
Continuam cu 1/2 din compozitia de faina+gris+zahar..apoi 1/2 din compozitia de mere...
Peste mere,adaugam si cealalta jumatate de compozitie din gris+faina+zahar..,inca 1/3 margarina cubulete pe toata suprafata...,continuam sa asezam si cealalta jumatate,.. cantitate de mere..
Deasupra merelor asezam si ultima 1/3 de margarina cubulete...
Tocam nuca.. mai mare..presarand-o deasupra merelor..
Eu am pus si putina  miere  deasupra....apoi am dat vasul la cuptor pentru 40 minute la foc moderat..
Se lasa sa se raceasca,(daca rezistati...ca miroase..pfoaii..nu am cuvinte..:))..)...dupa care se portioneaza...


16 martie 2011

Premii de Primavara



Am primit aceste minunate premii,de la persoane deosebite prin talentul lor..Tin sa le multumesc din suflet pentru aprecieri si faptul ca s-au gandit la mine,atunci cand au avut de atribuit premii..
Va pup si va imbratisez pe toate..dorindu-va mult succes in tot ceea ce faceti..!
De la Carmen,Criss,Oana D.,Andrea's Cake ,am primit urmatoarele premii:
Iar de la Yaya6,am primit acest premiu:
Chiar daca aceste premii aveau si reguli...,de data aceasta o sa le ofer  cu mare drag,tuturor celor ce ma viziteaza!!!

14 martie 2011

Prajitura Snickers


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-6 albusuri 
-6 linguri zahar tos
-3 linguri de faina
-1/2 lingurita praf copt
-150 gr nuci macinate sau alune
-1 plic zahar vanilat .
-un praf de sare.
-1 ciocolata alba( pentru pus peste blatul fierbinte.. )

Pentru Crema:
-6 galbenusuri
-200 gr zahar tos
-200 gr nuca taiata sau alune
-200 gr unt 

Pentru Decor:
-1 ciocolata lapte 
-1 ciocolata amaruie
-5 linguri ulei.

Mod de preparare:
Pregatim blatul,dupa cum urmeaza:Albusurile le mixam bine cu un praf de sare,cand sunt batute bine,adaugam treptat zaharul,zaharul vanilat si nuca macinata...Faina o amestecam cu praful de copt,apoi o adaugam sub forma de ploaie in compozitia de albusuri...amestecand usor pana la incorporarea completa.Tapetam o tava cu hartie pentru copt,turnam compozitia si lasam la cuptor pentru 20 minute,la foc moderat..pana blatul devine rumen..
Ciocolata alba se da pe razatoare sau se marunteste la robot...

Dupa ce scoatem tava cu blatul din cuptor,(asa fierbinte cum este),asezam ciocolata rasa pe toata suprafata blatului.
Lasam blatul sa se raceasca...intre timp pregatim crema de caramel..
Galbenusurile le mixam cu 100 gr zahar tos..
Adaugam nuca tocata marunt..
 Intr-un vas cu peretii grosi,punem restul de zahar (100 gr),si il lasam sa se caramelizeze pe foc,amestecand din cand in cand,pana la topirea completa..
Adaugam pachetul de unt (200 gr),lasam sa se topeasca si el in caramel,continuand sa amestecam bine,cand s-a dizolvat zaharul ars..adaugam si compozitia de galbenusuri+nuca...si lasam sa fiarba 8-10 minute, pana se ingroasa compozitia...
 Lasam crema sa se raceasca bine...
Se toarna peste blat+ciocolata alba..
Punem tava la frigider,pana pregatim glazura de ciocolata..
Ciocolata amaruie si ciocolata cu lapte se marunteste in bucati aproximativ egale,se pune intr-un vas pe baie de abur,peste care turnam si 5 linguri de ulei,amestecand bine pana la topirea completa..
Turnam ciocolata peste crema...

Punem tava din nou la frigider...dupa care se portioneaza dupa preferinta...
Este delicioasa...un pic prea dulce pentru gustul meu..insa.. alor mei le-a placut mult..in special sotului meu....asa ca mai urmeaza a fi executata,dar data viitoare... cu alune...:)))
O felie si pentru voi...dorindu-va o saptamana buna in continuare... !!

6 martie 2011

Sufleu cu Spanac


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr spanac 
-200 gr kaizer
-3 oua
-200 gr cascaval
-100 gr mozzarella
-200 ml lapte
-2 linguri faina
-50 gr unt
-3 linguri ulei de masline(pt a rumeni kaizerul)
-sare,piper

Mod de preparare: 
Spanacul se curata,se spala foarte bine,frunza cu frunza...Se fierbe cateva minute, in apa cu putina sare si putin bicarbonat de sodiu(pentru a ramane verde).Apoi se scoate,se scurge de apa...lasam sa se raceasca si il tocam marunt.
Kaizerul se taie fasii,se rumeneste in putin ulei..
Cascavalul si mozzarella se dau pe razatoarea mare..
Untul se pune intr-un vas pe foc,dupa ce s-a topit,se adauga faina,se amesteca bine,lasam doar putin sa se caleasca,nu trebuie rumenita,apoi se adauga laptele..continuand sa amestecam pana obtinem un sos alb .
 In acel sos alb,adaugam spanacul taiat ,kaiserul rumenit,galbenusurile,sare, piper,cascavalul si mozzarella(oprind un sfert ,pentru deasupra)...Amestecam bine compozitia rezultata..Mixam albusurile bine de tot,iar cu miscari usoare le adaugam compozitiei cu spanac..
Tapetam un vas termorezistent cu unt si pesmet...
Adaugam amestecul...
Dam vasul la cuptor pentru 20 -30 minute,in functie de tipul cuptorului...
Spre sfarsitul coacerii,scoatem vasul , presaram cascaval/mozzarella pe deasupra pentru gratinare.. si dam din nou vasul la cuptor pentru 5 minute.

 Este delicios,se serveste cald..dar si rece e la fel de bun..:D