30 octombrie 2009

Pizza con tonno.

Am pregatit o pizza cu ton...una dintre preferatele noastre,nu o mai facusem de ceva vreme...este delicioasa daca va place pestele...

Pt blatul de pizza avem nevoie de:
-200 ml apa calduta
-1 cub drojdie de bere
-300 gr faina
-3 linguri ulei
-putina sare
-condimente pt pizza
Se prepara aluatul dupa metoda clasica,respectiv....se pune apa calduta in care se dizolva drojdia ,intr-un vas.. adaugam uleiul si condimentele,apoi continuam cu faina treaptat pana la incorporarea totala...sau pana obtinem un aluat ce se dezlipeste de pe peretii vasului...lasandu-l mai apoi la crescut 40-50 minute.
In acest timp,pregatim ingredientele ce o sa vina peste blat ...le tocam marunt,cele ce necesita acest procedeu .

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente pt aceasta pizza:
-1 conserva de ton
-1 gogosar(e optional),se pun felii de rosii in reteta....ne plac mai mult ardeii la pizza.:)
-2 cepe tocate marunt si calite in ulei
-200 gr ciuperci
-200 gr parmezan
-100 gr mozzarella
-100 gr hamsie
-sos de rosii sau ketchup
-condimente pt pizza
-masline negre (eu nu am pus).

Cand aluatul a crescut suficient,intindem o foaie..in functie de forma tavii in care urmeaza a fi coapta pizza....eu am folosit tava aragazului...aceasta o ungem cu ulei si asezam foaia pe toata suprafata...
Dupa care punem sosul de rosii sau ketchup-ul,peste blat..continuam cu tonul,ceapa,ciupercile
,hamsiile,ardeiul,parmezanul si mozzarella...si o dam la cuptor la foc moderat...este gata...cand e bine rumenita....se portioneaza cand este calda...si se serveste dupa preferinta cu ketchup dulce sau iute.

28 octombrie 2009

Poinsettia sau Steaua Craciunului.

Azi, mi-am mutat Poinsettia la semiumbra ziua.. si intuneric total noaptea....recunosc ,putin cam tarziu trebuia undeva la inceputul lunii...sper sa isi coloreze frunzele in rosu..pana la Craciun...:D

De fapt asta e secretul acestei plante ,pt a o avea "inflorita" in preajma Craciunului,trebuie sa-i asiguram intuneric total aproximativ 12-13 ore din zi
..dar unde am pus-o acum,are chiar total de seara pana dimineata..,,iar daca din diverse motive nu puteti sa-i asigurati obscuritate totala,acoperiti planta cu o bucata de carton ,adunata in forma de cilindru..in functie de dimensiunea plantei..
Incep sa se coloreze frunzele in rosu...

Asa arata anul trecut...sper sa ajunga la fel si anul asta...:)

Acum cate ceva despre legenda acestei superbe plante , cateva generalitati si metode de ingrijire...
Exista o veche legenda mexicana care povesteste cum ca, dupa crestinarea mexicanilor de catre spanioli, un copil foarte sarac isi dorea sa-i ofere lui Iisus un dar. Desi nu avea bani, el ştia că un dar, cat de umil, daca este oferit cu dragoste şi credinţă este bine primit de Dumnezeu, aşa că a cules un mănunchi de flori de pe drum şi l-a dus la biserică. Legenda spune că plantele culese (care erau Poinsetia) au înflorit chiar în ziua de Crăciun în superbe buchete roşii, iar martorii evenimentului au simţit miracolul sărbătorii şi au numit această plantă Steaua Crăciunului.
Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai uşor de îngrijit şi, poate de aceea, una dintre cele mai des întalnite în apartamentele noastre. Efortul de îngrijire a acestei plante va fi extrem de mic, deoarece este o plantă viguroasă. Chiar dacă nu aţi mai cultivat pana acum plante de apartament, dar v-aţi hotarat ca ar fi o idee buna să începeţi deoarece aţi vrea să aduceţi în căminul vostru un strop de frumuseţe, nu vă fie frică să începeţi cu Poinsetia. Nu este o plantă pretenţioasă. Steaua Crăciunului creşte sub forma unui arbust cu frunzele mari şi late, în formă de stea. Frunzele plantei se colorează în luna decembrie în roşu, galben, roz sau crem şi îşi menţin culoarea pînă în primăvară. Planta este adesea folosită ca plantă decorativă, fiind ea însăşi un simbol al Crăciunului.
Nu se va ofili decat atunci cand nu este udată mai mult de o săptămînă. Totuşi, este recomandabil să menţineţi sănătatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mică de apă. * Este interzis să udaţi planta în farfuriuţă. Este preferat să menţineţi doar pămantul umed, deoarece adunarea umezelii stătute în ghiveci va ofili planta. * Pentru ca o Poinsettia să reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. În cazul în care obişnuim să ne ţinem plantele pe balcon, este bine ca iarna să mutăm Steaua Crăciunului în casă. Acest lucru este valabil şi pentru cazurile cînd balconul este închis, acesta neputînd asigura temperaturi de 15 grade. * Se obişnuieşte ca planta să se tundă pentru a nu deveni deosebit de frunzoasă. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primăvara, cînd planta devine mai puţin sensibilă. Este bine să tundeţi planta, scurtand lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei. * În timpul primăverii şi verii, este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit. * După trecerea perioadei de înflorire, Poinsetia are nevoie de o perioadă de repaus de cel puţin două luni, timp în care se vor rări udările şi se vor suspenda fertilizările. * Pentru o înflorire cat mai reuşită, vă recomand să folosiţi îngrăşăminte a căror formulă să conţină molibden, întrucît lipsa acestui element duce la degradarea şi, în final, la moartea plantei.
În ceea ce priveşte înmulţirea Poinsetiei, se poate realiza prin butăşire sau prin seminţe, însă procesul este anevoios şi de lungă durată. Pentru realizarea cu succes a procesului de butăşire se recoltează de pe planta-mamă butaşi de 10-12 cm lungime, care să aibă vîrsta de minim 5-6 săptămîni. Aceşti butaşi au o sevă lăptoasă, numită latex. Trebuie să ştiţi că latexul împiedică formarea rădăcinilor la butaş, prin procese de oxidare celulară, astfel că butaşul, înaintea plantării, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. În acest scop, se introduce butaşul cu baza în apă la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizează eliminarea latexului. Este recomandabilă plantarea butaşului în turbă amestecată cu nisip, la temperatura constantă de 20-22 de grade Celsius, şi acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticlă sau din plastic. (monitorulexpres.ro)

27 octombrie 2009

Salata de boeuf..

Am pregatit o salata de boeuf...cred ca este salata preferata de noi toti,o intalnim aproape de fiecare data la evenimente si la sarbatori..nici nu cred ca este o noutate prepararea ei...:)

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-carne pui (piept sau pulpa)-1 bucata

-morcovi-5 bucati

-cartofi-500 gr
-telina-1 bucata (mai micuta)
-patrunjel radacina-2 bucati
-castraveciori in otet-5 bucati
-gogosari in otet-5 bucati
-1 cutie conserva mazare-400 gr
-2 oua (pt maioneza)

-2 linguri mustar
-250 ml ulei
-cateva masline pt decor,sare si piper alb.

Mod de preparare:
Se spala bine carnea si legumele....dupa care curatam legumele si le punem la fiert in apa cu sare impreuna cu carnea de pui.


Cand sunt fierte le scoatem intr-o sita..si le lasam sa se raceasca.Gogosarii si castravetii se toaca marunt...sau.. eu le dau pe razatoarea mare..urmand sa ii storc bine de zeama,inainte de a fi pusi in compozitia de salata.

Pregatim maioneza dupa reteta clasica...1 galbenus fiert si 1 galbenus nefiert, impreuna cu mustarul si putina sare si piper alb...se amesteca bine cu mixerul,adaugand uleiul treptat pana la incorporarea totala...,iar la sfarsit stropim cu putina apa rece pt o omogenizare perfecta.

Tocam legumele fierte si carnea...eu le-am dat pe razatoarea mare a robotului...nu am avut nici timp...nici rabdare...:D...

Le amestecam bine


Adaugam maioneza,lasand un sfert din ea,pt decor..

O decoram dupa preferinta si imaginatia fiecaruia..cu felii de albus de ou,felii de gogosar,castraveti si masline.

Premii frumoase de la Livia...

Ii multumesc Liviei pt minunatele premii...si pt faptul ca se gandeste, de fiecare data la mine...atunci cand are premii de impartit..,este o bucurie si ma simt onorata cand acestea vin de la o gospodina desavarsita, draga mie.



Pt ca sunt 2 premii minunate...le dedic tuturor cititorilor blogului meu....si in special blogurilor care-mi sunt tare dragi..si le urmaresc cu mare interes..

21 octombrie 2009

Premiu de toamna de la Ana..

Ii multumesc din suflet Anei ,pt premiu....un premiu simbolic.. al acestui anotimp,ma bucur mult ca s-a gandit la mine.


Premiul merge mai departe la:

Oana

Livia

Ala's Cooking

Retete ilustrate

Irina

20 octombrie 2009

Prajitura tip diplomat cu fructe.

Este o prajitura foarte buna,o fac foarte des,de data asta am reusit sa fac si fotografii din timpul pregatirii..:))Am folosit fructe:struguri albi si negrii ,portocale si ananas din compot..

Avem nevoie de : -Blat pandispan..reteta o gasiti aici .. Sau puteti folosi piscoturi inmuiate in compot
-400 gr-Frisca batuta
-1 iaurt de 200 gr
-150 gr zahar
-2 plicuri de gelatina Dr.Oetker
-1 compot ananas
-500 gr struguri albi si negrii
-2 portocale
- 1 plic zahar vanilinat

Mod de preparare:
Frisca batuta o obtinem din frisca lichida sau praf de frisca la care adaugam intaritor de frisca.


Gelatina o punem la inmuiat cu 10 linguri de compot din ananas,dupa care o punem pe bain-marie,si lasam pana se dizolva bine granulele (fara sa fiarba).

Iaurtul il batem bine cu zaharul tos si un plic de zahar vanilat.

Spalam bine fructele si le taiem cuburi mici,iar in cazul strugurilor si portocalelor ,le scoatem samburii,lasandu-le intr-o sita sa se scurga bine zeama fructelor.

Acum urmeaza sa amestecam frisca cu iaurtul,iar dupa ce le-am amestecat bine,adaugam fructele...si ultima data adaugam gelatina racita in prealabil,sau mai bine zis,eu o pun calduta...dar trebuie amestecat bine si totodata intinsa pe blatul de pandispan sau piscoturi.

Insiropam blatul (eu am facut-o cu un compot de struguri negrii pt o pata de culoare in blat)..:)

Punem compozitia cu fructe,toata odata, daca folositi doar o parte de blat...sau jumatate daca folositi 2 randuri de blat..o intindem bine..lasand-o la rece pt cateva ore,dupa care portionata si decorata daca mai doriti cu frisca sau fructe..

19 octombrie 2009

Premiu de la Livia..

Ii multumesc Liviei pt premiu,mi-a facut o mare bucurie,...il daruiesc si eu cu mare drag, tuturor celor din blogroll-ul meu.

O saptamana frumoasa tuturor!!

13 octombrie 2009

Papricas de pui cu galuste.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pt papricas:
-500 gr carne pui
-2 cepe
-3 rosii
-1 ardei gras
-100 ml ulei
-boia de ardei dulce sau iute (cum preferati),sare,piper si verdeata(patrunjel si marar),foi de dafin.


Pt galuste:
- 2 oua
-50 gr unt
-150 gr faina
sare,piper si putin patrunjel verde.

Mod de preparare papricas:

Se spala legumele ,se curata si se taie marunt,la fel si cu bucatile de pui.Intr-o cratita punem la incins uleiul,si adaugam bucatile de pui,le intoarcem pe toate partile,pana s-au prajit bine,urmeaza sa adaugam legumele(ceapa si ardeii)...cand s-au calit,adaugam si rosiile si boiaua de ardei,precum si condimentele,lasandu-le sa fiarba impreuna adaugand cate putina apa calda,daca scade prea mult.













Intre timp pregatim galustele,batem oualele cu sare si piper,adaugam untul ,amestecam bine de tot cu telul,punem si patrunjelul verde(optional),si faina ,putin cate putin,pana obtinem o compozitie nici prea moale ,nici prea tare.

Separat intr-o alta cratita punem apa si sare,si cand aceasta apa clocoteste,adaugam galustele luate cu lingurita , lasam prima galusca, sa vedem cat de repede se ridica deasupra si daca se "imprastie".:)).in functie de asta,mai adaugam faina,daca e necesar...Cand sunt fierte,le punem in compozitia de papricas.
Presaram patrunjel si marar verde...si nu-mi ramane decat sa va spun "Pofta buna"!!

10 octombrie 2009

Rulouri cu gem si nuci.

Pt aluatul dospit avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-Faina-500 gr
-Oua-2 buc.
-un cub drojdie de bere

-lapte-50 ml

-smantana
-50 gr zahar
-150 gr
-unt
-100 gr
-zahar vanilat
-1 plic
-putina sare.

Mod de preparare aluat :Din drojdie,zahar,lapte si putina faina se face o compozitie care se lasa sa creasca putin.Dupa care adaugam smantana,untul,un ou,zaharul vanilat,sarea si restul de faina.Se framanta bine si se lasa sa creasca.Cand e bine crescut se ia si se imparte aluatul in 2 bucati,se intind pe rand 2 foi punandu-se pe fiecare jumatate din compozitia de umplutura,pe care o preparam astfel:
Umplutura:
Nuca-400 gr
Gem (eu am folosit gem de mere,puteti folosi si din prune,pere,piersici,de care aveti...sau chiar mere rase pe razatoare,scurse si calite)-400 gr
Pesmet alb-100 gr
Zahar vanilat-1 plic
Scortisoara-2 linguri.


Nucile se pun intr-o tava si se dau la cuptor timp de 10 minute,se lasa sa se raceasca,se taie bucati mai mici,sau se zdrobesc,se amesteca cu gemul,se adauga pesmetul si zaharul vanilat, amestecand bine.
Intindem prima foaie de aluat,punem umplutura pe toata suprafata,si rulam...
Dupa care taiem bucati de 2-3 cm,asezandu-le intr-o tava tapetata cu hartie pt copt... le dam cu ou pe deasupra cu o pensula.
Cand s-au racit,ii pudram cu zahar.
Din cea de-a doua foaie,am facut cornuri..:)


9 octombrie 2009

Premiu de la Ruxi..."Blog de Oro"

Am primit acest premiu de la Ruxi,careia ii multumesc foarte mult.


Regulile acestui premiu sunt urmatoarele:

1. afisarea premiului

2. afisarea linkului celui care a acordat acest premiu

3. oferirea lui la 10 bloggeri

4. informarea bloggerilor prin mesaj.

Tinand cont ca primesc pt a 2-a oara acest premiu,si pt asta va multumesc mult,incerc si sper sa reusesc sa trimit mai departe blogurilor dragi mie,altele decat cele trimise la primul premiu,care-mi sunt la fel de dragi si le urmaresc cu placere.

Asadar premiul merge mai departe la:

Amalia

Michelle

Bucataria romaneasca

Romina

Marcela

Yasmina

Oana

Carmen

Daniela

Claudia-Maria

8 octombrie 2009

Rulada din carne cu ciuperci si cascaval.

Am pregatit o rulada ,care o folosesc ca si aperitiv la zile onomastice sau ma rog orice aniversare..este foarte gustoasa si "da" bine pe platou...:)



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr carne tocata de vita si porc.
-2 oua
-1 cutie de ciuperci
-200 gr cascaval
-2 cepe
-4 catei de usturoi
-1 ardei gras
-3 felii de paine inmuiate in lapte
-sare,piper,patrunjel si marar verde sau uscat,boia de ardei.
Mod de preparare:
Se spala bine legumele,se curata si se toaca marunt,amestecandu-se bine cu painea inmuiata si scursa ,oualele,condimentele,carnea si verdeata...este practic reteta clasica de chiftele din carne...













Taiem si cascavalul baghete mai groase,iar ciupercile daca sunt in conserva le scurgem lichidul,sau daca folosim proaspete le spalam, curatam si taiem fasii.
Acum urmeaza sa pregatim rulada propriu-zis,in felul urmator,tapetam o tava cu unt,asezam un rand de carne tocata cam 1/4 din tava

Punem un rand de ciuperci peste care asezam baghetele de cascaval.












Urmeaza inca un rand de carne ,facem un decor din ciuperci si carscaval,deasupra... dupa care se da la cuptor,din aceste cantitati,ne ies 2 tavi .













O lasam la racit,apoi se pune la frigider dupa care se portioneaza si decoreaza dupa preferinta.

1 octombrie 2009

Prajitura cu fructe de padure (zmeura si mure).

Deoarece perioada asta nu am avut timp de "bucatarit" si "prajiturit":),am pregatit ceva dulce,foarte rapid din fructele noastre preferate.

Avem nevoie de:

-1 pachet piscoturi Savoiardi
-2 budinci de zmeura sau capsuni
-1 plic tort gelee rosu
-1 compot ananas
-700 ml lapte
-2 plicuri zahar vanilinat
-100 gr zahar

-fructe de padure(zmeura si mure)..500 gr

Mod de preparare:
Piscoturile le asezam intr-o tava,dupa ce in prealabil le-am inmuiat in compot de ananas.



Se prepara budinca dupa indicatiile de pe pachet,respectiv se pune laptele (600 ml) pe foc cu zaharul,iar plicurile de budinca le dizolvam cu 100 ml lapte,cand laptele incepe sa fiarba,il dam deoparte si turnam compozitia de budinca in fir subtire,amestecand continuu.., o mai punem putin la foc,dupa care o turnam peste piscoturi..daca folositi 2 randuri de piscoturi,puneti doar jumatate din compozitia rezultata.

Fructele le punem intr-o cratita cu 100 gr zahar tos ,dupa care o punem la foc, sa fiarba.

Cand fructele au inceput sa fiarba,dam vasul deoparte.

Pregatim jeleul pt tort dupa indicatiile de pe pachet,intr-o cana am pus doar jumatate din compozitia de lichid indicata pe pachet impreuna cu prajul de gelee,deoarece si fructele au lasat destul de mult lichid,si dupa ce dizolvam praful de gelee,in 125 gr zeama de compot, turnam peste fructe,lasand putin pe foc,(fara sa fiarba).Urmeaza sa turnam peste budinca.

O punem la frigider,dupa care o portionam,si decoram cu frisca sau cu ce doriti,noua ne place asa,simpla...:)