29 aprilie 2010

Miere din Papadie


Este prima oara,cand am preparat si eu aceasta miere...,desi am o prietena care o prepara in fiecare an,..nu pot decat sa va spun ca e delicioasa...si are o aromaaaaa..:))...pe langa multitudinea calitatilor medicinale...
Pentru o portie avem nevoie de :

-300 bucati flori de papadie
-3 l apa
-1 kg zahar
-1 lamaie.
Mod de preparare:
Se culeg florile de papadie (numai in zile insorite,si din locuri sigure(nepoluate)...NU de pe marginea drumurilor...si din zone unde au fost folosite insecticide,ierbicide..etc..etc..)..
Se spala bine,florile....se pun intr-o oala peste care se toarna cei 3 l de apa....lasandu-se la fiert,pana scade apa la jumatate...adica sa ramana.. 1,5 l....

Se lasa pana a doua zi...
Apoi se strecoara....si lichidul rezultat...se amesteca cu zaharul si lamaia (data pe razatoarea mare..cu coaja cu tot...)
Se fierbe pana se leaga ca un sirop...eu zic...cam 2 ore,la foc moderat..
Au rezultat...5 borcanele de 450 ml...

26 aprilie 2010

Pancakes..Umplute cu Pasta de Macese



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-3 oua
-250 ml lapte
-5 linguri zahar
-1 cana faina
-5 linguri ulei
-1/2 plic praf copt
-un pic sare
-scortisoara
-putina razatura de lamaie
-1 plic zahar vanilat


Mod de preparare:
Se bat oualele cu sarea,razatura de lamaie,zaharul vanilat,...se adauga pe rand,laptele,zaharul,uleiul,scortisoara...,amestecand bine...,iar in cele din urma adaugam faina amestecata cu praful de copt
Intr-o tigaie de teflon...se pune compozitia in centru,cu ajutorul unui polonic ..lasand sa se coaca..pana incepe sa faca acei mici bulbuci..atunci cu ajutorul unei palete...le intoarcem.
Eu de data aceasta le-am umplut cu pasta de macese...
Sunt foarte delicioase...si imi pare rau...ca nu am poze din timpul prepararii..nu aveam camera incarcata....cand o sa mai fac Pancakes...o sa updatez..reteta..:))

23 aprilie 2010

Ciorba de Salata Verde


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
-3 bucati mari salata verde...sau 4 bucati mai mici
-2 cepe
-1 bucatica praz(partea verde)
-4 morcovi
-1 bucata telina mijlocie
-2 bucati patrunjel radacina
-2 rosii
-100 gr amestec mexican
-100 gr bacon..sau slaninuta cu carne
-100 ml ulei
-100 ml sos de rosii..
-2 oua
-200 gr smantana.
-sare,piper,patrunjel si marar verde,leustean verde..foi de dafin..
-putin bors magic de la Knorr..cu tarhon

Mod de preparare:
Pregatim legumele...
Salata se spala bine,frunza cu frunza sub jet de apa...apoi se taie fasii...
Ceapa si prazul,se curata...se spala...si se taie marunt..
Radacinoasele de asemenea se curata,se spala...si se taie cuburi...,la fel procedam si cu rosiile...
Baconul/slaninuta....se taie fasii potrivite...
Intr-o oala de 4 sau 6 l...(eu am folosit de 6 l...la cantitatile de mai sus...)...se pune uleiul la incins...adaugam baconul/slaninuta..lasam pana se rumeneste...
Adaugam ceapa si prazul....amestecam bine...apoi pe rand celelalte legume, rosiile....,adaugam putina apa si acoperim oala...pt inabusirea legumelor...
Dupa 10 minute,adaugam salata si completam cu apa...pana umplem oala...,potrivim cu sare si piper,foi de dafin...si o lasam sa fiarba..

Dupa timpul de fierbere,se lasa se domoleasca....
Pregatim compozitia de dregere a ciorbei...smantana se amesteca cu 2 galbenusuri...si borsul magic...,adaugam si putina apa sau lapte rece.....,dupa care.. luam din ciorba fierbinte,si adaugam in compozitia de smantana...(pt a o aduce la temperatura ciorbei)... turnam mai apoi...in oala...in fir subtire,amestecand de asemenea bine..
Din cele 2 albusuri ramase,putina sare..si o lingurita de faina...,pregatim o omleta,pe care o taiem fasii subtiri...
La sfarsit adaugam patrunjelul , mararul verde si leusteanul..tocate marunt...daca mai este necesar.... adaugati sare...si otet..sau zeama de lamaie..
Este foarte gustoasa...e una dintre ciorbele noastre preferate...,era cazul sa mai pun si cate o ciorba...pe blog....:))...

21 aprilie 2010

Tarta cu mere...sau..."American Pie"..:)






Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
Pentru crusta :
-200 gr faina
-150 gr unt
-3 linguri zahar
-75 ml apa rece


-1 ou
-un pic de sare

Pentru umplutura:
-1 kg mere
-1 lamaie
-scortisoara
-100 gr zahar
-1 galbenus+putin lapte(pt uns pe deasupra)


Mod de preparare:
Pregatim aluatul pt tarta.. Taiem bucatele, untul..il punem in vasul robotului..sau al mixerului...adaugam zaharul,oul,sarea..(eu am pus si zahar vanilat)...le mixam bine..dupa care adaugam treptat faina cernuta...,si apa putin cate putin...pana obtinem un aluat moale..si care nu se mai lipeste de vas...Daca este prea tare...mai adaugati apa rece...si daca e prea moale...mai adaugati putina faina...
Il scoatem din vas....si pe blatul de lucru presaram putin faina... il framantam putin...dupa care il punem intr-o folie alimentara,si-l dam la frigider...pt 30 minute...




Pregatim umplutura...
Merele le spalam bine ,le curatam de coaja...si le taiem cubulete mici..,peste ele adaugam zaharul,zeama de lamaie.. si scortisoara,... le amestecam bine...
Scoatem aluatul din frigider,il mai framantam putin....si taiem un sfert din el...pt grilajul de deasupra..restul il intindem pe forma de tarta...unsa in prealabil cu unt..
Intr-o forma de tort detasabila...sau forma de tarta...intindem foaia...de aluat in asa fel incat sa stea si pe peretii formei...,cu o furculita intepam aluatul din loc in loc... punem merele...,iar deasupra punem fasii din aluat impletite sau petrecute pur si simplu...




Un galbenus si putin lapte,le amestecam bine. ,iar cu ajutorul unei pensule..ungem grilajul...si marginile..
Dam tava la cuptor...la foc moderat..pana devina rumenie...
Este delicioasa...si e desertul cel mai rapid...cand nu ai timp...sau chef de ceva complicat....si familia cere..."ceva dulce"...:)))


La Adunat de Premii!

In primul rand imi cer scuze fetelor pentru intarziere...,le-am salvat pe fiecare in parte..dar nu am avut timp sa le public..,si s-au  adunat...:)
Am primit aceste premii frumoase,...de la persoane minunate.. prin ceea ce fac...,iar daca nu le-ati vizitat blogul pana acum...va rog sa o faceti...
Va multumesc din suflet fetelor..va pup pe toate...va doresc numai bine si mult succes in tot ceea ce faceti!!

Asadar,premiile sunt de la dragele mele:

Bianca

 Ana



Le daruiesc si eu cu mare drag, tuturor celor ce ma urmaresc si ma viziteaza...nu o sa nominalizez...toate sunt ale voastre ,la alegere...!!

17 aprilie 2010

Musaca de Cartofi



Avem nevoie de uramtoarele ingrediente:
-500 gr carne tocata porc+vita
-2 cepe
-o bucata praz
-1 kg cartofi
-200 ml ulei
-200 ml sos de rosii
-1 cutie de smantana(200 gr)
-2 linguri faina alba
-100 gr cascaval
-3 oua
-sare si piper
-patrunjel si marar verde

Mod de preparare:
Ceapa si prazul... se curata, se spala......si se taie marunt...
Cartofii se spala,se curata...si se taie rondele subtiri..,iar intr-o tava unsa in prealabil cu ulei se pun rondelele de cartofi...la cuptor...pt a se patrunde si rumeni putin...,asta in timp ce pregatim "umplutura"..
Ne ocupam de umplutura acum:Intr-o tigaie sau wok...punem uleiul la incins...adaugam ceapa si prazul..lasam putin sa se caleasca....dupa care adaugam carnea tocata...,lasam sa se rumeneasca,amestecand continuu..
Cand e gata rumenita...lasam la racit...urmand sa adaugam condimentele,oualele,patrunjelul si mararul verde tocate marunt...

Intr-o tava pt cuptor....adaugam putin ulei...intindem pe toata suprafata...si incepem sa asezam cartofii ...pana se acopera toata tava...
Continuam cu un rand de carne...apoi inca un rand de cartofi...si daca doriti inca unu de carne...si inca unu de cartofi...,se toarna sosul de rosii...,pe toata suprafata.
Se da la cuptor,la foc moderat...
Smantana se amesteca cu faina...si se pune deasupra,dupa ce musacaua e coapta mai mult de jumatate...sa zic..cam 30-40 minute,acum depinde de tipul cuptorului..
Dupa inca 20 minute..adaugam si cascavalul..si lasam la gratinat...cam 10-15 minute.
Cam asta este tot...e foarte gustoasa..:)

16 aprilie 2010

Trigoane cu Branza



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
- 1 pachet aluat foietaj
-200 gr branza telemea sau burduf
-100 gr cascaval
-2 oua(unu pt compozitie,si celalalt pt uns pe deasupra)
Se pune aluatul la decongelat,la temperatura camerei...
Branza telemea se da pe razatoare...la fel procedam si cu..cascavalul,le amestecam impreuna,dupa care adaugam si oul batut...,si mixam bine...pt omogenizare...,putem adauga si marar...(optional)..

Cand aluatul este gata dezghetat....il intindem pe blatul de lucru,dupa ce in prealabil l-am presarat cu faina...
Taiem patrate...punem pe fiecare ,compozitia de branza...,puteti sa le faceti triunghiuri..sau dreptunghiuri...
Pe laturi apasam cu furculita..pt a nu se desprinde la copt..
Intr-o tava tapetata cu hartie pt copt....se aseaza trigoanele...
Se dau cu ou pe deasupra si se coc la foc moderat..pana devin aurii...
Sunt foarte rapid de pregatit...si foarte gustoase..noua ne plac foarte mult...:)

14 aprilie 2010

Tort cu Mousse de Zmeura



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
-1 blat tort reteta o gasiti aici
-500 ml frisca lichida
-2 plicuri gelatina fructe
-150gr zahar
-400 gr zmeura (eu am pus si afine).

Mod de preparare:
Fructele daca sunt proaspete se spala bine,(eu am folosit congelate)...,se pun intr-un vas si se incalzesc putin pe foc...pt a-si lasa mai multa zeama...
Se pun in blender pt a fi mixate bine...dupa care se pun intr-o sita..asta daca nu vreti sa fie si acei mici samburi ...
Se masoara compozitia rezultata,daca este mai mult de 500 ml...mai adaugati un plic de gelatina...(am folosit gelee rosu de fructe Dr.Oetker)..,iar daca este mai putin de 500 ml completati cu apa...
Intr-un vas,se pun cele 2 plicuri de gelee..,zaharul si compozitia mixata de fructe,amestecam bine...si le punem pe foc,amestecand continuu...pana se infierbanta bine...fara a fierbe...
Se pune la racit..chiar la frigider,pt o inchegare mai rapida...

Se bate frisca ,punand intr-un vas doar 250 ml,din cutie....
Daca gelatina e gata inchegata.....o mixam putin,pt  omogenizare....si incepem sa adaugam frisca,se amesteca bine...se lasa putin la frigider pana pregatim blatul..
Blatul se pune in inel...si punem staniol de jur imprejur...
Eu blatul l-am taiat in 3 bucati...Punem prima foaie de blat...o insiropam (eu am pus zeama de la zmeura,amestecata cu putin zahar..)
Continuam sa punem crema,apoi din nou foaie,crema...si tot asa...
Se lasa la frigider pana a doua zi,dupa care se imbraca in frisca (din restul de 250 ml,ramas din cutia de 500 ml)..la care mai adaugam un plic de intaritor...
Se decoreaza dupa preferinta...recunosc..nu e ceea ce mi-am  dorit in ceea ce priveste decorul,intradevar am vrut ceva simplu,...dar na...trebuie sa experimentez mai des .."sportul" asta...,dar cum asta se intampla la evenimente ,si mai ai si alte treburi ...le cam grabesti putin..:)
Oricum a fost foarte gustos si racoritor...:))

11 aprilie 2010

Happy Birthday to Me.:)


Si cum tortul nu merge fara sampanie..
O sa revin cu reteta tortului zilele urmatoare..am vrut un tort simplu...este umplut cu crema din zmeura...si imbracat in frisca..
O duminica placuta tuturor!!

7 aprilie 2010

Covrigei cu Chimen


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente

-2 oua
-250 gr margarina sau untura de porc..(eu pun jumatate,jumatate)
-100 gr branza telemea rasa
-1 cana lapte
-1 cub drojdie de bere
-o lingurita zahar
-1 lingura sare..sau mai putin daca branza e sarata..
-1 ou pt uns pe deasupra..
-chimen...sau cascaval ras(daca nu va place chimen)
-faina cat cuprinde(cam 400-500 gr,pt a obtine un aluat elastic si pufos)..

Mod de preparare:

Se incalzeste putin laptele,in care se adauga zaharul(o lingurita)...si cubul de drojdiuta...se amesteca pana se dizolva....
Intr-un bol mai mare...se pun pe rand oualele,untura/margarina,telemeaua rasa,chimen,sare....le amestecam...urmand sa adaugam si laptele in care am dizolvat drojdia...
Incepem sa adaugam faina ,pana obtinem un aluat ce se dezlipeste de pe marginile vasului...
Se lasa la dospit, 40-50 minute..

Dupa trecerea timpului in care a stat la dospit...se imparte in bucati mai mici,aluatul...pentru a fi mai usor de intins...
Si cu ajutorul unei forme de covrigei,incepem sa taiem forme si sa le asezam intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt...
Cu ajutorul unei pensule,ungem pe deasupra cu o compozitie formata dintr-un ou si putin lapte..
Se dau la cuptor,pana devin rumenii...in functie de tipul cuptorului...eu zic cam 20 minute..

Ultimele bucati de aluat,le-am taiat forma de saleuri...aveam multa treaba..si recunosc...imi pierdusem rabdarea...:)))
Asadar,ia uitati mandrete.. de papioane..:))...ca doar ne pregateam de sarbatoare...trebuia sa fim impecabili...:)))

Sunt foarte deliciosi...si fragezi...cu cat stau mai mult...cu atat devin si mai fragezi....dar na,mai greu sa probez asta cu "statul" mult...:))
Asa ca...va invit la covrigei...berea e la rece...:))

Din nou Premii Frumoase!!

Am primit aceste doua premii frumoase de la Maria ,careia tin sa-i multumesc frumos pentru faptul ca am fost pe lista ei ,cand a avut premii de acordat...,iti doresc numai bine,draga mea..si mult succes in tot ceea ce faci..

Primul premiu este parca special pt mine...si primavara si florile reprezentate de acesta...sunt preferatele mele...:)

Cel de-al doilea premiu...contine si o provocare...,si anume: sa spun 10 lucruri care ma fac fericita...,am mai raspuns acestor tipuri de provocari...,asa ca o sa ma rezum.. doar la unu' singur si cel mai important:"sa fim noi bine... sanatosi..precum si familiile noastre"..in rest totul vine de la sine..


Le ofer si eu cu mare drag...tuturor celor care ma urmaresc si ma viziteaza...