21 aprilie 2010

Tarta cu mere...sau..."American Pie"..:)






Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
Pentru crusta :
-200 gr faina
-150 gr unt
-3 linguri zahar
-75 ml apa rece


-1 ou
-un pic de sare

Pentru umplutura:
-1 kg mere
-1 lamaie
-scortisoara
-100 gr zahar
-1 galbenus+putin lapte(pt uns pe deasupra)


Mod de preparare:
Pregatim aluatul pt tarta.. Taiem bucatele, untul..il punem in vasul robotului..sau al mixerului...adaugam zaharul,oul,sarea..(eu am pus si zahar vanilat)...le mixam bine..dupa care adaugam treptat faina cernuta...,si apa putin cate putin...pana obtinem un aluat moale..si care nu se mai lipeste de vas...Daca este prea tare...mai adaugati apa rece...si daca e prea moale...mai adaugati putina faina...
Il scoatem din vas....si pe blatul de lucru presaram putin faina... il framantam putin...dupa care il punem intr-o folie alimentara,si-l dam la frigider...pt 30 minute...




Pregatim umplutura...
Merele le spalam bine ,le curatam de coaja...si le taiem cubulete mici..,peste ele adaugam zaharul,zeama de lamaie.. si scortisoara,... le amestecam bine...
Scoatem aluatul din frigider,il mai framantam putin....si taiem un sfert din el...pt grilajul de deasupra..restul il intindem pe forma de tarta...unsa in prealabil cu unt..
Intr-o forma de tort detasabila...sau forma de tarta...intindem foaia...de aluat in asa fel incat sa stea si pe peretii formei...,cu o furculita intepam aluatul din loc in loc... punem merele...,iar deasupra punem fasii din aluat impletite sau petrecute pur si simplu...




Un galbenus si putin lapte,le amestecam bine. ,iar cu ajutorul unei pensule..ungem grilajul...si marginile..
Dam tava la cuptor...la foc moderat..pana devina rumenie...
Este delicioasa...si e desertul cel mai rapid...cand nu ai timp...sau chef de ceva complicat....si familia cere..."ceva dulce"...:)))


8 comentarii:

  1. Foarte bine arata tarta si cred ca este si taaare gustoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un deliciu...........si ce bine arata.Fac si eu ceva asemanator si stiu cat este de buna.........se termina imediat.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Liliana
    Este foarte delicioasa...si in combinatie cu alte fructe..pere..gutui..:)
    O seara frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,Maria...are "trecere" si la noi..abia astept sa apara fructele noastre...
    te pup..
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum sa nu-ti placa o astfel de tarta plina cu mere?!!.. parca si simt aroma marului copt imbinat cu scortisoara...
    Arata extraordinar.. Brava!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Olgutza..asa e...mar copt-scortisoara...e combinatia perfecta...:)
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. apa CALDUTA?? Aluatul standard de placinta (sau de tarta desi vad ca in Romanian nu au habar care este diferenta dintre placinta si tarta) se face cu unt FOARTE RECE (chiar dat la congelator pentru cateva ore) si apa FOARTE RECE!Multi specialisti culinari chiar recomanda sa se puna si faina din care o sa preparam aluatul repectiv la congelator pentru cateva ore. Americanii, care sunt cam lenesi de felul lor, au gasit o scurtatura mai rapida la celebrul aluat frantuzesc de placinte care este cel mai bun dar care ia mult timp de preparat. Asa ca Americanii au venit cu ceva numit "pastry dough" si "pie crust" (care nu sunt unul si acelasi lucru dar care se pot folosi unul in locul celuilalt in majoritatea retetelor) si fac acest aluat in robotul de bucatarie..cum am zis, sint un pic cam lenesi. In aluatul final,bucatelele de unt trebuie sa fie de marimea boabelor de grau sau mai mari. Cum ziceam, untul si apa trebuie sa fie extrem de reci. Aluatul trebuie manipulat cat mai putin cu mainile ca sa nu topim untul din aluat. Cand acel unt rece, de marimea boabelor de grau, intra in contact cu caldura din cuptor, se topeste si creeaza aburi si impinge glutenul din faina in sus si formeaza "air pockets" sau ...umm,"buzunarele" in aluat....ei bine, imagineaza-ti cateva sute de astfel de buzunarele pline cu aer in aluat..o sa-i dea o textura "flaky" adica "solzoasa", textura de "straturi" ceea ce este EXACT ceea ce vrem.
    Doamne Dumnezeule, cand ma uit pe blogurile romanesti ma apuca groaza cateodata: habar nu se are care este deosebirea dintre muffins, cupcakes si brioche. Cheesecake-ul, de care noi mucosii nu am auzit inainte de 1989, l-am preluat de la Americani (asta chiar e tara cheesecake-ului care prepara sute de feluri de cheesecakes de mai bine de 100 de ani)...am preluat acest desert si l-am botit si modificat atata de mult ca ala cheesecake nu mai e. Cand ma uit pe lista de ingrediente a cheesecake-urilor pe blogurile Romanesti mi se face parul maciuca.
    Acum, incepem sa botim si placinta..
    Placinta ta cu siguranta nu este "AMERICAN pie" si CU SIGURANTA nu este o TARTA! Arata ca o placinta cu mere, dar pentru ca ai folosit apa calda (si probabil ca nu ai folosit unt extrem de rece) cu siguranta crusta nu a avut acea textura "flaky" care este standardul pentru placinta.
    Deci ceea ce ai facut tu as numi prajiturica cu mere si care mai mult ca sigur a fost delicioasa la gust. Invata care este deosebirea dintre placinta (pie) si tarta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Angie draga,ai trimis de 8 ori acest mesaj,cu aceste explicatii...multumesc mult..pt efort,cred ca sunt destul de relevante acele ghilimele..si mai ales acel smiley face..Asa ca te rog sa faci si tu diferenta dintr-un titlu la propriu si unu' la figurat..
    Eh bine,forma e a unei american pie...si compozitia unei placinte..e mai bine,acum??..Cred ca generalizezi prea mult,dar e parerea ta si o respect..!Multumesc pentru vizita!

    RăspundețiȘtergere