14 noiembrie 2010

Prajitura cu Crema Ganache de Ciocolata



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-1 lingurita praf copt
-zahar vanilat,razatura lamaie.
-3 linguri cacao.(in functie de concentratie,mai mult sau mai putin).

Pentru Crema :
-400 ml frisca lichida
-200 gr ciocolata amaruie.
-1/2 plic gelatina alimentara Dr.Oetker.
-1 lingurita miere.(optional)

Pentru Sirop:
-50 ml apa calduta
-2 lingurite zahar
-3 lingurite ness
-1/2 fiola esenta rom.

Pentru Glazura:
-1 ciocolata cu lapte
-3 linguri frisca lichida.
       sau
-200 gr zahar pudra.
-2 linguri ulei
-3 linguri apa fierbinte.

Mod de preparare:   
Pregatim blatul: Batem cele 5 oua cu cele 5 linguri de zahar,razatura de lamaie,zaharul vanilat, pana isi dubleaza volumul si devine o crema deschisa la culoare.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacao.
In compozitia de oua,incorporam usor faina/cacao/praful copt...
Intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt..se toarna compozitia,dupa care se da la cuptor la foc moderat,pana capata o culoare rumenie..si trece testul scobitorii.

 Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Punem jumatate din cantitatea de frisca lichida,respectiv 200 ml..intr-o cratita pe foc,cand atinge punctul de fierbere,se pune ciocolata rupta in bucatele aproximativ egale..Se ia de pe foc,amestecam continuu pana la topirea completa a ciocolatei...,adaugam si lingurita de miere...
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa..
Se bate bine restul de frisca lichida (200 ml).
Daca ciocolata este aproape racita,adaugam gelatina pusa in prealabil la microunde( cateva secunde,pana devine lichida)...fara a fierbe..!!Adaugam  si frisca batuta,amestecand usor pana la incorporarea totala...Crema rezultata o lasam putin la frigider,pana pregatim siropul...si taiem blatul..
Blatul il taiem in 2 sau 3 felii orizontale,in functie de inaltimea lui .

Continuam cu asamblarea prajiturii...punand prima foaie de blat,o insiropam cu (ness+zahar+apa calduta+esenta rom),va puteti folosi de o pensula sau lingura..,turnam jumatate din crema,o nivelam pe toata suprafata,asezam si cea de a doua foaie,o insiropam....peste care nivelam si restul de crema..
Se lasa la frigider,cateva ore...pentru a o putea portiona.
Dupa ce le-ati portionat..(eu am preferat de data asta forma dreptunghiulara..)..
Pregatim glazura...de regula folosesc ciocolata si frisca lichida,insa de data asta nu aveam in casa, decat ciocolata cu alune...asa ca am recurs  la reteta mamei...de glazura rapida..:))..
Asadar,zaharul pudra il amestecam cu cacao,uleiul...si treptat putin cate putin punem apa fierbinte,se pune apa foarte putina,deodata..amestecam bine...si ne oprim cand obtinem o glazura consistenta si usor de manevrat,nici prea groasa nici prea subtire...
Cu ajutorul unei lingurite,se pune deasupra fiecarei bucati de prajitura..lasand sa curga si pe margini..
 Se pun la frigider,pentru a se intari glazura...,iar dupa preferinta puteti decora cu cate o avelina din crema...sau frisca...sau ce mai vreti voi..:)
 Este delicioasa,cu un gust puternic de ciocolata si cafea...,combinatia perfecta( pentru noi)..,a unei prajituri la cafeaua de dimineata...si nu numai..:))

4 comentarii:

  1. Trebuie sa fie delicioasa dupa reteta si aspect!
    O saptamina reusita si toate bune acolo la tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi lasa gura apa... arata asa bine... ciocolata care curge... Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este,Mariana ..daca iti place ciocolata..:)..are un gust intens de ciocolata..:)
    O saptamana buna si tie..Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Sara &Miki..:*..
    Ehh ,lasa ca asa "patesc" eu de fiecare data cand vin la voi in vizita..:))
    Pup si eu.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere