18 mai 2009

Petunia-o superba planta pt balconul si gradinile noastre

Pe numele ei Ruellia makoyana...este o planta de exterior decorativa des intalnita in gradini,balcoane si terase.
Petunia are frunzele pufoase, groase si cu nervurile evidente si mai deschise la culoare. Floarea, cu un aer plapând si delicat, are aspect de trompeta si o multime de culori, de la alb la violet intens. Exista variante pitice, pentru ghivece mici, dar exista si petunia agatatoare (sau atârnatoare), pe care o poti tine in ghivece suspendate pe terasa sau balcon .

Ingrijirea plantei

Petunia este indragostita de soare si are nevoie de multa apa, mai ales vara, cand e bine sa o uzi dupa apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme. Daca nu e udata, frunzele se vor curba si usca, iar petalele isi vor pierde culoarea. Iarna, când umiditatea camerei nu mai este o problema, o poti uda o data pe saptamâna, dar evita sa o asezi foarte aproape de sursa de caldura. Daca florile s-au ofilit, e bine sa le indepartezi cu tot cu codita, pentru ca altfel nu mai infloresc abundent (isi dirijeaza seva spre seminte).
Ce trebuie sa eviti

Petuniei ii place foarte tare lumina si este o alegere excelenta pentru balcoane, dar trebuie avut grija la vântul puternic si la locurile in care sunt curenti puternici de aer, care ii pot distruge petalele sensibile. Vara e bine sa o protejam de razele de prânz si amiaza ale soarelui, care o pot pârli. Desi are nevoie de umiditate cât mai mare, evita sa pulverizezi apa direct pe ea, pentru ca exista riscul sa se usuce; e de preferat sa ai un umidificator de balcon sau sa pulverizezi apa in jurul ei (frunzele petuniei vor capta stropii de apa necesari).

Inmultirea
Petunia se inmulteste prin butasi de vârfuri pe care ii plantezi direct in pamânt (cauta in florarii turba olandeza neutra sau pamânt special pentru petunii si ai grija ca pamântul din ghiveci sa fie bine afânat). Alta modalitate este sa tai o frunza mai mare si mai robusta, s-o tii intr-un pahar cu apa pâna face mustati si apoi s-o plantezi in pamânt. Daca doresti sa cumperi flori din comert, alege un magazin de exterior, in care florile stau afara de mai mult timp, eventual mergi la o expozitie florala, pentru ca plantele crescute in sere se acomodeaza mai greu cu noile lor case. In plus, este posibil ca in sera sa existe daunatori, pe care sa-i transferi la tine acasa, contaminand si celelalte plante.
DaunatoriPetunia este un dusman natural al furnicilor si nu vei intâlni aceste insecte acolo unde creste ea. Este insa sensibila la paduchi, pe care ii poti combate cu un insecticid. O alta problema care poate aparea (destul de rar) este fainarea, cauzata de o ciuperca. .
sursa: www.evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu