29 iunie 2009

Gloxinia...primul clopotel pe anu' asta...:)

Este o planta care mie imi place in mod deosebit...poate si pt faptul ca am pierdut una roz cu alb..si una mov cu alb.. acum cativa ani..dar asta este..oricum ele sunt superbe cand sunt inflorite...

Gloxiniile sunt plante erbacee ce au cresterea in forma de tufa joasa,frunzele sunt mari ovale cu marginile dintate si ondulate,nervurile pronuntate,de culoare verde catifelata.Florile sunt sustinute de pedunculi lungi in forma de clopot,ce priveste in sus,cu petale in partea superioara in numar de 5.Culorile predominante sunt:rosu, violet, albe..si combinatii cu alb si alb galbui...,mai rar intalnim cu florile albastre sau bleu.
Sunt plante care vegeteaza primavara si toamna.La sfarsitul lunii septembrie,frunzele si lujerii mor,iar tuberculii raman in pamant,punandu-se ghivecele intr-un loc intunecos si uscat.Temperatura pt perioada de odihna este de 10-12 grade.Vom readuce ghivecele la lumina la jumatatea lunii februarie,continund sa udam moderat...,iar pe la jumatatea lunii martie sa reintre in vegetatie..

O ingrijire defectuoasa poate face ca unele plante,desi pot trai cativa ani buni,sa nu reziste decat cateva saptamani..(aici, am si eu o experienta negativa in sensul asta...).Prea mult soare sau apa pe frunze pot face foarte mult rau acestei specii.Gloxinia are nevoie de apa,dar nu va tolera niciodata apa pe frunze sau pe coroana florala...(eu in aceste foto...am pulverizat in interiorul clopotelului,apa...dar numai pt a da bine...si a-i da o nota de prospetime...:))...)...Adora expunerile estice si vestice..tolerandu-le totusi si pe cele sudice..
Temperatura minima ideala pt gloxinii este de 16 grade si maxima in jur de 33 grade Celsius.Trebuie evitati curentii de aer, mai ales in perioada rece a anului.
Umiditatea trebuie sa fie ridicata,iar solul compus din nisip,turba,pamant de frunze si muschi de padure.
Inmultirea se face de regula prin seminte,plantate din octombrie pana in martie,dar mai simpla este inmultirea prin bulbi.Se poate inmulti si prin frunze ,doar ca dureaza un an...dintr-o frunza pusa in apa , la inradacinat sa se formeze bulbul care este baza plantei.

Gloxinia este o planta interesanta,care nu solicita ingrijiri deosebite,adaptandu-se bine la conditiile de mediu din casele noastre.Trebuie doar retinut...ca nu trebuie udata pe frunze,pt problemele legate de insecte,se folosesc insecticide,iar boboceii afectati se indeparteaza.Daca planta se vestejeste fara sa iti poti explica de ce,e mai bine s-o indepartezi,pt ca poate fi vorba de vreun virus.Nu iti cumpara plante bolnave ,pt ca oricat de dragi ti-ar fi ,risti sa imbolnavesti si pe cele care le ai deja acasa.Daca totusi ti se intampla asta,izoleaza planta bolnava si trateaz-o cu insecticidul potrivit,in functie de problema si tipul plantei. (eva.ro)
O sa revin cu foto...cand o sa fie mult mai multi clopotei deschisi...

2 comentarii:

  1. Superba floare, seamana cu Violeta de Parma!

    Astept si pozele urmatoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaa e frumoasa...si asta care o am eu..are mai mici frunzele decat gloxinia clasica...cu acele frunze mari...o sa vin si cu un post cu foto ale violetelor mele africane...abia revenite dupa iarna...am crezut ca o sa le pierd...:(

    RăspundețiȘtergere