31 august 2009

Spathiphyllum-o planta superba de apartament.

Mi-a inflorit cam tarziu anul asta...dar e bine si asa..

Spathiphyllum ca de altfel majoritatea plantelor tropicale înfloreşte în aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescătorilor folosesc un amestec de turbă, scoarţă şi nisip.
Cu toate că Spathiphyllum este cultivată în ghivece de 7.5 - 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.

Udarea se face în general săptămânal în funcţie de condiţiile de mediu ale locului unde se găseşte planta (căldură, umiditatea atmosferică, lumină, etc.).
Mulţi cultivatori pun foarte multă apă astfel încât pământul muşteşte, solul trebuie menţinut jilav, dar nu trebuie ca apa să fie în exces. Pământul trebuie să se usuce puţin între două udări. Uscarea excesivă a solului poate duce la ofilirea şi îngălbenirea frunzelor.
Când udaţi planta folosiţi apa la temperatura camerei. Dacă folosiţi apa de la reţeaua de apă a oraşului lăsaţi-o o perioadă pentru ca clorul să se poată evapora.

Spathiphyllum supravieţuieşte luminii scăzute din interiorul locuinţei dar preferă camerele luminoase. Se pot aşeza lângă ferestrele sudice în spatele perdelei. Nu se vor pune plantele în soare direct deoarece frunzele vor fi arse.
În general Spathiphyllum nu are nevoie să fie fertilizat. Dacă totuşi doriţi să îl fertilizaţi puteţi folosi un fertilizant echilibrat (ca de exemplu 20 - 20 - 20) (N - P - K).
Plantele de interior cresc în general încet şi de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Când fertilizaţi folosiţi o concentraţie de aproximativ 1/4 din cea recomandată.
Fertilizarea în exces poate duce la arderea vârfurilor rădăcinii.

UmiditateUmiditatea ideală este cuprinsă între 25 - 30%, dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lungă şi o umiditate de 10 - 15%. Boli şi dăunători
Unul din marile avantaje ale cultivării Spathiphyllum este acela că are puţine probleme cu dăunătorii.
Cele mai întâlnite probleme sunt bolile rădăcinii şi ale tulpinii şi ele sunt datorate în special surplusui de apă.
Deoarece Spathiphyllum are frunze late acestea trebuie şterse periodic cu o cârpă umedă pentru a înlătura praful, ocazie cu care vor fi înlăturaţi şi o seamă de dăunători care se adună în general pe partea inferioară a frunzelor
.

Înmulţire
Înmulţirea se poate face prin seminţe sau prin divizarea tufei. Pe scară industrială înmulţirea se face "in vitro".

Utilizare
Planta este cultivată ca o plantă decorativă atât prin frunzele de un verde închis cât şi prin florile albe foarte decorative. (wikipedia.org)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu