13 decembrie 2010

Turta Dulce pentru Mos Craciun.

Am pregatit aceste turte dulci dupa reteta Bucatarului Maniac,caruia tin sa-i multumesc pentru reteta....pot spune ca sunt foarte,foarte delicioase si aromate,nici nu ma asteptam sa regasesc acel gust al turtelor dulci din copilarie,iar combinatia caramel/scortisoara e nemaipomenita...:))..Cred ca pana la Craciun le dam gata..:)..asa ca o sa mai pregatesc o tura pentru colindatori , pentru Mos Craciun..si pentru noi,evident..:))
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-3 galbenusuri
-200 gr zahar ce urmeaza a fi ars si stins cu 100 ml apa calda
-200 ml lapte
-2 linguri scortisoara
-200 gr zahar tos
-50 gr unsoare
-1 lingura de bicarbonat de amoniu
-aproximativ 1 kg faina alba.

Pentru decor:
-3 albusuri
250 zahar pudra
-2 plicuri zahar vanilat
-bilute colorate
-colorant alimentar..sau creioane colorate pentru decor de la Dr.Oetker.


Mod de preparare:
Se pun cele 200 gr zahar pe foc,cand este caramelizat se pune 100 ml apa calda,atentie la abur!!
Se lasa la racit...,pregatim celelalte ingrediente:Galbenusurile le amestecam cu laptele in care am dizolvat bicarbonatul de amoniu,200 gr zahar,untura si scortisoara,cand s-au omogenizat bine,adaugam siropul de zahar ars rece,pana la incorporarea totala,dupa care adaugam si faina treptat,continuand sa amestecam bine,pana obtinem un aluat potrivit ,legat ,numai bun de intins..
Se lasa cateva ore la rece,pus intr-o folie alimentara..Eu l-am lasat peste noapte..
Se pudreaza cu faina,masa de lucru,se intind bucati din aluat,decupand diverse forme,in ton cu evenimentul..:),se pun in tava tapetata cu hartie pentru copt...lasandu-se la cuptor,10-15 minute..
Asadar,am inceput cu Mos Craciun...ca doar el e vedeta Sarbatorilor ce tocmai se apropie..:)
Am continuat cu braduti..:)
A venit si randul oamenilor de zapada,clopoteilor si fulgilor de nea..:)
Acum dupa coacerea tuturor formelor...incepe distractia...:)).si rabdarea pusa la incercare..:D..
Pregatim si glazura ce urmeaza a fi pusa pe forme...Albusurile le mixam bine,adaugam treptat si zaharul pudra,iar spuma rezultata se imparte in mai multe boluri ,colorandu-se dupa preferinta...
Astea fiind spuse..:).....va las si voua un cosulet cu turta dulce...:))

Se pastreaza in cutii inchise ermetic,parca din ce stau mai mult,sunt mai gustoase..acum na,..depinde cat de mult, se poate experimenta asta..:))


6 comentarii:

  1. Dana, mosul va fi f fericit, la ce minuni ai facut aici :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc diamond..:*..
    Trebuie sa fie..:),asa cum ne face el de fiecare data..:D
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. grozav arata, Dana!
    multumim de reteta. yami!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Liliana..:*..Cu mare drag..
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte faine ti-au iasit! :))) Ma bucur ca ti-au placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da,excelenta reteta..:))..Multumesc inca odata!
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere