29 octombrie 2012

Pastitsio-(Paste cu carne si sos bechamel)

Pastitsio este un preparat grecesc delicios ..ca de altfel toate preparatele din bucataria lor..:)..Este compus din trei ingrediente esentiale si anume paste,carne vita tocata si sos bechamel..
Asadar pentru acest preparat avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

-500 gr paste diverse forme..ideale sunt cele cu gaura in mijloc ..eu am avut doar fusilli..:D
-500 gr carne tocata de vita
-50 gr unt topit
-100 gr parmezan ras
-1 ou batut
-3 linguri ulei de masline
-2 cepe tocate marunt
-5 catei de usturoi
-1 pahar de vin alb
-3 linguri pasta de tomate sau o ceasca de bulion
-1 lingura oregano uscat
-sare si piper

Pentru sosul Bechamel avem nevoie de:

-500 ml lapte
-2 linguri faina
-50 gr unt
-sare si piper alb

Mod de preparare:

Se fierb pastele  in apa cu sare,dupa indicatiile de pe pachet...apoi se lasa la scurs intr-o sita..,dupa ce le-am scurs complet de apa,le punem intr-un vas..peste ele se adauga untul topit,oul batut bine si jumatate din cantitatea de parmezan ras.
.
Pregatim umplutura ..Calim ceapa tocata si usturoiul zdrobit.. in uleiul de masline..,se
adauga carnea de vita tocata,se rumeneste frumos pana nu mai este rosie(cruda)..,apoi adaugam vinul alb..lasam sa fiarba putin ..punem si pasta de tomate sau bulionul..condimentam cu sare,piper si oregano..,iar daca este prea groasa acea compozitie,adaugam  si 150 ml apa sau supa,lasam sa fiarba pana incepe sa se ingroase..
Intre timp cat fierbe compozitia  de carne..pregatim si sosul bechamel...dupa cum urmeaza..Topim untul intr-o craticioara pe foc...separat intr-un vas se pune faina si se amesteca cu laptele turnat putin cate putin...compozitia rezultata se pune peste untul topit ,se amesteca bine pana la omogenizare,lasand sa mai fiarba cateva clocote..se condimenteaza cu sare si piper  alb...Il dam deoparte sa se raceasca putin..,dupa care adaugam 2 linguri de sos si in compozitia de carne..
Un vas yena sau ceramica se unge cu unt..se pune jumatate din cantitate de sos din carne..,apoi jumatate din cantitatea de paste..restul de sos de carne..si ultima parte de paste..se asezoneaza bine pe toata suprafata chiar apasand cu lingura..dupa care turnam sosul bechamel..

Peste sosul bechamel  punem si restul de parmezan ras..si dam vasul la cuptor la foc moderat,pentru 40 minute pana se gratineaza parmezanul  deasupra....

 Se portioneaza dupa preferinta si se serveste cu mare,mare poftaaa..:))
 

6 comentarii:

  1. O mancare tare buna , am mancat prima data in Grecia si tare mi-a placut . Apoi am facut si eu acasa , o buna perioada a fost in meniul casei :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e,Dorina,.. tare,tare buna...si noi tot acolo am mancat prima data...,acum e trecuta la favorite.:))
      O seara buna!!

      Ștergere
  2. Exact asta am facut si eu in weekend :P, usor diferit dar la fel de bun ca si al tau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca in weekend o sa-l repet si eu..:)),sunt mai multe metode de preparare ,oricare ar fi,..rezultatul nu poate fi decat..yumm..yummy..:))
      Iti multumesc pt vizita..O seara buna!!

      Ștergere
  3. Ce bine arata macarea asta, imi place mult combinatia...nu am incercat-o, dar merita facuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti plac pastele,merita sa o incerci,Paula..:)..Iti multumesc pt vizita !
      Weekend placut!

      Ștergere