7 ianuarie 2013

Tort cu Zmeura si Frisca



Bine v-am regasit in noul an ,care tocmai a inceput...va doresc un an bun cu multe impliniri alaturi de cei dragi!!
Pentru acest tort avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Blat:
-4 oua
-120 gr zahar tos
-110 gr faina
-10 gr cacao
-1/2 plic praf copt
-putina sare 

Crema din frisca  :
-200 gr iaurt
-150 gr zahar pudra
-2 plicuri gelatina alimentara
-1 esenta vanilie
-300 ml frisca lichida.

Topping-ul din zmeura:
-300 gr zmeura
-100 gr zahar tos 
-3 linguri de amidon

Sirop:
-250 ml apa
-100 gr zahar
-1 esenta vanilie.

Decor:
-250 ml frisca lichida
-50 gr ciocolata .

Mod de preparare:
Incepem cu blatul..:),Se mixeaza ouale cu putina sare si zaharul,pana aceasta compozitie devine o crema alba pufoasa..(cam 15-20 minute mixate continuu)..Faina se amesteca cu cacaoua si praful de copt...Se adauga mai apoi in compozitia de oua putin cate putin pana la omogenizarea completa..(aceasta operatiune o executam fara mixer,doar cu o spatula,lingura...etc..)..Forma de tort (24 cm),se tapeteaza cu hartie pt copt,dupa care turnam compozitia,niveland-o frumos pe toata suprafata..Lasam la cuptor 25-30 minute la foc moderat,pana incepe sa se rumeneasca pe margini,desprinzandu-se usor de acestea..
Pregatim toppingul de zmeura,dupa cum urmeaza...Zmeura se spala se pune intr-un vas,se adauga zaharul si amidonul,se pune pe foc lasandu-se sa fiarba cateva clocote,amestecand continuu...Lasam sa se raceasca..

Pregatim crema de iaurt si frisca...Iaurtul il mixam cu zaharul pudra si esenta de vanilie...Gelatina o punem la hidratat in zeama de compot sau apa(cam 10 linguri)..Cand gelatina s-a hidratat,o punem cateva secunde la microunde sau pe baie de abur,pana devine din nou lichida(atentie ,nu trebuie sa fiarba,este foarte important)..Adaugam gelatina la compozitia de iaurt..si dam vasul la frigider pana mixam frisca..Dupa ce am mixat frisca,o adaugam compozitiei de iaurt,omogenizand bine ..
Blatul il taiem in 3 felii ..Punem prima felie,o insiropam ..adaugam jumatate din compozitia de zmeura,peste zmeura ..1/3 din crema de iaurt..
 Continuam cu cea de a doua felie de blat insiropat..cealalta jumatate din topping-ul de zmeura,si cealalta 1/3 de crema...apoi blat insiropat si ultima 1/3 crema..Lasam la frigider cateva ore bune,ideal de seara pana dimineata...
Se decoreaza dupa preferinta cu frisca si frisca amestecata cu ciocolata..
Si o sectiune...:)

 

8 comentarii: