22 iunie 2009

Begonia decorativa prin frunze

Este o planta des intalnita in colectiile iubitorilor de plante si flori de apartament,deoarece incanta prin varietatea combinatiilor de culori si nuante ale frunzelor si mai ales a formelor lor deosebite.begonia cuprinde 900 de specii si cateva mii de varietati.














Frunzele avand forma de inima,sulita,stea... un pic asimetrice reprezinta punctul de atractie al acestor plante.Marimea lor difera de la 2 cm...pana la 30 cm.
In cele mai multe cazuri au aspectul incretit-usor gofrate,acoperite cu tepi fini sau ascutiti,iar uneori cerate si netede..frunzele begoniei parca sunt "pictate"..in diverse modele.
Begoniile cu frunze desi sunt atat de diverse ca forma si textura,necesita in general conditiide ingrijire similare.
Lumina este extrem de necesara cresterii frumoase a frunzelor si colorarii lor in nuantele atat de deosebite fiecarei specii. In tot timpul anului se vor aseza in fata unei ferestre bine luminate sau foarte aproape de aceasta. Dar in perioada caniculara se va evita expunerea in razele directe ale soarelui si se va opta pentru asezarea in semiumbra.














Temperatura ideala de cultivare se situeaza intre 18 si 25 de grade. Pe perioada verii planta poate stagna o perioada din crestere, datorita excesului de caldura, dar si iarna, cand temperatura scade sub 18 grade, planta poate intra in repaus vegetativ.
Udarea in perioada de vara se face la fiecare 2 zile, avand grija ca pamantul sa nu se usuce prea tare intre 2 udari. Se va uda la suprafata ghiveciului fara a se stropi frunzele. Picaturile de apa ajunse pe frunze vor produce arsuri inestetice plantei. In perioada de iarna, in acelasi timp cu scaderea temperaturii si a luminii primite, se va reduce foarte mult si udarea.

Planta nu prezinta necesitati ridicate in privinta ingrasamintelor. O doza extrem de redusa de ingrasaminte pentru plante verzi va asigura formarea unui frunzis bogat.
Substratul in care se simte cel mai bine begonia cu frunze, este compus dintr-un amestec de pamant de gradina, mranita si turba sau pamant de flori in amestec cu turba si nisip.
Inmultirea begoniilor cu frunzis se realizeaza prin seminte sau cel mai adesea prin frunze. Gradinamea.ro

2 comentarii: