3 iunie 2009

Florile de SOC... si efectele lor tonice.

Florile si frunzele sunt folosite pt calmarea nevralgiilor,in afectiuni ale cailor respiratorii si reumatism.Recoltarea se face numai pe timp uscat,la inceputul perioadei de inflorire,numai in zile insorite,dupa ridicarea brumei.Datorita continutului de ulei esential,zaharuri,vitamina C...au efecte tonice,laxative,sudorifice si diuretice.De asemenea,au actiune antiinflamatoare,antireumatismala,emolienta,galactogena.

Ne putem bucura de efectele acestor flori,folosind mai multe metode de preparare:
Socata este o bautura sanatoasa se prepara din 10-20 flori proaspete,care se pun in 10 l apa,se fierbe pana da in 1-2 clocote,se adauga 1 kg zahar sau miere de albine,o lamaie taiata felii...si un pachet cu sare de lamaie.Dupa racire se lasa sa fermenteze 2 zile...agitand cu o lingura de lemn.Se strecoara,se pune in sticle bine astupate care se pastreaza la rece,in loc intunecos de preferinta in frigider...Daca doriti puteti colora cu zahar ars..
Ceaiul de soc este recomandat si el..in tratarea afectiunilor cailor respiratorii:bronsita,rinita,sinuzita,raceala.Avand rol diuretic si sudorific puternic,socul se utilizeaza pt eliminarea apei din organism.

Flori uscate de soc:uscarea, se face fie tinandu-se la soare,acoperite cu hartie,sau la umbra intr-un strat,in incaperi bine aerisite .Dupa 5-10 ore,florile se scutura...se cern si se pastreaza in pungi de hartie pt a pastra mirosul placut si aromat.

Flori macerate: se prepara astfel:5-10 flori inflorescente care se pun ontr-un borcan ,peste care se pun 5 litri de apa,o lamaie..si 1 kg miere de albine.Se lasa la macerat 2 zile,apoi inca 2 zile se agita cu o lingura de lemn.Se filtreaza se pune in sticle bine astupate.Se patreaza la rece,in frigider sau pivnite.Consumul este de 2-3 paharele inainte de mese,fiind un bun tonic,spumant ca sampania cu efecte depurative,diuretice si antitoxice.

4 comentarii:

  1. Vreau si eu flori de soc!!! Unde gasesc?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu unde poti gasi,acum...pt ca deja cel putin la noi...se scutura,astea ultimele culese...le-am taiat cu mare grija ca se scuturau florile...,noi avem o zona...in afara orasului..unde mergem si luam de ani de zile...de regula se gasesc de-a lungul raurilor...
    Poate o sa razi...dar am vazut si in piata,la vanzare..erau persoane care vindeau flori de soc..

    RăspundețiȘtergere
  3. pacat ca nu se mai gasesc flori de soc :(. as fi incercat si eu reteta ta de socata :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ai noroc sa mai gasesti..eu vorbeam strict de zona mea..:D...

    RăspundețiȘtergere