27 aprilie 2008

Incaltamintea necorespunzatoare provoaca dureri de spate si bataturi


Durerile de spate pot fi influentate, mult, atat de tinuta dumneavoastra cat si de incaltaminte. Daca purtati pantofi sport, legati intotdeauna sireturile. Daca pantofii vor fi purtati cu sireturile dezlegate, veti fi nevoiti sa va indoiti degetele de la picioare, in asa fel incat sa puteti prinde talpa, transmitand tensiune prin picioare, in spate, si astfel, vor aparea si durerile. In general sunt patru tipuri de pantofi sport: cei care asigura stabilitatea piciorului, pantofii sport pentru relaxare, pantofii sport usori si cei cu talpa cu crampoane. Pantofii pentru stabilitate se recomanda persoanelor care merg, apasat, pe degetele din fata, deoarece, datorita rigiditatii lor, diminueaza aceasta tendinta. Chiar daca sunt mai grei, acestia au o durabilitate mai mare. Sunt buni si pentru persoanele cu platfus. Pantofii cu talpa moale sunt indicati per­soanelor cu picioare rigide si imobile, care nu arcuiesc piciorul in timpul mersului. Ei asigura mobilitatea piciorului, fiind ideali si pentru arcuirea foarte mare a talpii. Incaltamintea pentru sportul de perfor­manta este mult mai usoara decat cea standard, adaptandu-se la orice tip de suprafata. Este foarte buna si pentru jogging, unde este nevoie de pantofi care sa nu aduca un surplus de greutate corpului. Incaltamintea cu cram­­­poane este indi­cata pentru alergatul pe teren cu denivelari.
Daca preferati pantofii cu toc, alegeti cu grija tocurile. Toti pantofii cu tocuri inalte pot cauza probleme, dar, tocurile-cui sunt cele mai daunatoare. Acestea curbeaza partea inferioara a spatelui, schimba pozitia intregului corp si incordeaza muschii de la picioare. Recomandati sunt pantofii moi, confortabili, cu un toc nu mai mare de 2,5 cm. Acestia sunt cei mai potriviti pentru mersul pe jos. Daca doriti, totusi, sa purtati uneori si pantofii mai eleganti, alegeti o pereche cu tocuri mai mici de 5 cm si incercati sa nu stati in picioare prea mult timp. In caz contrar, daca obosesc muschii gambei va fi ingreunat si mersul. Specialistii spun ca cel mai bine tolerat este tocul de trei-patru centimetri, ideal pentru serviciu sau plimbari. Cu cat inaltimea tocului creste, cu atat oasele sunt obligate sa suporte o parte mai mare din greutatea corpului. De exemplu, un toc trecut de sapte centimetri poate duce la aparitia varicelor si a entorselor. Din aceasta cauza, se recomanda ca incaltamintea cu tocuri inalte sa fie purtata numai la ocazii. Pentru a menaja incaltamintea, se recomanda purtarea, alternativa, a mai multor perechi de pantofi. Si deosebit de important este ca aceasta sa fie si comoda pentru a nu aparea bataturile, care sunt asa de suparatoare.
Cauzele bataturilor sunt diverse. Una ar fi pantofii nepotriviti. Daca pantofii sunt prea mici, acestia strang piciorul, marind astfel presiunea. Daca sunt mari, piciorul aluneca si se freaca de pantof. De asemenea, si pantofii cu toc nepotrivit pot face bataturi. Pantofii cu toc inalt, de exemplu, pentru ca maresc presiunea asupra piciorului. Bataturile mai pot fi provocate si de frecarea piciorului de o cusatura sau eticheta din interiorul pantofului sau chiar si de sosete care nu sunt incaltate cum trebuie.
Daca aveti un inceput de batatura este bine sa nu o neglijati. Specialistii recomanda urmatoarele: inmuiati picioarele, regulat, in apa caldura si folositi o piatra ponce sau o pila pentru bataturi pentru a reduce marimea acestora. Galbenelele au calitati antiseptice. Seva din tulpina ajuta la vindecarea bataturilor. Inainte de culcare, se tin picioarele in apa calduta timp de 20 de minute. Amestecati o jumatate de cana de faina de orez cu putina apa pana se formeaza o pasta. Aplicati pasta pe batatura si lasati pana se usuca.


Sursa:www.ronduldesibiu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu