15 mai 2009

KALANCHOEA MEA



Descriere:
Kalanchoe blossfeldiana este o planta de apartament foarte des intalnita in Europa. Este o planta mica, suculenta, cu frunze de un verde inchis si flori rosii, galbene, portocalii, roz si albe. Inflorescentele sunt mici, tubulare si seamana cu niste stelute.

Cultivare si ingrijire:
Kalanchoeeste o planta usor de cultvat; ea are nevoie de temperaturi crescute si ingrijiri minime. Poate fi crescuta ca planta de apartament, dar si ca planta de gradina, atata timp cat nu este plantata in gradina, ci in ghiveci. Temperatura ideala in care se dezvolta si infloreste variaza intre 12-30C.

Kalanchoe este foarte sensibila la frig - daca e expusa numai cateva ore la temperaturi aproape de 0C planta va muri. Planta adora sa stea singura, intr-un ghiveci mic. Cu toate acestea, cu cat este mai mare ghiveciul, cu atat vor fi si frunzele mai mari. Evitati sa plantati in acelasi ghiveci cu kalanchoe alte plante decorative; transplantati floarea in fiecare primavara, adaugand pamant proaspat. Kalanchoe creste relativ greu, atingand in medie 15-45 de cm; la plantele batrane, tulpina devine lemnoasa. Radacinile sunt foarte sensibile si este recomandat sa plantati kalanchoe in ghivece de ceramica care permit aerarea mai buna a radacinilor. Plasati pe fundul ghivecelor un strat de pietricele pentru a asigura un bun drenaj si folositi numai compost usor, cu multa turba, si nisip. Inlaturati intotdeauna excesul de apa care se aduna in tava si nu lasati ghiveciul sa stea in apa.



Planta are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta; daca nu primeste suficienta lumina frunzele se inrosesc pe margine. Vara nu o plasati in plin soare pentru ca frunzele sale, care contin multa apa, se vor arde. Primavara devreme si toamna, razele directe ale soarelui sunt destul de slabe cat sa nu raneasca planta.

Udati bine planta atunci cand pamantul este uscat la atingere, dar nu exagerati, pentru ca ii pot putrezi radacinile. Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Kalanchoe rezista si intr-un mediu uscat, dar nu pentru mult timp, pentru ca ii va afecta serios dezvoltarea; planta va avea nevoie de o perioada de adaptare cand va reveni la un mediu normal, si in aceasta perioada e bine sa evitati sa o udati pe frunze.

Cand florile incep sa se usuce, taiati-le si lasati planta sa se odihneasca; de asemenea, dupa ce rupeti florile este bine sa reduceti udarea, pentru ca pe perioada de repaus floarea are nevoie numai de putina apa. In curand vor aparea noi boboci si planta va inflori din nou. Aceasta alternanta de perioade de inflorire si de odihna va continua tot anul, indiferent de anotimp. Nu uitati insa ca inflorirea este direct legata de cantitatea de lumina pe care o primeste. Cu alte cuvinte, daca ii asigurati plantei un maxim de 8-10 ore de lumina pe zi planta va imboboci continuu. Dupa aparitia bobocilor, planta poate primi mai putina lumina, pentru ca, pana la urma, prea multa lumina va duce la o dezvoltare generala buna, dar va reduce sansele de inflorire. Kalanchoe tinde sa infloreasca mai mult toamna pana primavara devreme, din cauza ca zilele sunt mai scurte in aceste anotimpuri.

Tratati planta cu un fertilizator lichid la fiecare 2-3 saptamani.
gradinamea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu