11 iulie 2009

Violetele mele africane...

Au avut o perioada mai delicata..violetele mele..dar se pare ca si-au revenit...
Printre plantele vivace, celebrele violete africane(Saintpaulia Ionantha) sunt extrem de frumoase...dar necesita si o ingrijire mai aparte decat multe alte plante..

Pentru a reusi o astfel de cultura, trebuie respectate cateva reguli de baza:
Temperatura: Aceasta nu trebuie sa scada sub 16 grade C iarna.
Umiditatea: Asigurati in permanenta o buna umiditate. Evitati pulverizarea apei pe frunzele paroase deoarece altfel riscati ca acestea sa se pateze. Pentru a beneficia de o umiditate permanenta, plasati ghiveciul pe un strat de pietris inundat, fara a-l scufunda efectiv in apa (pentru a nu inmuia bulgarii de pamint).
Lumina: Violetele necesita lumina, fara a le expune direct la soare, mai ales in orele calde ale zilelor de vara. Plasate sub un neon de 40 W, plantele vor inflori la fel de bine.
Udatul si fertilizarile: Din primavara pina in toamna, e necesar sa fie udate abundent, de preferinta cu apa de ploaie, iar iarna - ceva mai moderat. Atentie, pamintul de la suprafata trebuie sa fie uscat inainte de a uda din nou planta. Puneti apa in farfuriuta ghiveciului sau numai sub frunze, astfel incit sa nu vina in contact cu acestea, caci putrezesc usor. Adaugati ingrasaminte in mod regulat in perioada de crestere.
Atentie, un ingrasamant bogat in azot va favoriza dezvoltarea frunzisului in detrimentul producerii de flori.
Ingrijirea: Instalate pe marginea unei ferestre insorite, violetele vor inflori din primavara pana in vara. Sub lumina artificiala, ele vor forma flori tot timpul anului. Menajati-le totusi o perioada, reducand temperatura la minimum si limitand udatul si timpul de expunere la lumina. Dupa o luna, expuneti plantele la lumina pentru a le stimula cresterea. Taiati-le florile ofilite.
Inmultirea: Violetele se inmultesc bine prin butasi
Primavara sau la inceputul verii, prelevati de la o planta sanatoasa frunze cu petiolul intreg. Taiati codita (petiolul) frunzei, lasand-o de aproximativ 3 cm lungime. Puneti frunza prelevata in pamant (infigeti aproximativ 2,5 cm din codita). Pamantul trebuie sa fie compus din parti egale de turba umeda si nisip. Tasati pamantul la baza tijei. Cand apar noi frunze, transplantati plantuta intr-un pamant obisnuit .Gradinamea.ro

2 comentarii:

  1. Am si eu violete africane frumoase-frumoase (vezi pe blogul meu). Am incropit o asa-zisa colectie, dar vreau sa o mai diversific.

    RăspundețiȘtergere
  2. hola ,pase por tu blog y la verdad que me gusto mucho, no se por que elegi tu blog . te voy a visitar mas seguido , espero que el idioma no sea una barrera , visitame.chau

    RăspundețiȘtergere