28 octombrie 2009

Poinsettia sau Steaua Craciunului.

Azi, mi-am mutat Poinsettia la semiumbra ziua.. si intuneric total noaptea....recunosc ,putin cam tarziu trebuia undeva la inceputul lunii...sper sa isi coloreze frunzele in rosu..pana la Craciun...:D

De fapt asta e secretul acestei plante ,pt a o avea "inflorita" in preajma Craciunului,trebuie sa-i asiguram intuneric total aproximativ 12-13 ore din zi
..dar unde am pus-o acum,are chiar total de seara pana dimineata..,,iar daca din diverse motive nu puteti sa-i asigurati obscuritate totala,acoperiti planta cu o bucata de carton ,adunata in forma de cilindru..in functie de dimensiunea plantei..
Incep sa se coloreze frunzele in rosu...

Asa arata anul trecut...sper sa ajunga la fel si anul asta...:)

Acum cate ceva despre legenda acestei superbe plante , cateva generalitati si metode de ingrijire...
Exista o veche legenda mexicana care povesteste cum ca, dupa crestinarea mexicanilor de catre spanioli, un copil foarte sarac isi dorea sa-i ofere lui Iisus un dar. Desi nu avea bani, el ştia că un dar, cat de umil, daca este oferit cu dragoste şi credinţă este bine primit de Dumnezeu, aşa că a cules un mănunchi de flori de pe drum şi l-a dus la biserică. Legenda spune că plantele culese (care erau Poinsetia) au înflorit chiar în ziua de Crăciun în superbe buchete roşii, iar martorii evenimentului au simţit miracolul sărbătorii şi au numit această plantă Steaua Crăciunului.
Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai uşor de îngrijit şi, poate de aceea, una dintre cele mai des întalnite în apartamentele noastre. Efortul de îngrijire a acestei plante va fi extrem de mic, deoarece este o plantă viguroasă. Chiar dacă nu aţi mai cultivat pana acum plante de apartament, dar v-aţi hotarat ca ar fi o idee buna să începeţi deoarece aţi vrea să aduceţi în căminul vostru un strop de frumuseţe, nu vă fie frică să începeţi cu Poinsetia. Nu este o plantă pretenţioasă. Steaua Crăciunului creşte sub forma unui arbust cu frunzele mari şi late, în formă de stea. Frunzele plantei se colorează în luna decembrie în roşu, galben, roz sau crem şi îşi menţin culoarea pînă în primăvară. Planta este adesea folosită ca plantă decorativă, fiind ea însăşi un simbol al Crăciunului.
Nu se va ofili decat atunci cand nu este udată mai mult de o săptămînă. Totuşi, este recomandabil să menţineţi sănătatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mică de apă. * Este interzis să udaţi planta în farfuriuţă. Este preferat să menţineţi doar pămantul umed, deoarece adunarea umezelii stătute în ghiveci va ofili planta. * Pentru ca o Poinsettia să reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. În cazul în care obişnuim să ne ţinem plantele pe balcon, este bine ca iarna să mutăm Steaua Crăciunului în casă. Acest lucru este valabil şi pentru cazurile cînd balconul este închis, acesta neputînd asigura temperaturi de 15 grade. * Se obişnuieşte ca planta să se tundă pentru a nu deveni deosebit de frunzoasă. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primăvara, cînd planta devine mai puţin sensibilă. Este bine să tundeţi planta, scurtand lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei. * În timpul primăverii şi verii, este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit. * După trecerea perioadei de înflorire, Poinsetia are nevoie de o perioadă de repaus de cel puţin două luni, timp în care se vor rări udările şi se vor suspenda fertilizările. * Pentru o înflorire cat mai reuşită, vă recomand să folosiţi îngrăşăminte a căror formulă să conţină molibden, întrucît lipsa acestui element duce la degradarea şi, în final, la moartea plantei.
În ceea ce priveşte înmulţirea Poinsetiei, se poate realiza prin butăşire sau prin seminţe, însă procesul este anevoios şi de lungă durată. Pentru realizarea cu succes a procesului de butăşire se recoltează de pe planta-mamă butaşi de 10-12 cm lungime, care să aibă vîrsta de minim 5-6 săptămîni. Aceşti butaşi au o sevă lăptoasă, numită latex. Trebuie să ştiţi că latexul împiedică formarea rădăcinilor la butaş, prin procese de oxidare celulară, astfel că butaşul, înaintea plantării, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. În acest scop, se introduce butaşul cu baza în apă la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizează eliminarea latexului. Este recomandabilă plantarea butaşului în turbă amestecată cu nisip, la temperatura constantă de 20-22 de grade Celsius, şi acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticlă sau din plastic. (monitorulexpres.ro)

8 comentarii:

  1. multumesc mult de sfat,nu stiam,am mutat-o si eu!oricum imi pare ca si-a mai inchis la culoare frunzele...

    RăspundețiȘtergere
  2. @alison,sper sa avem craciunite frumoase.. de Craciun..:)

    RăspundețiȘtergere
  3. @aripi de fluture...este putin cosmetizata..cu sclipici,dar e superba...:)..mi-a stat asa.. aproape toata iarna

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am 3 Poinsetia, planta mama si 2 puiuti pe care i-am recoltat in vara, sper sa infloreasca toate :D
    Nu stiu unde sa le mut sa aibe intuneric total, unde le tin eu nu au lumina naturala, dar merge un bec. Cred ca le acopar cu ceva, ms de idee!

    RăspundețiȘtergere
  5. Livia,o poti acoperi cu un vas...am o prietena,pune o galeata pe ea,seara...:)acum depinde cat este de mare,planta...eu mai am inca o Poinsettia...dar i-au cazut frunzele toate,acum a inceput sa dea frunzulite...o am de vreo 3 ani...si primavara "infloreste"...:)..atunci ii place ei..e bine si asa..:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am si eu o pinsettia care acum vara la inceput de august au inceput sa i pice frunzele se rasucesc si cad.. Ce sa i fac sa nu o pierd

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o feresti de razele soarelui..cel mai bine sa o ti la un loc umbros..si sa nu exagerezi cu udatul...Si la a mea,i-au cazut cam toate frunzele...si acum au dat altele..E tot ce pot sa iti spun din experienta mea...nu este un sfat profesionist..

      Ștergere