28 noiembrie 2010

Tort cu Fructe de Padure

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-putina sare
-1 plic zahar vanilat
-razatura de lamaie
-1 varf lingurita praf copt  .


Pentru Crema cu Zmeura:
-1 iaurt simplu mare(200/300 gr)
-150 gr zahar pudra
-1 plic gelatina Dr.Oetker
- 200 ml frisca lichida.
-100 gr zmeura
Pentru Crema cu Afine:
-1 iaurt simplu mare (200/300 gr)
-150 gr zahar pudra
-1 plic gelatina Dr.Oetker.
-200 ml frisca lichida. 
-100 gr afine. 

Pentru Sirop:
-1 fiola esenta de vanilie
-100 gr zahar 
-200 ml apa calduta

Pentru Decorul de Fructe:
-200 gr zmeura
-200 gr afine
-150 gr zahar
-1 plic tort gelee(rosu).Dr.Oetker.

Pentru Ornare:
Frisca batuta din 200 ml frisca lichida.

Mod de preparare:
Incepem cu prepararea blatului:..Se mixeaza cele 5 oua cu un praf de sare,cand sunt batute bine si si-au dublat volumul,,se adauga treptat cele 5 linguri de zahar,si aromele,continuam sa mixam ,pana nu se mai simt cristalele de  zahar.
Faina se amesteca cu praful de copt,adaugandu-se treptat in compozitia de oua,amestecand usor cu o lingura sau spatula,pana la incorporarea totala.
Tapetam forma cu hartie de copt,turnam compozitia de blat,si dam la cuptor ,la foc moderat,pana suprafata blatului devine maronie si trece testul scobitorii.
Pana se raceste blatul,pregatim cremele:
Incepem cu crema de zmeura...Gelatina o punem la hidratat cu 5 linguri apa..sau daca folositi fructe congelate,folositi zeama lasata de fructe,in urma dezghetarii..

Iaurtul il mixam cu zaharul pudra..
In iaurt turnam gelatina ce in prealabil a fost pusa cateva secunde la microunde sau pe bain- marie..(fara a fierbe...doar pana devine lichida..  )
Punem bolul cu iaurt si gelatina la frigider,pana batem frisca...
Cand frisca e batuta bine,o adaugam treptat in compozitia de iaurt...,iar in cele din urma adaugam si zmeura,amestecam usor..
Taiem blatul in 2 pe orizontala,punem prima foaie intr-o tava cu pereti detasabili,insiropam cu ajutorul unei pensule sau linguri..
Daca aveti un inel de tort cu diametru mai mic...e bine...:)..daca nu,confectionati unu'..:),am pus o foaie A4 pe o folie de aluminiu,am pliat marginile si am taiat la inaltimea formei de tort principala..
Am asezat-o in centru primei foi de blat(vezi imaginile)..:)
Am turnat amestecul de crema de zmeura..
Pregatim si crema de afine,in acelasi mod ca si cea de zmeura...
O turnam de jur-imprejurul formei cu crema de zmeura..,venim cu cea de-a doua foaie de blat,decupata...o insiropam si pe ea....dupa care o lasam la frigider cateva ore.
Acum dupa ce crema s-a intarit,scoateti usor,"inelul" din folie de aluminiu,ridicand in sus,putin cate putin,daca vreti puteti incalzi putin folia de aluminiu..la mine nu a fost nevoie..:)
Urmeaza sa punem jeleul de fructe,care-l pregatim in felul urmator,amestecam fructele(afine+zmeura) cu zaharul,punem vasul pe foc,pana se infierbanta bine si atinge punctul de fierbere..Luam vasul deoparte si in compozitia de fructe,presaram praful de tort gelee,amestecam bine,iar compozitia rezultata o punem deasupra tortului de jur imprejurul formei mici cu crema de zmeura..
Lasam din nou la frigider ,pana se intareste si jeleul de fructe..

Intre timp batem frisca ce o sa imbrace tortul..
Scoatem inelul detasabil si decoram dupa preferinta cu frisca batuta.
Acum cand ma uit cat am scris,..:)poate parea prea complicat,nu este deloc...,imaginile spun mai mult,decat am incercat eu sa explic..:)
O poza si in sectiune..:)
Este un tort deliciossss...,poate sunt eu subiectiva,..:))dupa cum puteti observa,suntem fani...fructe de padure,tocmai de asta prajiturile mele contin,(aproape majoritatea )aceste fructe..,iar cand sunt ele in plin sezon,ne pregatim intens pentru sezonul de iarna,sa nu fie nevoie,sa le ducem asa tare,dorul..:))
Aceasta felie este pentru voi,dorindu-va "O saptamana frumoasa"..:)

 

22 noiembrie 2010

Prajiturele cu aroma de vanilie si ciocolata


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-6 albusuri
-6 linguri zahar
-6 linguri faina
-razatura de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-putina sare
-putin praf copt(1 lingurita)

Pentru Crema:
-6 galbenusuri
-150 gr zahar tos
-1 pachet unt
-1 fiola esenta vanilie.

Pentru Glazura:
-100 gr ciocolata(lapte sau amaruie)
-3 linguri frisca lichida.

Mod de preparare:
Pregatim blatul:...Albusurile le mixam bine cu putina sare,adaugam treptat si zaharul,zaharul vanilat,razatura de lamaie..continuam sa mixam ,pana nu se mai simt cristalele de zahar.   
Adaugam si faina amestecata in prealabil cu praful de copt...Amestecam usor,de jos in sus..pana la incorporarea completa a fainii..
Tapetam o tava cu hartie pentru copt..Turnam compozitia,lasam tava in cuptor la foc moderat,pana blatul devine rumen si trece testul scobitorii.
Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Galbenusurile le mixam bine impreuna cu zaharul..Punem vasul pe bain-marie,continuand sa amestecam,pana crema atinge punctul de fierbere,si incepe sa se ingroase..Lasam la racit,iar cand este rece,adaugam esenta de vanilie..
Separat mixam untul,pana devine spuma...apoi treptat turnam compozitia de galbenusuri in untul batut spuma..
Taiem blatul in doua pe orizontala...punem prima foaie de blat,peste care intindem 3/4 din crema,continuam cu cea de a doua foaie..si restul de crema..(1/4).
Lasam prajitura la frigider...pana pregatim glazura..
Asadar,ciocolata o maruntim in bucati egale,le punem intr-o punga, impreuna cu frisca lichida,iar punga o punem intr-un vas cu apa pe foc..Cand este topita complet,o amestecam bine...,taiem un colt al pungii....si decoram dupa preferinta..
Se lasa la frigider pana se intareste glazura...dupa care se portioneaza..
Este o prajitura aromata...rapid de pregatit..,iar acum ca  Sarbatorile vin...este numai buna de asezat pe platouri printre alte prajituri si fursecuri..:)
 

18 noiembrie 2010

Gem de Gutui



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-3 kg gutui
-1,5 kg zahar.
-1 l apa
-2 lamai.
-3 plicuri zahar vanilat.

Mod de preparare:
Gutuile se spala,se curata de coaja si seminte...Se maruntesc la robot sau se dau pe razatoare...,dupa care se stropesc cu zeama celor 2 lamai.
Apa,zaharul si zaharul vanilat se pun pe foc...se lasa sa fiarba putin,pana se leaga ca un sirop..
Se adauga gutuile maruntite in acel sirop,lasandu-se sa fiarba cam 60 minute,amestecand din cand in cand..Timpul scris de mine,e relativ...mai precis ,este gata cand fructele sunt fierte,iar daca luam cu o lingura din compozitie si punem pe o farfurie, aceasta nu trebuie sa curga..
Se pregatesc borcanele...se spala,se pun in cuptor intr-o tava...pentru a le steriliza..
Punem gemul in fiecare borcan,capsam bine borcanele , le punem cu capacul in jos..acoperindu-le,pana la racirea completa.

Si cu acest gem..am incheiat seria conservelor pe anul acesta...:)

14 noiembrie 2010

Prajitura cu Crema Ganache de Ciocolata



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-1 lingurita praf copt
-zahar vanilat,razatura lamaie.
-3 linguri cacao.(in functie de concentratie,mai mult sau mai putin).

Pentru Crema :
-400 ml frisca lichida
-200 gr ciocolata amaruie.
-1/2 plic gelatina alimentara Dr.Oetker.
-1 lingurita miere.(optional)

Pentru Sirop:
-50 ml apa calduta
-2 lingurite zahar
-3 lingurite ness
-1/2 fiola esenta rom.

Pentru Glazura:
-1 ciocolata cu lapte
-3 linguri frisca lichida.
       sau
-200 gr zahar pudra.
-2 linguri ulei
-3 linguri apa fierbinte.

Mod de preparare:   
Pregatim blatul: Batem cele 5 oua cu cele 5 linguri de zahar,razatura de lamaie,zaharul vanilat, pana isi dubleaza volumul si devine o crema deschisa la culoare.
Faina o amestecam cu praful de copt si cacao.
In compozitia de oua,incorporam usor faina/cacao/praful copt...
Intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt..se toarna compozitia,dupa care se da la cuptor la foc moderat,pana capata o culoare rumenie..si trece testul scobitorii.

 Pana se raceste blatul,pregatim crema..
Punem jumatate din cantitatea de frisca lichida,respectiv 200 ml..intr-o cratita pe foc,cand atinge punctul de fierbere,se pune ciocolata rupta in bucatele aproximativ egale..Se ia de pe foc,amestecam continuu pana la topirea completa a ciocolatei...,adaugam si lingurita de miere...
Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa..
Se bate bine restul de frisca lichida (200 ml).
Daca ciocolata este aproape racita,adaugam gelatina pusa in prealabil la microunde( cateva secunde,pana devine lichida)...fara a fierbe..!!Adaugam  si frisca batuta,amestecand usor pana la incorporarea totala...Crema rezultata o lasam putin la frigider,pana pregatim siropul...si taiem blatul..
Blatul il taiem in 2 sau 3 felii orizontale,in functie de inaltimea lui .

Continuam cu asamblarea prajiturii...punand prima foaie de blat,o insiropam cu (ness+zahar+apa calduta+esenta rom),va puteti folosi de o pensula sau lingura..,turnam jumatate din crema,o nivelam pe toata suprafata,asezam si cea de a doua foaie,o insiropam....peste care nivelam si restul de crema..
Se lasa la frigider,cateva ore...pentru a o putea portiona.
Dupa ce le-ati portionat..(eu am preferat de data asta forma dreptunghiulara..)..
Pregatim glazura...de regula folosesc ciocolata si frisca lichida,insa de data asta nu aveam in casa, decat ciocolata cu alune...asa ca am recurs  la reteta mamei...de glazura rapida..:))..
Asadar,zaharul pudra il amestecam cu cacao,uleiul...si treptat putin cate putin punem apa fierbinte,se pune apa foarte putina,deodata..amestecam bine...si ne oprim cand obtinem o glazura consistenta si usor de manevrat,nici prea groasa nici prea subtire...
Cu ajutorul unei lingurite,se pune deasupra fiecarei bucati de prajitura..lasand sa curga si pe margini..
 Se pun la frigider,pentru a se intari glazura...,iar dupa preferinta puteti decora cu cate o avelina din crema...sau frisca...sau ce mai vreti voi..:)
 Este delicioasa,cu un gust puternic de ciocolata si cafea...,combinatia perfecta( pentru noi)..,a unei prajituri la cafeaua de dimineata...si nu numai..:))

8 noiembrie 2010

Tarta cu Ciuperci

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru aluatul de tarta:
-100 gr .unt
-2 oua
-50 ml apa rece
-300 gr.faina alba
-putina sare si oregano .

Pentru umplutura:
-2 oua
-1 ceapa
-1 kg ciuperci proaspete
-200 gr bacon
-2 morcovi
-sare si piper
-patrunjel verde
-50 ml ulei
-daca va plac puteti pune si masline(rondele),eu nu am pus..:)

Mod de preparare:
Pregatim aluatul dupa metoda clasica,amestecam faina cu untul taiat cubulete,adaugam si ouale,sarea,oregano...,apoi apa rece,iar aluatul rezultat se lasa la rece 30-40 minute.
Intre timp pregatim umplutura:
Spalam legumele le curatam,ciupercile le taiem feliute,morcovul si ceapa cubulete,(eu le-am robotit..)..:),iar baconul bastonase .
Incingem uleiul,rumenim baconul,adaugam legumele ,dupa 10 minute adaugam patrunjelul ,sarea si piperul.Lasam la foc mic pana se evapora toata zeama lasata de ciuperci.

Compozitia rezultata o punem la racit,adaugam ouale batute cu un praf de sare.
Intidem aluatul intr-o forma de tarta,intepam cu o furculita din loc in loc...O punem la cuptor 10 minute la foc potrivit..
Peste aluat turnam amestecul cu ciuperci..
Se pune din nou la cuptor la foc potrivit,pana se rumeneste frumos..
Se lasa putin la racit,inainte de a o portiona,cam 10-15 minute..:)..acum na,daca nu mai rezistati se poate si mai putin..:))..cunosc..cunosc...senzatia aceea a pofticiosilor..:))