- 2 pere - 2 banane Pt chec: - 5 ouă
-5 linguri de ulei
-1 cana zahar
-5 linguri de apa
-1 cana faina
-1 praf copt
-1 zahar vanilinat
-razatura de lamaie
-un praf de sare
Perele se spala,se curata de coaja si seminte,si se taie felii..bananele se curata si ele,si se taie in 3 bucati,apoi fiecare bucata in sferturi... Forma in care urmeaza a fi copt checul se unge bine cu unt,si se aseaza feliutele de fructe..
Se separa albusurile de galbenusuri,dupa aceea,se pune pe foc,intr-o cratita,cana de zahar si cele 5 linguri de apa....
Se lasa la topit,pana se formeaza un sirop,cand ridicam cu lingura din acel sirop,sa curga fir subtire fara sa se intrerupa,atunci este gata "siropul", il luam de pe foc si il lasam la racit putin.
Intre timp batem albusurile,impreuna cu sarea,..spuma tare cand intoarcem vasul..sa nu curga.....,apoi adaugam siropul si galbenusurile amestecate cu ulei si arome,(ca o maioneza)..mixand bine ..
In faina punem si praful de copt..si il incorporam treptat in acea compozitie,..mestecand usor..de jos in sus...cu o lingura de lemn...,iar daca faceti la robotul de bucatarie....aceasta etapa,cand puneti faina...lasati pe viteza 1...pana la incorporarea fainii. Se da la cuptor,pt 20-30 minute pana se rumeneste bine..
Se lasa la racit,iar cand s-a racit complet,se rastoarna pe un platou...decorandu-se dupa preferinta...cu ciocolata..sau zahar pudra.
Cam asta e tot...e foarte delicios si aromat..,de data aceasta am topit si cateva linguri de zahar,si am pus in forma inainte de a aseza fructele..,are un gust foarte bun..in combinatie cu aroma perelor si a bananelor...:))
Este foarte gustos,simplu de pregatit...si aleg sa-l prepar,cand nu e timp de stat in bucatarie,si cat sta el la cuptor..poti face si altceva in timpul asta...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pui griller
-500 gr ficatei pui
-1 ceapa sau praz
-50 gr sunca presata
-5 linguri pesmet
-2 oua
-sare
-piper alb
-condimente pt. pui
-curry
-sos de rosii
-ulei
-oregano,rozmarin,busuioc..
Mod de preparare:
Se spala bine ficateii de pui,si se pun la fiert in apa cu putin sare..nu se lasa mult,doar cateva clocote..
Puiul se curata bine,se spala...si se lasa deoparte pregatind umplutura astfel:
Ficateii impreuna cu sunca,ceapa sau prazul,se pun la robot...se toaca marunt,se adauga sare ,piper si condimente pt pui(putin),oualele si pesmetul,si daca va place puteti pune si ceva verdeata,marar sau patrunjel...
Cu aceasta compozitie,umplem partea interioara a puiului,dupa care urmeaza sa prindem cu scobitori..sau eventual sa coasem...pt a nu iesi umplutura afara...eu ales scobitorile..:)
Se unge cu o pensula ,ulei pe toata suprafata puiului,pt a sta condimentele mai bine pe el...si presaram condimente pt pui,sare si piper,curry...
Se pune pe un gratar grill...si se da la cuptor... Intr-un bol ,punem sosul de rosii si putin ulei,impreuna cu oregano,rozmarin,busuioc,si cand e puiul in cuptor,dam cu aceasta compozitie pe suprafata puiului,din cand in cand...pt formarea acelei cruste,delicioase..:)
Se lasa la cuptor,timp de 2 ore,..2 ore si 30 min,..in functie de tipul cuptorului...
Cand este gata,se portioneaza..si se serveste..alaturi de garnitura..si salata...
Dupa sarbatori,mancaruri..refacerea, de dupa...:)...,am trecut la cea de-a 2-a pasiune a mea,florile si plantele de apartament...,si va prezint mai jos,plantele care-mi sunt inflorite...acum in plina iarna..(cel putin calendaristic,pot spune asta)...
Toate florile prezentate mai jos..sunt pt voi...cei ce mai urmariti...si ma vizitati...
Am plecat la adunat de premii,imi cer scuze ca o fac cu intarziere,insa am o perioada aglomerata,si timp de blog tot mai putin...dar,trecem noi si peste asta...:))
Vreau sa multumesc din suflet fetelor ca s-au gandit la mine ,la atribuirea premiilor si lepsei.
De la Ana....am primit "Scrumptious blog award"..Multumesc Ana,iti doresc toate cele bune,si mult succes in tot ceea ce faci..
De la Claudia-Maria,am primit o leapsa draguta ,foarte interesanta,iar intrebarea este "Ce ne uneste??".....Iti multumesc mult de tot Claudia,draga mea... Ce ne uneste?
..Hmm..pare o intrebare simpla la prima vedere..desi nu este foarte explicita..adica ce ne uneste pe noi oamenii in general??!..sau pe noi cei ce "bloguim"...:))..O sa incerc oarecum sa raspund in ambele cazuri...Dupa parerea mea,desi o sa fiu pragmatica ,dar si realista,in acelasi timp...pe toti ne uneste la un moment dat.."interesul",intr-o mai mare sau mica masura...imi pare rau ca spun asta,dar asta am ajuns sa cred...
In afara relatiilor de familie...consider ca toate relatiile indiferent de natura lor,au la baza un interes..., asta pot spune acum,analizand multe situatii..si pot scrie mult la subiectul asta...,concluzia ramane aceeasi,dupa cum spune si expresia populara "interesu' isi poarta fesu'..."..:) din pacate...e trist ca e asa...dar... Ehhh...daca vorbim de noi cei ce "bloguim",...consider ca ne unesc: pasiunile comune,comunicarea,schimbul de experienta,acumularea de noi cunostinte...si curiozitatea...:)
De la Diamondam primit un premiu deosebit un premiu al prieteniei..... "To A Friend",careia ii multumesc frumos,pt faptul ca s-a gandit la mine... Tinand cont de faptul ca am luat cu intarziere premiile,nu pot urmari,sau mai bine zis nu am timp sa vad cine a primit deja premiile acestea si cine nu...,insa pot sa va invit cu mare drag sa le ridicati ,toti cei din blogroll si cei din followers..mi-ati face o mare bucurie..
Va multumesc!!
Un preparat simplu ,nu cred ca are nevoie de multe detalii...dar foarte delicios...:) Avem nevoie de:
-1 kg pastrav proaspat -250 gr malai (faina de porumb)
-200 ml ulei pt prajit
-sare si piper alb
-condimente pt peste
Se curata pestele,se spala,se lasa la scurs,eventual se pune hartie absorbanta....apoi ,se pun condimentele,pe ambele parti.... Se dau bucatile de peste prin malai ..si se pun la prajit...
Este delicios,daca il locul malaiului...folositi fulgi de porumb..ii da si un aspect mult mai placut.
Intre timp se pregateste mamaligutza,se pune apa pe foc.(.250 ml),cu putina sare si putin ulei...cand da in clocot,adaugam malaiul in ploaie..amestecand bine cu telul.
Daca va place puteti pregati si un sos de usturoi cu marar..,dupa cum urmeaza: Amestecam 3 linguri de smantana cu ulei (50 ml) si condimente,(sare si piper alb),amestecand bine cu telul,va rezulta o compozitie asemanatoare maionezei,punem putin otet sau zeama de lamaie...,iar la sfarsit adaugam usturoiul si mararul tocat marunt...continuand sa amestecam bine.. Nu-mi ramane decat sa va urez "Pofta Buna!!"
Am pregatit o pizza,care noua ne place foarte mult...,acum, dupa sarbatorile astea,parca nimic nu ne mai place,in ce priveste "bucataritul"....,asadar,am trecut pe salate,pizza si paste...:))
Pt aceasta avem nevoie de:
-Aluat pizza reteta o gasiti aici
-200 gr Sunca presata
-100 gr salam
-250 gr cascaval +mozzarella.
-200 gr ciuperci
-1 ardei gras rosu
-1 rosie
-anghinare cateva bucati
-masline(eu nu am pus)
-condimente pt pizza
-sos pizza
Aluatul se intinde in tava ce urmeaza a fi coapta,pizza...(eu folosesc tava aragazului,)..care a fost unsa in prealabil cu ulei...peste blat se pune sos de pizza sau ketchup...jumatate din cantitatea de sunca presata care se taie cuburi mici,precum si salamul pastrand 4 felii ptr decor...toate acestea, se pun peste blat,urmeaza cascavalul ras,(jumatate din cantitate)..si ciupercile,anghinarea si ardeiul...
Peste toatese mai pune un rand de cascaval ras..., iar in cele din urma punem cele 4 felii de sunca , 4 felii de salam , 4 felii de rosii...si bucati de mozzarella..presaram oregano sau condimente pt pizza...si dam la cuptor.
Este gata cand marginile sunt rumenii,iar cascavalul si mozzarella topite,si formata acea crusta delicioasa...:)..Se portioneaza si serveste dupa preferinta cu sos de pizza.
Am primit aceasta leapsa de la Laura Blaauwiekel ,careia ii multumesc mult...incerc sa raspund in linii mari.. cu 10 rezolutii pt 2010,bazandu-ma pe expresia "ai grija ce-ti doresti ,ca s-ar putea sa ti se intample"...:).Cand ma gandesc la ce-mi doresc pt 2010,imi trec prin cap o multime de dorinte...insa consider ca unele trebuie sa ramana doar ale mele..:D
Asadar:
1.Sa fim sanatosi noi si familiile noastre,e tot ce ne putem dori cel mai mult.
2.Sa fie anul 2010,cel putin la fel de bun ca anul 2009.....acesta a fost un an bun pt noi,din multe puncte de vedere,inclusiv profesional si personal..
3.Sa ne intalnim cat mai des posibil...cu cei dragi noua..care sunt departe..:(
4.Sa calatorim mai mult..sa vizitam locuri noi...intr-o croaziera,de ce nu?!..:)
5.Sa facem mici modificari prin casa...,mici investitii..
6.Sa am mai mult timp pt pasiunile mele "bucatarit" si "gradinarit" ...si evident timp mai mult pt blog...
7.Sa citesc mai mult..nu doar presa,documente si evidente...:)
8. Sa socializez mai mult.
9.Sa continui cursurile incepute.
10.Mai sunt cateva dorinte importante,..care prefer sa ramana... doar ale noastre...:D
Provocarea o lansez tuturor blogurilor din blogroll...asa ca va astept pe toti sa o ridicati...cei ce nu ati facut-o deja...
Va multumesc!
Am primit doua premii minunate de la doua persoane deosebite,...respectiv "Sunshine Award" de la Claudia-Maria si "Very Beautiful Blog" de la Livia.
Va multumesc din suflet,fetelor..mult succes in tot ceea ce faceti....mi-ati facut o mare bucurie acum la inceput de an,fiind si primele premii pe anul asta..:)
Il daruiesc si eu cu mare drag,urmatoarelor bloguri:
Astazi,fiind o sarbatoare importanta ortodoxa,Boboteaza...m-am gandit sa postez si eu o reteta cunoscuta si specific romaneasca..oarecum,in ton..cu aceasta sarbatoare...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 kg picioare porc
-1 ureche porc
-200 gr carne macra
-sorici de porc..
-2 cepe
-1 capatana usturoi..
-sare,piper,foi dafin .
-1 plic gelatina Dr.Oetker
Mod de preparare:
Se spala si parlesc foarte bine,picioarele de porc si soriciu....,se pun intr-o oala de 6 l,impreuna cu ceapa,sarea,piperul si foile de dafin,completandu-se cu apa,pana la acoperirea totala,a oaselor si carnii.
Se lasa sa fiarba pana cade carnea de pe oase...la oala cu presiune,nu dureaza mai mult de 30 minute.
Intre timp:
Usturoiul se curata si se piseaza,lasandu-se deoparte cu putina sare si apa.
Gelatina se pune si ea la hidratat cu putina apa rece.
Cand trece timpul de fierbere,se scoate carnea,cartilagele si soriciu,se lasa la racit...si se taie bucati,asezandu-se in boluri.
Usturoiul se pune in supa, in care a fiert carnea...se mai da intr-un clocot....urmand sa punem si gelatina in care am pus putina supa fierbinte,inainte de a o turna in oala.
In boluri dupa ce ati pus carnea si soriciu',puteti pune si patrunjel verde..pt decor si pt gust.
Se toarna supa rezultata in fiecare bol...dupa ce am trecut-o prin sita. Se lasa la racit,...se acopera fiecare bol cu folie....si se dau la rece....la frigider.. deoarece ,conditiile meteo,nu ne permit...stiti cum se zice in popor...."Gerul Bobotezei"..,din pacate anu' asta..nu prea putem spune asta...:)
Este o prajiturica foarte gustoasa,aromata..si foarte simplu de preparat...,s-a gasit in platoul cu prajituri in noaptea de Revelion...si s-a bucurat de un real succes...:))...a avut "trecere..."...:) Asadar,avem nevoie de uramtoarele ingrediente:
Crema:
-1 pachet unt sau 1 pachet de margarina Unirea..(eu folosesc margarina)
-100 gr zahar pudra
-3 linguri de cacao
-1 esenta rom.
-100 ml lapte pasteurizat.
Mod de preparare crema:
Margarina sau untul se topeste pe foc,cu o seara inainte...cand s-a racit,se pune in frigider pana a 2-a zi...cand se taie pe jumatate si se goleste apa continuta de unt sau margarina.
Se pune margarina sau untul, in bolul pt mixer,impreuna cu zaharul pudra ,cacao si esenta rom....se mixeaza bine.
Laptele se pune la incalzit intr-o craticioara pe foc,il lasam pana se incalzeste bine,(fara a fierbe).
Cantitatea de lapte de mai sus, e relativa...eu torn putin cate putin, in fir subtire,continuand sa mixez,pana ajunge crema la consistenta dorita..Puteti turna fara grija...ca o sa se taie crema,odata eliminata apa, continuta de unt sau margarina...nu are cum sa se "taie"..:)
Blatul se taie in 2 bucati,la mijloc se pune crema,iar deasupra puteti glazura cu ce doriti....eu de data asta,am folosit tot crema ...
Va prezint mai jos cateva idei pt aperitive,exceptie facand mezelurile si branzeturile,care sunt nelipsite, zic eu ....din fiecare platou al unei mese festive reusite. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr.carne pui,vita sau porc.(ideal ar fi sa folosim carne de pui)..:)
-2 cepe tocate marunt
-2 oua
-100 gr pesmet
-sare,piper,marar si patrunjel verde,boia de ardei dulce,curry.
-200 ml ulei pt prajit.
-50 gr seminte susan
-2 catei de usturoi.
Modul de preparare e foarte simplu,procedam exact ca si la chiftelele simple...respectiv carnea se toaca,impreuna cu ceapa,usturoiul se pun oualele,pesmetul,condimentele si verdeata,amestecand bine compozitia.
Punem uleiul la incins,si formam bile rotunde ,care urmeaza a fi "tavalite" prin semintele de susan...si puse la prajit...pana devin rumenii....puteti opta si pt varianta la cuptor.
500 gr file de peste(fara oase)
-3 oua
-150 gr pesmet
-250 ml ulei
-sare,piper
Fileul de peste se toaca la robot,adaugandu-se treptat celelalte ingrediente,oua,jumatate din cantitatea de pesmet si condimentele.
Din aceasta compozitie se formeaza "baghete"(crochete),se dau prin pesmet si se prajesc in ulei incins pana se rumenesc...
Sunca cu felii de branza Hochland.
Este un aperitiv pe cat de simplu pe atat de aspectuos si foarte gustos..
-300 gr Sunca York..(eu aici pe platoul acesta am folosit un rand Sunca si un rand Mortadela)
-1 pachet felii branza Hochland. Prea multe nu sunt de spus..:),dupa cum arata si imaginea...se pune alternativ,o felie de sunca ,una de branza,si tot asa..ajungand undeva la 5 de sunca si 4 de felii de branza...La formele rotunde de sunca, se taie in triunghiuri...,iar la Sunca York patrata,se taie in patratele..
Salata de vinete
Pregatim salata de vinete,dupa reteta clasica...si dupa preferinta ,cu maioneza sau fara...
Se coc vinetele pe toate partile..se lasa la racit..intre timp tocam ceapa..si o punem cu sare..(pt a scoate acea "amareala")..,dupa care curatam vinetele le tocam..si le amestecam cu ceapa..si maioneza,(preparata dintr-un galbenus fiert si unu crud..2 linguri de mustar,un praf de sare...si ulei..amestecand continuu cu mixerul).
Eu mai pregatesc la ocazii - salata de boeuf reteta o gasiti aici -ciuperci umplute reteta o gasiti aici -oua umplute reteta o gasiti aici