Mod de preparare: Pregatim fructele:Spalam si curatam gutuile de coaja,le taiem in jumatati,scoatem casuta seminala...
Forma de tort se unge cu unt,se adauga zaharul pe toata suprafata inclusiv pe peretii formei. Asezam jumatatile de gutui,in care in prealabil am pus gem/dulceata in locul semintelor..imaginile sunt relevante in acest sens..:)
Dam forma la cuptor pentru 10-15 minute,in functie de tipul cuptorului...trebuie ca fructele sa se inmoaie,si zaharul sa se topeasca devenind caramel. In timpul asta pregatim blatul ce o sa vina peste fructe.. Asadar,separam albusurile de galbenusuri.. Albusurile le batem bine cu un praf de sare si 3 linguri apa..,iar cand sunt batute bine,adaugam treptat 3 linguri de zahar,continuand sa mixam,pana nu se mai simt cristalele de zahar.. Galbenusurile le mixam cu 3 linguri de zahar,3 linguri de apa,6 linguri de ulei,zaharul vanilat si razatura de lamaie.. Adaugam albusurile in compozitia de galbenusuri..amestecand usor de jos in sus...In cele din urma adaugam si faina amestecata cu praful de copt..,continuand sa amestecam usor .. Scoatem forma din cuptor,turnam blatul peste fructe...intindem pe toata suprafata..
Lasam la cuptor 25-30 minute,pana blatul devine rumen si trece testul scobitorii..
Dupa racire,rasturnam pe un platou...
Se poate decora cu frisca,zahar pudra si ce mai preferati voi....
Este delicioasaaaaa...,iar aroma si mirosul gutuilor...nu se pot exprima in cuvinte...:))..nici macar in fotografii...:))..din pacate..:)
Au aparut de ceva vreme,portocalele aromate,zemoase si foarte dulci..ideale pentru o prajitura diplomat...asa cum noua ne place..:)) Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru blat: -3 oua -6 linguri zahar tos -6 linguri faina -6 linguri apa -6 linguri ulei -zahar vanilat,coaja rasa de lamaie+portocala -putina sare.
Pentru crema: -4 oua -150 gr zahar -500 ml lapte -2 linguri amidon -300 ml frisca lichida -2 plicuri zahar vanilat -2 plicuri gelatina alimentara Dr.Oetker. -2 portocale mari sau 3 mai mici
Pentru decor -2 portocale .
Mod de preparare: Pregatim blatul,modul complet de preparare il gasiti aici..,singura diferenta constand in forma blatului..acolo este una rotunda..,iar pentru aceasta prajitura am folosit tava aragazului. Pana se raceste blatul,pregatim crema,dupa metoda clasica...si anume..: Separam albusurile de galbenusuri,..Galbenusurile le amestecam cu zaharul,amidonul,zaharul vanilat si laptele,se pune mai apoi pe foc.. la bain-marie.. Gelatina se lasa la hidratat in 10 linguri de zeama scursa din portocale.. Taiem fructele,cele pentru crema in cuburi,iar cele pentru decor felii subtiri...dupa care se pun intr-o sita,sa se scurga de zeama.. Batem bine si albusurile. La fel procedam si cu frisca.. Cand compozitia de galbenusuri s-a ingrosat,se da deoparte lasandu-se sa se tempereze..Daca e racita complet,se adauga gelatina pusa in prealabil, pe bain marie...sau microwawe,pana devine lichida,fara a fierbe..!!Adaugam si albusurile batute bine,omogenizam si lasam la frigider pentru putin timp.
In timpul asta pregatim formele de chec,cu folie alimentara...,iar pe fund punem feliile de portocale..(dupa cum arata si imaginile). Blatul il taiem in 6 felii pe lungime..(in functie de inaltimea si lungimea formelor de chec)..eu am taiat numai 4 felii...si dupa cum vedeti..nu mi-au ajuns..am completat cu piscoturi..:))..Asadar tapetam peretii formelor de chec cu fasii de blat.. Scoatem bolul cu crema din frigider,adaugam frisca si portocalele,amestecam bine de tot ,turnam in forme,iar deasupra completam cu alta fasie de blat..,acoperim cu folie si dam la frigider pentru cateva ore bune..eu am lasat pana dimineata..
A doua zi se rastoarna pe un platou...,daca vreti puteti decora cu frisca si fructe...eu l-am lasat asa..:) Va invit la o felie aromata si foarte foarte delicioasa...de diplomat..:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: -1 vanata mare -200 gr sunca presata -200 gr cascaval -sare ,piper -patrunjel si marar (optional)
Mod de preparare: Cred ca fotografiile "spun" totul despre modul de preparare,care este unul intradevar simplu si rapid..:)
Vinetele se spala,se curata de coaja...se taie in felii pe lungime ,presaram sare pe ambele parti,le lasam un timp,pana portionam cascavalul,sunca..si pregatim vasul care o sa intre la cuptor.. Incingem grill-ul...,fiecare felie de vanata o stergem cu hartie absorbanta si incepem sa le asezam pe grill...le coacem pe ambele parti. Se lasa la racit...apoi pe fiecare felie se pune cate o felie de cascaval si sunca si se ruleaza..eu le-am prins cu scobitori.. Se aseaza intr-un vas termorezistent tapetat cu unt..pe deasupra dupa preferinta se mai rade cascaval..eu am pus fasii de branza topita(felii). Se da la cuptor la foc moderat... 30 minute..
Se servesc simple sau cu garnitura..(avand grill-ul incins,am pus si cateva felii de cartofi)..
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru Blat: -3 oua -6 linguri zahar -6 linguri faina -6 linguri apa -6 linguri ulei -esenta rom si razatura de lamaie -putina sare. -3 linguri cacao.
Pentru crema: -1 iaurt mare simplu(200/300 gr) -150 gr zahar pudra -2 plicuri gelatina Dr.Oetker. -250 ml frisca lichida -300 gr zmeura -1 fiola esenta vanilie.
Pentru decor: -100 gr ciocolata -3 linguri frisca lichida.
Mod de preparare: Pregatim blatul dupa cum urmeaza,batem albusurile cu putina sare si apa(3 linguri),cand sunt batute bine,adaugam treptat jumatate din cantitatea de zahar(3 linguri ),continuand sa mixam pana nu se mai simt cristalele de zahar.Separat mixam si galbenusurile cu zaharul,esenta de rom,razatura de lamaie,apa(3 linguri )si uleiul treptat ca la maioneza.Faina se amesteca cu cacao si praful de copt. Compozitia de galbenusuri se adauga compozitiei de albusuri,mixam bine...,iar in cele din urma adaugam faina+praf copt+cacao,amestecand usor cu o lingura de jos in sus. Tapetam forma de tort cu hartie de copt,turnam compozitia si o dam la cuptor la foc moderat,pana devine rumen blatul...si trece testul scobitorii..:)
Pregatim crema,pana se raceste blatul.:)...Iaurtul il amestecam cu zaharul pudra...Gelatina o punem la hidratat in 10 linguri de compot sau apa. Zmeura o punem intr-o sita sa se scurga(daca folosim zmeura congelata). Punem bolul cu gelatina la microunde sau la bain -marie,pana se dizolva granulele(fara insa a fierbe,doar pana devine lichida).O adaugam in bolul cu iaurt...dupa care punem pentru putin timp la frigider,pana batem frisca. Adaugam frisca in compozitia de iaurt,amestecam bine....apoi impartim in 2 boluri compozitia rezultata.In una din ele,punem zmeura...,iar in cealalta fiola de esenta de vanilie.
Intr-o forma de tort detasabila,punem blatul,il insiropam,...apoi intindem crema de zmeura ,peste care intindem crema cu esenta de vanilie...lasandu-se peste noapte la frigider. A doua zi,punem ciocolata intr-o punga impreuna cu frisca lichida...innodam punga,o introducem intr-un vas cu apa fierbinte si o lasam acolo,pana se topeste complet ciocolata..taieam punga la un colt...si facem forme dupa preferinte...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: -1 conopida mica -maioneza(dintr-un galbenus,2 linguri mustar,sare,piper alb,ulei-250ml) -2 linguri smantana -3 catei de usturoi sau praf de usturoi. -eu am pus si cateva ciuperci din conserva.
Mod de preparare: Conopida se spala se curata,se fierbe in apa cu sare.. Se lasa la racit,apoi se marunteste dupa preferinta...
Pregatim maioneza dupa metoda clasica,galbenusul se amesteca cu sare,piper,mustar si treptat cu uleiul,continuand sa amestecam . Usturoiul il pisam,...il adaugam maionezei...,iar in cele din urma adaugam si smantana. Daca doriti sa puneti si cateva ciuperci,acestea le maruntiti si le amestecati cu conopida.. Peste conopida se pune maioneza,amestecand bine de tot.. Se lasa la frigider ...inainte de servire...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: -1 kg. pastrav -2 oua -250 gr alune -100 gr faina -sare,piper alb -condimente pentru peste -ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Pestele se spala...se curata,se sterge bine cu hartie absorbanta,se condimenteaza si pe o parte si pe alta. Alunele se maruntesc,ouale se bat cu sare si piper.
Bucatile de pastrav se dau prin faina,ou..si in cele din urma prin alune... Se pun la prajit in ulei incins.
Se intorc pe ambele parti,pana se rumenesc bine...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: -1 conopida potrivita -2 oua -300 gr cascaval ras -300 gr smantana -sare,piper alb -marar(optional)
Mod de preparare: Conopida se spala,se curata...se pune la fiert in apa cu sare.
Cand este fiarta,se scoate intr-o sita...sa lasa la racit,apoi se desface in buchete mici. Intr-un vas batem ouale cu sare si piper...adaugam smantana si mararul(optional).. Cascavalul il dam pe razatoarea mica...
Pregatim un vas termorezistent..il tapetam cu unt,punem un rand de cascaval ras...peste care asezam un rand de conopida....continuam cu un rand de smantana , cascaval ras....,inca un rand de conopida,smantana...si cascaval ras.. Se da la cuptor pentru 40 minute la foc moderat,...pentru gratinare...
Este delicioasa...se serveste calda...dar si rece, e la fel de buna..:)
Aceasta tarta am vazut-o in revista "Bucataria pentru toti",mi-a placut mult cum arata,asa ca....am trecut-o pe lista pentru acest sfarsit de saptamana..:) Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: Pentru crusta: -400 gr.faina alba -100 gr unt -4 linguri apa rece. -1 lingura zeama de lamaie
Pentru umplutura si decor: -1 kg prune (700 gr pentru umplutura..si 300 gr pentru decor) -200 gr zahar -200 gr miez de nuca
Mod de preparare: Pregatim aluatul de tarta in felul urmator:amestecam faina cu untul,apa si zeama de lamaie.Framantam bine pana se omogenizeaza,dupa care il punem in frigider pentru cel putin 1 ora.
Intre timp,pregatim fructele...le spalam ,le curatam de codite... 300 gr de prune le punem deoparte pentru decor...,iar celor 700 gr prune le scoatem samburii. Pregatim din cele 700 gr prune si cele 200 gr zahar,un piure de prune...aceasta operatiune o puteti executa cu blender,mixer...etc..etc.. Pregatim forma de tarta rotunda..o tapetam cu unt...intindem o foaie,o asezam bine pe forma tartei.
Adaugam piureul de prune ,nivelam pe toata suprafata formei.. Prunele pentru decor,le taiem in jumatati...asezandu-le cu scobitura in sus..una langa alta...in piureul de prune..
In locul samburelui, se pun nucile...se presara pe fiecare miez de nuca,zahar tos si scortisoara.. Se da la cuptor la foc moderat pentru 30-40 minute in functie de tipul cuptorului,pana se rumeneste uniform.