Ingrediente: -2 kg ardei capia sau gogosar rosu,(eu am folosit ardei capia). -4 kg rosii bine coapte
-4 ardei foarte iuti..:) -500 gr ceapa alba -1 capatana potrivita de usturoi -2 linguri sare grunjoasa -1 lingura piper macinat -4 foi dafin -4-5 frunze oregano
-4-5 frunze busuioc -150 gr zahar tos -100 ml otet (de preferat otetul de mere ) Acestea sunt cantitatile ce le-am folosit eu..adaptate gustului nostru..asadar,puteti pune mai putin sau mai mult in functie de preferintele voastre..,iar daca vreti sa fie un ketchup dulce,nu puneti deloc ardei iute..si reduceti cantitatea de piper..
Mod de preparare: Incepem cu ardeii,pe care ii spalam bine,ii stergem si ii punem la copt pe plita ...Intre timp spalam,taiem si tocam celelalte legume... Rosiile le spalam ,taiem sferturi...dupa care le dam prin masina de rosii,pentru a separa pulpa.. de coji si seminte..
Ceapa si usturoiul se curata,se spala si se marunteste la robot impreuna cu ardeii iuti.
Cand ardeii capia.. s-au copt.. presaram sare peste ei ..ii lasam acoperiti pana se racesc...dupa care ii decojim,si curatam foarte bine..,urmeaza sa-i maruntim si pe ei la robot..
Amestecam sucul de rosii ,ardeii ,ceapa/usturoiul/ardeii iuti,otetul si zaharul....impreuna cu condimentele...si le lasam sa fiarba 90 minute-100 minute,la foc moderat,pana se ingroasa bine..si scade mai mult de jumatate..
Dupa trecerea timpului de fierbere,scoatem frunzele de dafin,oregano,busuioc...,mixam foarte bine compozitia cu un mixer vertical...
In timp ce ketchup-ul fierbea...am pregatit sticele...le-am spalat si clatit foarte bine,apoi le-am lasat in tava cuptorului la foc mic...la fel procedam si cu capacele... Scoatem sticlele,cand ketchup-ul e gata de pus in borcane...il turnam in fiecare sticla...si capsam..
Se pun din nou in tava cuptorului la foc mic,pentru 60 minute..sau daca va grabiti le puneti intr-un vas cu apa pe foc...,dupa care le acoperiti si le lasati asa pana cand s-au racit complet..(pana a doua zi)..
Ingrediente: Pentru Blat: -3 oua -12 linguri zahar tos -12 linguri faina -12 linguri ulei -12 linguri lapte -1 plic zahar vanilat -razatura de lamaie -1/2 plic praf copt -putina sare Pentru Decor: -500 gr prune -100 gr zahar tos -50 gr unt -dulceata (optional)
Mod de preparare: Pregatim forma de tarta in care urmeaza a fi coapta prajitura...Asadar,..ungem bine forma cu cele 50 gr de unt...peste unt presaram zaharul tos pe toata suprafata inclusiv pe peretii formei..
Prunele se spala bine,se curata de samburi..si le asezam in forma..
In fiecare jumatate de pruna se pune cate putina dulceata sau gem...ce aveti in casa...(am folosit de afine)..
Dam forma la cuptor...incins in prealabil...si o lasam acolo pana pregatim blatul ce vine turnat deasupra.. Pregatim blatul dupa cum urmeaza..Mixam ouale cu putina sare ,zaharul vanilat,razatura de lamaie si zaharul tos...pana devine o crema alba , groasa..Adaugam uleiul si laptele continuand sa mixam..pana la omogenizare...Separat, amestecam faina cu praful de copt... ce urmeaza a fi incorporate in compozitia de oua (aceasta operatiune o executam doar cu o spatula sau lingura,cu miscari usoare de jos in sus)..
Scoatem forma din cuptor,adaugam compozitia peste prune...
Dam din nou forma la cuptor pentru 30 -35 minute la foc moderat..pana blatul devine rumen..
Lasam sa se raceasca putin..apoi intoarcem prajitura...
Se presara zahar pudra pe deasupra...
.....Si...evident se serveste cu mare,mare pofta..:))
Ingrediente: -1 kg fasole verde -500 gr ciuperci proaspete sau 1 conserva ciuperci -2 cepe -1 ardei gras -1 gogosar -5 catei de usturoi -sare si piper alb -marar si patrunjel verde(cateva fire) -100 ml ulei de masline -2 rosii
Mod de preparare: Spalam bine fasolea verde si o taiem bucati mici,la fel procedam si ciupercile...Ceapa se curata se spala si se taie marunt..Ardeii ii spalam ,curatam de samburi,si ii taiem fasii..Usturoiul se piseaza,peste care punem putina sare si putina apa.. Intr-o oala punem apa si sare,cand incepe sa clocoteasca.. adaugam fasolea verde...,lasam sa fiarba 5 minute...,dupa care o scoatem si lasam la scurs intr-o sita..
Intre timp,cat fierbe fasolea...calim celelalte legume.. Intr-un wok ,turnam uleiul.. lasam sa se incinga...adaugam ceapa,ardeii si ciupercile...condimentam cu sare si piper...amestecam din cand in cand...pana legumele s-au calit,iar daca folositi ciuperci proaspete,lasati pana se evapora apa lasata de ciuperci..La sfarsit adaugati mararul si patrunjelul tocate marunt..
Pregatim un vas termorezistent din sticla sau ceramica...Ungem forma cu unt si presaram putin pesmet...Fasolea o amestecam cu celelalte legume,asezand-o mai apoi in vasul termorezistent...
Deasupra punem cateva felii de rosii...
Dam vasul la cuptor pentru 40 minute...Scoatem apoi din cuptor,turnam mujdeiul de usturoi,pe toata suprafata...si mai dam vasul la cuptor pentru 10 minute..