31 august 2009

Spathiphyllum-o planta superba de apartament.

Mi-a inflorit cam tarziu anul asta...dar e bine si asa..

Spathiphyllum ca de altfel majoritatea plantelor tropicale înfloreşte în aproape orice sol bine drenat. Majoritatea crescătorilor folosesc un amestec de turbă, scoarţă şi nisip.
Cu toate că Spathiphyllum este cultivată în ghivece de 7.5 - 42 cm cele mai des folosite sunt ghivecele de 15, 20, 25, 35 cm.

Udarea se face în general săptămânal în funcţie de condiţiile de mediu ale locului unde se găseşte planta (căldură, umiditatea atmosferică, lumină, etc.).
Mulţi cultivatori pun foarte multă apă astfel încât pământul muşteşte, solul trebuie menţinut jilav, dar nu trebuie ca apa să fie în exces. Pământul trebuie să se usuce puţin între două udări. Uscarea excesivă a solului poate duce la ofilirea şi îngălbenirea frunzelor.
Când udaţi planta folosiţi apa la temperatura camerei. Dacă folosiţi apa de la reţeaua de apă a oraşului lăsaţi-o o perioadă pentru ca clorul să se poată evapora.

Spathiphyllum supravieţuieşte luminii scăzute din interiorul locuinţei dar preferă camerele luminoase. Se pot aşeza lângă ferestrele sudice în spatele perdelei. Nu se vor pune plantele în soare direct deoarece frunzele vor fi arse.
În general Spathiphyllum nu are nevoie să fie fertilizat. Dacă totuşi doriţi să îl fertilizaţi puteţi folosi un fertilizant echilibrat (ca de exemplu 20 - 20 - 20) (N - P - K).
Plantele de interior cresc în general încet şi de aceea nu prea au nevoie de fertilizare. Când fertilizaţi folosiţi o concentraţie de aproximativ 1/4 din cea recomandată.
Fertilizarea în exces poate duce la arderea vârfurilor rădăcinii.

UmiditateUmiditatea ideală este cuprinsă între 25 - 30%, dar Spathiphyllum poate tolera pe o perioada lungă şi o umiditate de 10 - 15%. Boli şi dăunători
Unul din marile avantaje ale cultivării Spathiphyllum este acela că are puţine probleme cu dăunătorii.
Cele mai întâlnite probleme sunt bolile rădăcinii şi ale tulpinii şi ele sunt datorate în special surplusui de apă.
Deoarece Spathiphyllum are frunze late acestea trebuie şterse periodic cu o cârpă umedă pentru a înlătura praful, ocazie cu care vor fi înlăturaţi şi o seamă de dăunători care se adună în general pe partea inferioară a frunzelor
.

Înmulţire
Înmulţirea se poate face prin seminţe sau prin divizarea tufei. Pe scară industrială înmulţirea se face "in vitro".

Utilizare
Planta este cultivată ca o plantă decorativă atât prin frunzele de un verde închis cât şi prin florile albe foarte decorative. (wikipedia.org)

29 august 2009

Prajitura cu zmeura.."Scufita Rosie"..

Este o prajitura delicioasa...racoritoare si nu ocupa mult timp prepararea ei..

Reteta pentru blat o gasiti aici .
Pentru crema avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

-1 plic de frisca

-500 gr zmeura
-250 gr.branza dulce
-1 plic zahar vanilinat
-150 ml lapte rece.

Mod de preparare crema:
Se amesteca branza cu zaharul vanilinat,frisca se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj,dupa care se incorporeaza treptat in compozitia din branza.Crema astfel obtinuta se intinde pe blatul racit si se mai lasa la frigider 30 minute pentru a se intari.Dupa care asezam zmeura pe toata suprafata.

Pt decor avem nevoie de :
-1 plic de tort gelee rosu
-100 ml smantana pt frisca
-si cateva bucati de zmeura
Jeleul pentru tort se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj,se toarna peste fructe si crema de branza cu frisca..



25 august 2009

Vinete umplute cu pui si legume..la cuptor.

Este un preparat delicios...rapid de pregatit..,si daca e sezonul legumelor noastre..sa ne bucuram acum de savoarea lor...fie proaspete..fie preparate termic..,acest preparat se intalneste in special..in bucataria turceasca...


Avem nevoie de :

- 2 vinete
-1 ceapa
-1 ardei gogosar
-200 gr carne de pui
-1 rosie
-100 ml ulei
-100 gr cascaval
-sare,piper alb si patrunjel verde..eu pun si curry pt acea culoare aurie si pt gustul deosebit.

Mod de preparare:
Spalam legumele,vinetele le curatam de coaja,si le taiem in doua....ceapa,ardeiul si rosiile taiate cuburi mici.
Carnea de pui se spala si se taie si ea,cuburi mici.Intr-o tigaie punem putin ulei si asezam jumatatile de vinete..le lasam sa se caleasca putin,intorcandu-le si pe-o parte si pe alta,apoi le scoatem pe-un platou...si in acel ulei,punem ceapa,ardeiul sa se caleasca ,urmand sa adaugam carnea de pui...condimentele si rosiile..le lasam sa fiarba in acel suc format din ingredientele folosite...,iar spre sfarsit punem patrunjelul verde tocat marunt..
Intre timp,scobim vinetele pe mijloc si acel mijloc poate fi folosit si el la "umplutura"...(asta daca doriti.)..Dupa ce am scobit...le asezam intr-o tava sau vas de yena..presaram putina sare pe toata "scobitura"...si le lasam asa...pana e gata, compozitia de legume si pui..,care urmeaza a fi asezata in acele vinete scobite.

Dam cascavalul pe razatoare..si il asezam pe deasupra pe toata suprafata vinetelor..

Cam asta ar fi tot...se pun la cuptor pt 10-15 minute...asa arata la final...



24 august 2009

Premiul "Kreativ blogger"...de la Carmen

Am primit un premiu de la Carmen..ii multumesc din suflet..,nu poate decat sa ma bucure si onoreze, fiind al doilea premiu primit .


Il ofer si eu, cu mare drag,urmatoarelor bloguri:

Ala's Cooking

Libra

Reteteilustrate

Bucatariaromaneasca

Oana's kitchen

Sydonia blog

Precum si tuturor cititorilor acestui blog..

23 august 2009

Recunoasteti planta?...:)

Spuneam intr-un comment ,ca o sa revin cu un post special acestei plante superbe,careia nu-i cunosc numele...este o planta de gradina...,creste sub forma unei tufe...ziua ,stau inchise florile..si seara se deschid si miros foarte,foarte frumos..



22 august 2009

Premiu de la Sydonia...

Am primit un premiu de la Sydonia,..careia ii multumesc foarte mult...,m-a surprins si bucurat in acelasi timp.


Il daruiesc si eu cu mare drag,tuturor persoanelor din blogroll...precum si tuturor cititorilor blogului.

19 august 2009

Crap cu sos de marar..si cartofi nature

Este un preparat delicios.. rapid de pregatit..puteti opta pt orice garnitura, potrivita preparatelor din peste...eu am ales pe cea de cartofi nature...

Ingrediente:
-500 gr. file de crap

-100 gr smantana (eu am pus jumatate iaurt,jumatate smantana)
-500 gr cartofi
-condimente Delikat pt peste
-200 ml ulei (50 ml se pun in sos,restul pt prajit fileurile)
-sare si piper alb
-patrunjel si marar verde.
-2 catei de usturoi pisati bine
-cateva felii de lamaie.
Mod de preparare:
Spalam fileurile si le punem pe o hartie absorbanta,pana la uscarea completa,dupa care condimentam pe toate partile cu sare,piper si condimente speciale pt peste,le dam prin faina si le punem la prajit in ulei incins.

Acum urmeaza sa pregatim sosul...(intre timp punem cartofii spalati,curatati si taiati cuburi la fiert cu sare si o lingura de ulei)...Asadar,sosul il pregatim astfel: amestecam smantana cu ulei (50 ml) si condimente,(sare si piper alb),amestecand bine cu telul,va rezulta o compozitie asemanatoare maionezei...,iar la sfarsit adaugam usturoiul si mararul tocat marunt...continuand sa amestecam bine..
Cand cartofii sunt fierti, se scot usor sa nu se zdrobeasca....si ii asezam intr-un vas..un rand de cartofi,putin ulei si patrunjel verde..,iar un rand de cartofi ,putin ulei si patrunjel verde..dupa care ii acoperim si ii mai punem 10 minute la cuptor.
Se aseaza pe un platou si se decoreaza dupa preferinta....



18 august 2009

Flowers again..:)

A venit si randul.. Hibiscusului, Crizantemelor,Asterului(ochiul boului),,Craitelor..sa infloreasca,pe langa Dalii..care le-am tot fotografiat,ele sunt tot timpul inflorite.:)









15 august 2009

A inflorit "Steaua Serifului"...:)

Este prima oara cand infloreste,acest cactus,nu ma asteptam sa fie asa frumoasa floarea...are o textura deosebita.. si niste peri fini..ce mai ..este superba!!A inflorit .. acum de ziua mea onomastica.:)..de Sf Maria...si cu aceasta ocazie,urez si eu "LA MULTI ANI"...tuturor sarbatoritilor,zilei..


Stapelia Gigantea (Steaua Serifului).. este o planta suculenta care provine din Africa de Sud si Namibia, si care include aproximativ 50 de specii. Florile sunt ciudate, in forma de stea, cu cinci petale de culoare rosie, purpurie sau galbena, adeseori cu dungi.
















Ingrijire:
Majoritatea speciilor de Stapelia sunt usor de crescut. Altele, mai ales cele cu tulpini acoperite cu peri si cu flori neobisnuite sunt mai pretentioase si necesita o udare atenta in timpul perioadei de crestere; eventual, apa sa fie amestecata cu un fertilizator pentru a tine planta sanatoasa. In timpul verii, cand este foarte cald si inainte ca florile sa se deschida se uda des. Pe perioada de iarna nu se uda. Temperatura apei trebuie sa fie de minim 10C, avand grija ca planta sa nu se ude. O sursa de caldura poate ajuta plantele mai firave sa treaca peste lunile reci. In habitatul lor natural, majoritatea speciilor de Stapelia cresc sub tufe si prefera umbra, insa ca plante de interior ele pot fi expunse la soare nu prea puternic.














Este de preferat sa fie plantate in ghivece de pamant, mai ales speciile delicate. De asemenea, pentru ca radacinile sa nu stea in umezeala, este bine sa se aseze un strat de pietricele la fundul ghiveciului. Unii crescatori prefera sa foloseasca ingrasamant mineral pentru a micsora sansele ca radacina plantei sa fie atacata de ciuperci.













Inmultire:
Prin seminte sau prin taierea tulpinilor (primavara, inainte sa inceapa perioada de crestere).(www.incasa.ro)


11 august 2009

Salata de paste cu ton.

Am revenit la salate...:)...azi am facut una din paste si ton,e delicioasa si rapid de pregatit...

Ingrediente:

-1 punga de paste ce forme preferati..eu am folosit suruburi...mergeau la aceasta salata..si colorate...

-1 conserva ton
-3 linguri smantana
-2 galbenusuri
-2 linguri mustar
-200 ml ulei
-2 castraveciori murati
-2 catei de usturoi..(eu am folosit usturoi praf)
-sare si piper alb
Mod de preparare:
Punem pastele la fiert in apa cu sare si o lingura de ulei..intre timp pregatim maioneza,din galbenusuri (unu fiert si unu crud),sare, piper si mustar,mixam bine si turnam uleiul pana la incorporarea completa..
Cand este gata,adaugam smantana,usturoiul,tonul scurs bine de ulei..si amestecam bine.
O punem la rece,pana sunt gata pastele de fiert.
Scurgem pastele si le trecem printr-un jet de apa rece ,dupa care le adaugam compozitiei de maioneza...,iar la sfarsit adaugam si castraveciorii taiati marunt..omogenizam bine de jos in sus cu 2 furculite pt a ramane cat mai intregi pastele si ingredientele...

10 august 2009

Gulas din carne de vita.. cu legume

Aceasta mancare este foarte buna,facuta la ceaun si foc de lemne...da, da...aminteste de munte si mancarea gatita acolo in aer liber....:)))),dar na acum ce sa facem ..ne adaptam conditiilor...:))


Oricat de banala e aceasta reteta,e foarte,foarte delicioasa tocmai de asta..o sa scriu ingredientele si modul de preparare...desi,cred ca e cunoscuta de toata lumea...:)
Ingrediente:

500 gr cartofi
500 gr carne vita
1 ardei gras (verde)
2 rosii
2 morcovi
1 ceapa mare
200 ml ulei
sare,piper,patrunjel verde si marar
Mod de preparare:
Se spala legumele si carnea...legumele se curata si se taie cuburi mici..la fel si carnea se taie bucati potrivite.












Acum punem uleiul la incins si adaugam legumele (in afara de rosii)...le calim,urmand sa adaugam rosiile amestecand bine..dupa care,bucatile de carne...si condimentele (sare,piper..)
Cand carnea este jumatate fiarta,adaugam si cartofii,lasandu-i sa fiarba impreuna cu restul componentelor.

La sfarsit adaugam patrunjelul si mararul verde,tocat marunt.









Se serveste cu salata de ardei capia copti..(preferata noastra)...:)