-1 kg pere(de preferinta cele verzi,putin mai tari)
-200 gr zahar tos(daca sunt dulci perele,puneti mai putin 100-150 gr)
-3 lingurite scortisoara
-putin unt
-gem de caise sau piersici...
Este o reteta destul de simpla,tinand cont ca aluatul este foietaj,gata preparat..:)
Dar la fel de bine,puteti folosi aluat pentru tarta...,eu am facut destul de des,aceasta tarta,si cu aluat de tarta..si cu foietaj......dar cu foietaj..iese mult mai buna...:)..acum na,gusturile nu se discuta...:)
Sa trecem la treaba...
Spalam bine perele,le curatam...si le taiem cuburi...(jumatate din cantitate)..cealalta jumatate din cantitate.. folosind-o pentru decor...
Aluatul il lasam dinainte sa se decongeleze la temperatura camerei...
Intr-o craticioara punem cuburile de pere....peste care punem zaharul...si lasam la foc moderat...cam 15-20 minute...,spre sfarsit adaugam scortisoara...lasand-o sa se raceasca putin...
Acum ne ocupam...de taierea perelor...ce urmeaza a fi puse pe deasupra ca si decor...,le taiem felii subtiri...(ca-n imagine)...,iar pt a nu se oxida..pana vor fi aranjate...le stropim cu zeama de lamaie...
Aluatul il intindem...si decupam forma rotunda..
In tava aragazului....punem folie de aluminiu....si asezam foietajul decupat...
Peste aluat,punem compozitia de pere taiate cubulete...
Punem si feliile de pere....de jur imprejur...
Presaram zahar,scortisoara...si bucatele mici de unt..Se da tava la cuptor la foc moderat...pt 25-30 minute in functie de tipul cuptorului...,pana devin perele aurii..
Pana se raceste putin tarta....pregatim...3 linguri de gem de caise/piersici,le diluam cu 3 linguri de apa...pe foc...,iar apoi cu ajutorul unei pensule...dam pe toata suprafata tartei...
Foarte simpla...dar delicioasaaaaa..:)..abia astept perele...noastre romanesti...aromate...:)
Imi place tarta ta,minunata.
RăspundețiȘtergereMultumesc Silvia,
RăspundețiȘtergereO saptamana frumoasa!!